avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de Munca in timpul indeplinirii unor sarcini ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de Munca in timpul indeplinirii unor sarcini in afara atributiilor de serviciu

Buna seara, am nevoie de un ajutor la dvs.

Eu lucrez de 3 luni la o o societate, la birou. Intr-o dimienata colega (Jurista) de birou care era desemnata de catre directorul general sa ma invete lucrarile si sa ma supravegheze, mi-a spus sa ma duc in curtea societatii si sa deschis poarta metalica de pe sine pentru a intra un tir cu marfa venit dintr-o alta tara. O poarta care avea cca. 1 tona
Mentionez ca aceasta rsponsabilitate nu era in atributia mea, eu ocupandu-ma doar de licitatii.
Cand m-am dus la poarta sa o deschid ea s-a dezechilibrat de pe sine si a cazut toata pe mine, ea neavand opritor si siguranta.
La tipetele mele a venit soferul tirului si a ridicat poarta pentru a ma tara de sub ea. Cum a cazut poarta pe mine, eu am cazut cu toata greutatea mea pe piciorul stang care s-a fracturat. Portarul a chemat colega care in loc sa cheme salvarea a vrut sa ma duc la spital pe jos, dar vazand ca nu ma pot misca, in loc sa cheme salvarea a sunat directorul sa vada ce sa faca.
Intre timp a venit actionara societatii (sora directorului) si m-a dus cu masina personala la spital.
La spital a declarat ca am cazut din cires, cu toate ca era ora 7.10.
La spital s-a constatat ca am fractura de tibie in 3 locuri si de la soc suferisem si un preinfart. Mamei mele la telefon au spus ca m-am impedicat. Aceste lucruri le declarase crezand ca situatia nu este asa de grava si sa nu aiba probleme cu ITM-ul.
Intre timp am fost operat la tibie si mi s-a pus un fixator pentru ficsarea oaselor si pentru formarea calusu-lui. Trebuie sa stau minim 3 luni cu el, dupa care urmand recuperarile.
Familia mea a sunat la 112 de unde a venit politia si drept urmare a fost sesizata politia judiciara - investigatii criminale. S-au inceput cercetari, iar sitalul m-a trecut ca accident de munca.
Directorul refuza sa colaboreze, iar adeverintele de salariat abia mi le da pentru spital si concedii medicale, ei fiind presati de ITM,
MI-a venit de la societate sa-mi ia declaratie pentru ancheta, iar cand au vazut ce am declarat, au dat la ITM ca refuz sa declar ceva.Am medicina legala facuta.

Acum mai este o problema, eu sunt in concediu medical, dar angajatorul refuza sa-mi de-a salariul de pe lunile precedente cand lucram + anuntarea concediului medicsl.
ITM_ul m-a sfatuit sa fac o sesizare la ei despre salariile restante.

Azi am primit un plic de la societate in care imi cer clarificari la niste proceduri care erau facute de mine. Mentionez ca eu eram supravegheat de jurista (colega de birou), doarce eram la inceput. Data de pe solicitarea clarificarilor este trecuta cu o saptamana mai devreme decat anuntarea ITM-ului.

Va rog sa-mi spuneti de ce imi cer clarificari despre responsabilitatii si lucrul meu, mai ales ca eu sunt in concediu medical de o luna si ceva?

Oare urmaresc desfacerea contractului de munca? Justificarea intarzierei salariilor restante sau Sanctionare disciplinara? Vor sa ma de-a in judecata ca o presupusa paguba?
Teoretic nu ar fi normal pentru ca eu aveam abia doua luni lucrate la ei, cand ama vut accidentul, iar cineva ma supraveghea la momentul respectiv, inainte sa semnez, etc.
Mentionez ca plicul a fost trimis fara confirmare de primire si in solicitari nu este trecuta vreo comisie disciplinara. Solicitarea de clarificari are numar de inregistrare

Eu nu inteleg rostul acelei solicitati despre ce si cum am facut la licitatii?
Saptamana viitoare ma intalnesc cu avocatul in materie de dreptul muncii.


Va rog daca ma puteti lamuri ce urmareste societate prin acea solicitare de clarificari, sau doar doresc sa ma intimideze.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iulie 2015
victor_2013, utilizator
CODUL MUNCII Legea 53/2003 actualizata
Art. 251 (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a) (avertisment scris) , nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea, toate probele si motivatiile pe care le conidera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Concediul medical pentru incapacitate temporara de munca este un motiv obiectiv.
Ultima modificare: Vineri, 31 Iulie 2015
inspectorSSM, utilizator
Buna seara,

Cine trimite acasa angajatului (victimei) rezultatele cercetarii anchetei asupra acidentului de munca?
Angajatorul sau ITM-ul? Tinand cont ca e accident de munca cu invaliditate temporara.

De la cine trebuie sa astept rezultatele, in acest caz?
Angajatorul are aceasta obligatie.
Este bine sa il contactati dvs., eventual sa depuneti o cerere scrisa, cu nr. de inregistrare/ data in care sa invocati prevederile HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare
-Art.132 (1) Procesul-verbal de cercetare a unui eveniment se intocmeste in mai multe exemplare, dupa cum urmeaza:
a) in cazul accidentului de munca urmat de incapacitate temporara de munca, pentru angajatorul care inregistreaza accidentul, inspectoratul teritorial de munca care a avizat dosarul, asigurator si victime;
-Art.140 (1) In baza procesului-verbal de cercetare intocmit de persoanele imputernicite prin lege, angajatorul la care se inregistreaza accidentul va completa FIAM.
(2) FIAM se completeaza pentru fiecare persoana accidentata in cate 4 exemplare care se inainteaza spre avizare dupa cum urmeaza:
a) inspectoratului teritorial de munca care a avizat dosarul de cercetare intocmit de comisia angajatorului, in termen de 3 zile lucratoare de la primirea avizului.
victor_2013 a scris:

Buna seara,

Tinand cont ca e accident de munca cu invaliditate temporara.



Corect este accident cu incapacitate temporara de munca care in timp poate devenii accident cu invaliditate. Atentie, caracterul accidentului il stabileste comisia de cercetare prin incheierea procesului verbal de cercetare avizat de ITM.
Comisia numita de angajator are obligatia sa va comunice un exemplar din procesul verbal de cercetare pe care il puteti contesta la ITM sau cel mai bine la Inspectia Muncii in cazul in care nu sunteti de acord cu cercetarea.
Daca angajatorul nu vrea sa va comunice stadiul cercetarii puteti solicita la ITM relatii despre acest lucru (telefonic, mail sau in scris).
In mod normal cercetare unui eveniment de acest tip tr sa fie incheiata in 10 zile lucratoare la care se mai adauga 5 zile lucratoare pentru intocmirea dosarului si inaintarea acestuia la ITM pentru avizare. ITM-ul are la dispozitie 7 zile lucratoare pentru a aviza sau a respinge dosarul de cercetare. In cazul unei respingeri comisia de cercetare tr sa completeze dosarul si sa refaca procesul-verbal de cercetare in termen de 5 zile lucratoare de la data primirii si sa-l retransmita spre avizare la ITM.
In perioada cercetarii comisia poate solicita in scris, argumentat pentru situatii cum ar fi cele in care este necesara prelevarea de probe, efectuarea de expertize etc.,la ITM, prelungirea termenului de cercetare
Buna seara.

Am primit raspuns de la ITM, in legatura cu sesizarile mea (3 la numar) in care ceream plata salariilor restante/concediilor medicale, respectiv eliberarea unei adeverinte de salariat si o alta in care reclamam accidentul de munca. Raspunsul de la ITM a fost ca societatea refuza sa colaboreze si le-a dat o amenda si daca ma dau afara disciplinar ori alte motive sa ma duc cu toate in instanta.
Mentionez ca am sesizat si Casa de Sanatate si casa de pensii, cu plata concediilor medicale, care m-au directiont catre ITM, ca ei nu au ce face, deoarece este de competenta ITM-ului

chiar ITM nu poate sa ii faca sa-mi plateasca concediile si salariile, dand doar o amenda? Daca ITM nu poate sa faca nimic, pentru ce mai este aceasta institutie?

cineva mi-a spus ca si-a aranjat la ITM, ca au relati patroniii, dar chiar daca nu ar avea, Amenda daca e platita in 48 h se plateste jumate, iar daca o contesti, o amani. Am vorbit cu o cunostinta de la un alt ITM din alt judet si se mira ca "cum ITM-ul respectiv s-a spalat pe maini?"

Am depus plangere penala prealabila, impreuna cu avocatul. Intrebarea mea este in cat timp se pune in actiune plangerea si cand vom fi anuntati?

Pentru contractul de munca se deschide alt proces sau pot merge paralel cu pocesul penal respectiv civil de pe accidentul de munca?

Alte discuții în legătură

Bună ziua, lucrez la stat am avut un accident de munca și unitatea ... filipconstantin filipconstantin Bună ziua, lucrez la stat am avut un accident de munca și unitatea a format o comisie și m a scos pe mine vinovat. Accidentul sa produs când am fost ... (vezi toată discuția)
Accident de munca sinteanoana sinteanoana Buna ziua, sotul meu lucreaza la o firma unde se asambleza tractoare si a avut un accident de munca luna trecuta, i-a cazut un sasiu de tractor pe un picior ... (vezi toată discuția)
Accident usor diaconumc diaconumc Salut! Pt.accident usor (itm 2 zile) se intocmeste fiam? Multumesc! (vezi toată discuția)