avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Radiere certificat inmatriculare (si auto?) - OUG nr. ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Radiere certificat inmatriculare (si auto?) - OUG nr. 189/2005

Spuneti-mi va rog rolul certificatului de inmatriculare auto? Daca certificatul de inmatriculare este radiat conform
Legii nr. 432/2006 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 189/2005 pentru stabilirea unor măsuri privind vehiculele rutiere înmatriculate
Art. 5. - (1) In termen de 30 de zile de la radierea unui operator economic sau a altei persoane juridice din evidentele Oficiului National al Registrului Comertului, daca detine vehicule inscrise in circulatie, certificatele de inmatriculare ale acestora se radiaza de drept in conditiile legii.

SE RADIAZA SI AUTOVEHICULUL? Am fost depistat de politisti circuland cu un autovehicul ce figura inscris pe o societate comerciala radiata. Fapta de a nu inscrie noul autovehicul este contraventie, dar daca am circulat cu un autovehicul cu certificatul de inmatriculare radiat este infractiune?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 13:24, 19 Octombrie 2023
Eliberarea unui nou certificat de înmatriculare în urma modificării unor date despre proprietar sau vehicul


Documente necesare:

Cartea de identitate a vehiculului având aplicată folia de secretizare (original şi copie)
Fişa de înmatriculare dactilografiată şi semnată de proprietar (şi ştampilată în cazul persoanelor juridice). Pentru modificările care se referă la schimbarea domiciliului în cadrul aceluiaşi judeţ sau la schimbarea motorului cu altul de o capacitate cilindrica diferită, fişa va fi vizată de organele fiscale.
Vechiul certificat de înmatriculare şi anexa acestuia cu dovada de efectuare a inspecţiei tehnice periodice în termen de valabilitate. În lipsa inspecţiei tehnice periodice valabile se poate da curs solicitării fără a se înscrie nimic în anexa noului certificat de înmatriculare.
Documentul care atestă modificarea datelor faţă de cele înscrise în vechiul certificat de înmatriculare, respectiv:
actul de identitate pentru modificarea datelor persoanelor fizice (nume, prenume, domiciliu)
adresa din partea persoanei juridice însoţită de documente justificative privind modificarea denumirii / sediului sau formei de organizare
Cartea de identitate a vehiculului având înscrise de către R.A.R. modificările privind vehiculul
Chitanţa de plată a contravalorii certificatului de înmatriculare (C.E.C.)
Documentul de identitate al solicitantului (original şi copie)
În cazul în care deţinătorul, nu se poate prezenta la ghişeu, acesta poate fi reprezentat de către o altă persoană, pe baza unei procuri notariale speciale.
Pentru solicitările persoanelor juridice, mai sunt necesare şi următoarele acte:
adresa înregistrată de solicitare, cu indicarea delegatului autorizat să depună şi să ridice documentele de circulaţie;
copia actului de identitate al delegatului;
copia certificatului de înregistrare eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

In speta dvs,auto nu este radiat din circultie,dar nu mai detine certificat de inmatriculare valabil
Dvs ati fost depistat in trafic circuland cu auto fara certificat de inmatriculare valabil-fapta incadrata drept infractune
Dvs cunoscand ca autovehiculul apartine unei societati radiate,aveati la indemana pentru a folosi legal auto,sa solicitati la serviciul specializat preschimbarea certificatului de inmatriculare radiat
Unde se încadrează infracțiunea? Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 August 2015
Daniela Gratiela, Alte profesii
Din interpretarea dispozitiilor legale referitoare la inmatricularea si inregistrarea vehiculelor se apreciaza ca un autovehicul se considera neinmatriculat atunci cand nu a fost luat in evidenta de catre organul competent si nu s-a eliberat certificat de inmatriculare, ca nu sunt socotite neinmatriculate autovehiculele pentru care s-au eliberat autorizatii de circulatie provizorii, in conditiile art. 13 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si art. 23 alin. (4) din Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1.391/2006, cu modificarile ulterioare.
Circulatia pe drumurile publice cu un autovehicul cu certificat de inmatriculare radiat probeaza starea de inmatriculare a autovehiculului la care se refera si atunci cand numarul aplicat pe un autovehicul nu are corespondent intr-o inscriere reala in evidentele autoritatii competente sa opereze inmatricularea
Circulatia pe drumurile publice cu auto cu documente care nu sunt valabile,care nu au
corespondent intr-o inscriere actuala in evidentele autoritatii competente ,respectiv folosirea auto dupa expirarea valabilitatii documentelor este apta sa induca in eroare, transformandu-l intr-un numar fals de inmatriculare, in sensul art. 85 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


ynocentta a scris:

in sensul art. 85 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


Odata cu publicarea Legii 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, art. 84 - 87 din OUG 195/2002 au fost abrogate si inlocuite cu art. 334 - 341.

Art. 334
(1) - Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
(2) - Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(3) - Tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(4) - Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulație în România, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Art. 334 preia dispoziţiile art. 85 din OUG nr. 195/2002 iar potrivit Legii nr. 187/2012 art.85 s-a abrogat la intrarea în vigoare a Codului penal si s-a introdus pedeapsa alternativa a amenzii penale pentru faptele prevăzute de alin.(1), la art. 85 era prevazuta numai pedeapsa inchisorii.

Pe de alta parte, OMAI nr. 1501/2006 prevede la art. 24
(4) Vehiculul pentru care politia rutiera a dispus radierea din circulatie, potrivit legii, se radiaza de la data comunicarii masurii.
(5) Radierea se comunica in termen de 30 de zile, de catre autoritatea care a efectuat-o, organului fiscal competent al autoritatii administratiei publice locale.

Se pun urmatoarele intrebari:

1. Ati fost instiintata de "organul de politie" ca masina a fost radiata din evidenta?

2. Ati platit impozitul pentru masina pentru anul in care masina a fost radiata?

3. Ati fost instiintata de "organul fiscal competent al autoritatii administratiei publice locale" ca masina a fost radiata din evidenta fiscala si/sau ca aveti de primit/platit ceva banutzi la impozit?
Ultima modificare: Duminică, 23 August 2015
cyan, moderator
cyan a scris:





1. Ati fost instiintata de "organul de politie" ca masina a fost radiata din evidenta?






Bunul mobil nu avea cum sa fie radiat din circulatie,in conditiile in care proprietarul nu a facut cerere in acest sens
Autovehiculul detinand numar de inmatriculare ,poate fi utilizat pe drumurile publice,prin preschimbarea certificatului de inmatriculare si completarea datelor proprietarului in cartea de identitate

Alte discuții în legătură

Cazuri radiere auto Adrian Marin Adrian Marin Buna seara , dragi colegi ! Am urmatoarea speta : In OMAI 1051/2006 (actualizat ) la art. 24 lit. d se prevede obligatia radierii in cazul schimbarii ... (vezi toată discuția)
Cum radiez un autovehicul vandut avand in vedere ca mi s-au comunicat mai multe procese verbale de contraventie? Vasilica80 Vasilica80 Buna ziua Am avut un autovehicul pe care l-am vândut in 2010 urmând toate procedurile legale: contract de vânzare-cumpărare, radiat de la taxe si ... (vezi toată discuția)
Vanzare autoturism - cine este proprietarul Corneliuz Corneliuz In mai 2015 am vandut un autoturism unui cetatean din alt judet.Am dat acestuia actele,cheile,contractul de vanzare-cumpare si am primit suma de bani.Prin ... (vezi toată discuția)