avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare

Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea situatie:
- Sefu vrea sa angajeze un baiat in urmatoarele conditii :
- a terminat o scoala profesionala , dar nu are inca diploma ci doar adeverinta ca a terminat;
- varsta o are de 18 ani impliniti;
- nu a depus inca dosar de somaj;
Acum sa-mi spuneti va rog, cum procedez in acest caz (este ca orice angajare, banuiesc) dar as vrea sa stiu si ce beneficii ar putea avea angajatorul de la stat ( angajand un proaspat absolvent ). Daca angajatorul beneficiaza de ceva , sa-mi spuneti ce trebuie facut (banuiesc pe la ITM)
Adeverinta de absolvire tine loc de diploma pana la eliberarea acesteia?
Multumesc mult.

Cel mai recent răspuns: comancorinaadelina , utilizator 13:19, 5 August 2015
Multumesc. Ce nu am inteles eu:

- angajatorul are obligatia de a pastra raporturile de munca timp de 18 luni, insa daca salariatul (absolventul) vrea sa plece (fie isi da demisia, fie absenteaza nemotivat, ) ce face angajatorul? Deci, daca vina este din partea salariatului absolvent, atunci angajatorului i se mai imputa ceva? sau acesta poate pleca si contractul cu AJOFM inceteaza.
-Valoarea indicatorului social de referinta este de 500 lei?
- Multumesc
art. 83 din Legea 76/2002:
(1)Angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile art. 80 sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 18 luni de la data incheierii.
(2)Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor, anterior termenului prevazut la alin. (1), sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent pentru care a incetat raportul de munca sau de serviciu anterior termenului mentionat, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din urmatoarele motive:
a)incetarea raportului de munca in temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. d) si e), art. 61 lit. d) si art. 65 din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b)incetarea raportului de serviciu in temeiul art. 97 lit. b), art. 98 alin. (1) lit. e), art. 99 alin. (1) lit. b) si c) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4)Absolventii pot fi incadrati in conditiile art. 80, o singura data pentru fiecare forma de invatamant, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

In situatia incetarii c.i.m. prin demisie sau desfacerii disciplinare a acestuia angajatorii nu sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent pentru care a incetat raportul de munca sau de serviciu anterior termenului mentionat, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu.
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare absolvent geronimo2014 geronimo2014 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarea problema: -vreau sa angajez un absolvent(liceu sau facultate). Ce avantaje am? La ce institutie a ... (vezi toată discuția)
Mentinere angajat onimada onimada Buna ziua! Spuneti-mi si mie daca o firma angajeaza un absolvent pentru a beneficia de subventie de la stat cat timp trebuie mentinut in functie acel angajat? (vezi toată discuția)
Subventie pentru absolventi andreea_popescu andreea_popescu daca am urmat cursurile unei facultati la id, un angajator poate beneficia de subventie pt. mine?Multumesc (vezi toată discuția)