avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilire domiciliu minori in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilire domiciliu minori in strainatate

Buna ziua, sunt mama a 3 baieti de 7,8 si 9 ani. Am divortat amiabil de tatal lor acum 4 ani, autoritate parinteasca comuna, domiciliu la mine in Romania.

El lucreaza in Germania de 6 ani, timp in care eu m-am ocupat singura de copii. In urma divortului ne trimite o pensie lunara de 1600 ron si vine in vacante sa ia copiii la domiciliul lui din Romania.

Actual, nu mai este multumit de cum cresc eu copiii, sustine ca nu-i imbrac bine, fara sa inteleaga ca cei 1600 Ron care ii trimite nu sunt suficienti si astfel copiii sunt imbracati mai saracacios.

El sustine ca eu nu am ce sa le ofer copiilor pentru ca eu nu lucrez si ca baietii fiind acum mari trebuie sa stea la tata. El este recasatorit si impreuna cu actuala sotie vrea sa deschida proces de stabilire domiciliu minori la el si la sotia lui in Germania.

Exista sanse ca tatal sa castige procesul, iar eu sa-mi pierd copiii?

Va multumesc pt raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: eclair , utilizator 22:36, 20 Septembrie 2015
Cel mai bine pentru copii ar fi sa stea langa mine in mediul in care s-au obisnuit, ei nu vorbesc germana si nu cunosc pe nimeni acolo.

Copiii ar duce o viata foarte buna in Romania daca tatal ar plati o pensie mare. Am inteles ca va depune la dosar contratul sau de munca cu un salar de 2000 de euro.

Daca pierde procesul pot copiii obtine o pensie de 1000 de euro, adica 50% din venitul lui?

Cu 1000 de euro pensie, copiii nu o sa duca lipsa de nimic in Romania.

El sta in chiria cu sotia lui, eu am apartament propriu.
Doamnă, eu cred că dvs. nu înţelegeţi un lucru: ambii părinţi datorează îngrijire copiilor lor.
Nu contest că aceşti copii se simt bine aici, de fapt ei nu au de ales. Dar dvs. nu vă puteţi baza doar pe venitul tatălui lor; acest om a început o viaţă nouă în străinătate, are familie-nici acolo nu e nimic gratis.La nivelul Germaniei, un salariu de 2000 euro nu este un salariu mare şi are de muncit vârtos pentru ei.În plus, dacă ar fi aici, în Romania, şi ar lucra pentru 1200 lei salariu net-mulţi nu au nici atât-aţi fi îndreptăţită la 600 lei pensie alimentară, cum v-aţi descurca toţi patru?
Deci dvs. nu puneţi corect problema. Dacă demonstraţi că şi dvs. aveţi un venit-puteţi să vă angajaţi cu munca la domiciliu sau part-time-sau demonstraţi că acel frate vă ajută financiar în cuantumul măcar al unui salariu miim, nu vă pierdeţi copiii.
În ce priveşte interesul superior al copiilor, în actuala conjunctură europeană, nu sunt convinsă că Germania este alegerea optimă, cu părere de rău constat acest lucru.
Multumesc tuturor pt raspunsuri. Eu ofer copiilor intretinere in natura, ii ingrijesc, ii duc la scoala, le fac de mancare etc. Tatal le ofera intretinere financiara, deci amandoi participam.

Am incercat sa-mi gasesc de lucru part-time, dar nu ma mai angajeaza nimeni cum nu am mai lucrat de 9 ani.

Intrebarea mea ramane: pot copiii obtine o pensie de 1000 de euro (50% din venitul lui) daca tatal pierde procesul?

Fratele meu ne trimite 300 de lei.

Sotia fostului sot lucreaza.In ancheta sociala se va lua in considerare si venitul ei?
Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2015
3maria3, utilizator
Nu, salariul soţiei tatălui nu se ia în considerare. Legea prevede limita maximă a pensiei alimentare pentru 3 copii în cuantum de 50% din venitul net , în Germania, salariul de 2000 euro brut, dacă nu are copii şi soţie în întreţinere, este cca 1300-1400 euro net.
dar trebuie să reţineţi că este vorba de o limită maximă, poate fi mult mai puţin.
Tatal are un venit net de 2000 de euro. Stiu ca salarul sotiei nu intra in calcularea pensiei, dar din cate am inteles, cand se face ancheta sociala, se specifica venitul familiei care locuieste in casa respectiva.

Asta inseamna ca in ancheta se va arata ca el si sotia lui, deci familia lui, au un venit lunar de 4000 euro net?

Pe cand eu si copiii avem un venit de 1600pensie+300(de la fratele meu)+alocatiile.

Articolul 529 arata ca: Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti

Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii

Asta nu inseamna ca copiii au drept la 1000 de euro pensie?

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara cerere de marire emiliocoresi emiliocoresi Buna ziua, Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1.In cazul cererii d emarire a pensiei alimentare se ia in consideratie ca salariu este ... (vezi toată discuția)
Daca eu cu sotul locuim in germania si suntem in divort care se desfasoara in romania ... Loredanalina Loredanalina Buna ziua...am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta...Daca eu cu sotul locuim in Germania si suntem in divort care se desfasoara in Romania(amandoi lucrand ... (vezi toată discuția)