avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament persoana fara urmasi si parinti decedati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament persoana fara urmasi si parinti decedati

Buna ziua,
sunt necunoscatoare in ce priveste variantele testamentare/mostenire:
daca o persoana nu are urmasi si parintii ei sunt decedati, cine vine la mostenire conform legii?
Ce documente poate face acea persoana in ce priveste bunurile sale pt a i se respecta dorinta si a nu fi atacate dupa deces.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Qubik , utilizator 22:38, 13 Septembrie 2015
ZERO! fiindca unchii, matusile, verii nu sunt mostenitori rezervatari. Pot fi dezmoşteniti.

Vi s-a spus mai sus cine sunt rezervatarii: sotul supravietuitor (nu exista) ascendentii privilegiati = parintii (nu mai exista/sunt decedati) si descendentii (dar ziceti ca n-are).

Deci persoana in cauza poate lasa intreaga ei avere prin testament oricui doreste, dezmostenind astfel unchii, matusile...

Apropro, ăştia nu vin toti grămadă la mostenire... cu cătel cu purcel ...de v-a dat dvs. "peste 20 pe puţin". Verii (rude de gradul 4) sunt inlaturati de unchi si matusi (rude de gradul 3).

Altfel spus, daca NU ar lasa testament si,prin urmare, s-ar imparti mostenirea dupa regulile mostenirii legale, atunci vin la mostenire doar unchii si matusile, nu si verii. (in ordinea gradelor de rudenie).

Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Septembrie 2015
romascanu, moderator
Buna ziua,
am urmarit conversatia si va rog sa ma ajutati, tot pe acelasi subiect.
Persoana fara urmasi, fara sot, cu surori in viata si nepoti ai fratilor decedati, de catre cine este mostenita ? Mentionez ca nu a intocmit testament sau acte de donati etc.
Multumesc !
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Septembrie 2015
Manuela Dumitru, utilizator
Daca am inteles eu bine explicatiile date de avocati carora le multumesc, persoana de care pomeniti, fara urmasi si fara sot, dar cu surori in viata, e mostenita de surori daca parintii persoanei in cauza sunt decedati. Am inteles bine, nu?! Iar nepotii fratilor decedati nu intra pt ca sunt alt grad decat surorile care traiesc. Multumesc.
ma_ria, daca luati raspunsul pe care l-am forumulat PENTRU DVS. (pe situatia din cauza dvs unde exista: unchi, matusi si veri) si-l mutati ca raspuns pentru Manuela Dumitru (pentru situatia din speta dumneaei, unde exista: surori in viata si nepoti ai fratilor decedati) faceti o mare greseala.

In drept nu-i ca la ...durerea de dinti. Nu putem spune: luati si dvs. pastila aceasta, pentru ca mie mi-a trecut durerea cu ea. Ca se alege omul cu o ...durere mai mare decat avea (daca o fi avut vreuna)

Doar MOARTEA este elementul asemanator intr-o speta de succesiuni. In rest, nu seamana nimic cu nimic... Din pricina aceasta, in drept NU EXISTA RETETE! Doar raspunsuri aplicabile cazului particular.

Un raspuns adevarat in situatia X, devine fals in situatia Y, daca nu tinem seama de amanunte (de situatia particulara din speta).

Manuela Dumitru a scris:

am urmarit conversatia si va rog sa ma ajutati, tot pe acelasi subiect.
Persoana fara urmasi, fara sot, cu surori in viata si nepoti ai fratilor decedati, de catre cine este mostenita


In speta dvs. vin la mostenire surorile in viata SI nepotii de frati decedati. Acestia din urma (nepotii de frati decedati) vin la mostenire prin reprezentarea parintilor lor decedati (fratii defunctei) si primesc partea ce s-ar fi cuvenit acestora daca ar mai fi fost in viata la momentul mortii persoanei despre care vorbiti.

Iata diferenta dintre cele doua situatii (speta Mariei si speta Manuelei)

- nepotii de frate/sora predecedati ai defunctei beneficiaza de reprezentare si NU sunt inlaturati de surorile in viata.

- verii primari ai defunctei NU beneficiaza de reprezentare si sunt inlaturati de unchii/matusile in viata.





Ultima modificare: Duminică, 13 Septembrie 2015
romascanu, moderator
Cea mai simpla varianta ca respectivul sa lase averea cuiva (cui vrea el, daca nu are mostenitori rezervatoari)) este prin testament olograf, adica scris, semnat si datat de respectiva persoana. Cu martori e si mai bine, dar neaparat scris de mana, semnat si datat tot de mana de respectiva persoana.

Alte discuții în legătură

Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima ... larahau larahau Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima casa (inca activ) cu asigurare platita. Sunt casatorit de 6 ani fara copii. In caz de deces al ... (vezi toată discuția)
Succesiune eliz_k eliz_k Buna ziua, As ruga unul dintre consilieri sa a lamureasca intr-o problema: daca o persoana care are sase frati (din care numai 2 in viata) decedeaza, in ce ... (vezi toată discuția)
Frate mostenitor? trueblack trueblack Am un frate vitreg dupa tata.A fost conceput cu o alta femeie in perioada in care tata era inca casatorit cu mama.Ulterior au divortat.Fratele poate sa ma ... (vezi toată discuția)