avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Conflict spontan
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Conflict spontan

Buna seara! Problema mea, pe scurt: pe o sosea secundara, sotul se indrepta cu masina spre casa. La un moment dat, un tanar pe scuter, ii taie calea. Sotul ii spune, prieteneste, sa aiba grija, ca doar e viata lui in joc, dar tanarul o ia ca pe o ofensa si sare la bataie. Sotul se apara, pareaza lovituri si la un moment dat vede ca vine in fuga tatal tanarului, el credea ca vine cu gand de aplanare a conflictului, dar nu, respectivul venea in intarire si amandoi au inceput sa dea in sot, au lovit si masina. Martori sunt, au sarit oamenii sa-i desparta. A dat sotul declaratie la politie, acum e la radiografie, maine merge la IML. Li s-a deschis dosar penal batausilor, sotul a solicitat 500 lei daune pentru masina. Cineva l-a sfatuit pe sot sa adauge maine la declaratie ca-i da in judecata pe cei doi. Ce inseamna asta pentru noi? Ce putem face noi, maximul legal, impotriva lor? Tanarul mai are o reclamatei pe acelasi motiv. Asta-i tot? Asta-i tot ce se face pentru indreptarea lor? Victimele dau declaratii in timp ce agresorii dorm linistiti?
Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2015
j_add, utilizator
Cel mai recent răspuns: j_add , utilizator 08:12, 6 Iulie 2016
Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii.

multumesc, m-am pus sa citesc partea din Codul Penal care ma intereseaza:

Art. 193: Lovirea sau alte violente
(1) Lovirea sau orice acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectata sanatatea unei persoane, a carei gravitate este evaluata prin zile de ingrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate


Granita aia fina dintre inchisoare si amenda in ce conditii se trece? Cand se opresc doar la amenda?
Daca tot v-ati pus pe citit, vedeti si individualizarea pedepselor, art. 74 c.p.si urm.
Intre timp, dupa aproape 1 an, am primit azi de la tribunal o hartie care ne informeaza ca acest caz se claseaza in baza art. 16., al. 1, lit. a, c, din CPP. Am cautat ce inseamna asta, si, surpriza, se claseaza cazul pentru ca fapta nu exista, nu exista probe. Cum se poate asa ceva? Radiografia mainii rupte, scrisoarea medicala, declaratia prin care minorul recunoaste ca l-a lovit, toate astea nu sunt dovezi suficiente? Avem 20 zile pentru contestatie. Ce putem face? Procurorul poate fi schimbat? Putem face o plangere/ sesizare la DNA, pentru ca doar mita justifica, cred eu, ca nespecialista, o astfel de decizie? Multumesc!
Impotriva solutiei depuneti plangere la procurorul ierarhic superior in termen de 20 de zile de la comunicare.

Alte discuții în legătură

Zile spitalizare andrale andrale La cate zile de spitalizare se poate baga in penal? (vezi toată discuția)
Acte de violență Sebastian seby Sebastian seby Am fost agresat și lovit cu capul în gură de către un locatar băut rău pt un loc de parcare. Am sunat la 112 și a venit un echipaj de poliție, iar în ... (vezi toată discuția)
Neplata daunelor morale si materiale tentativa la omor un_sauvage un_sauvage Buna! O persoana, in urma infractiunii de tentativa la omor, a fost condamnata, pe langa pedeapsa cu suspendare, la plata unor daune morale si materiale in ... (vezi toată discuția)