avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilire domiciliu minori in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilire domiciliu minori in strainatate

Buna ziua, sunt mama a 3 baieti de 7,8 si 9 ani. Am divortat amiabil de tatal lor acum 4 ani, autoritate parinteasca comuna, domiciliu la mine in Romania.

El lucreaza in Germania de 6 ani, timp in care eu m-am ocupat singura de copii. In urma divortului ne trimite o pensie lunara de 1600 ron si vine in vacante sa ia copiii la domiciliul lui din Romania.

Actual, nu mai este multumit de cum cresc eu copiii, sustine ca nu-i imbrac bine, fara sa inteleaga ca cei 1600 Ron care ii trimite nu sunt suficienti si astfel copiii sunt imbracati mai saracacios.

El sustine ca eu nu am ce sa le ofer copiilor pentru ca eu nu lucrez si ca baietii fiind acum mari trebuie sa stea la tata. El este recasatorit si impreuna cu actuala sotie vrea sa deschida proces de stabilire domiciliu minori la el si la sotia lui in Germania.

Exista sanse ca tatal sa castige procesul, iar eu sa-mi pierd copiii?

Va multumesc pt raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: eclair , utilizator 22:36, 20 Septembrie 2015
Doamna, dumneavoastra platiti pensia in natura, corect. Dar pentru hainele dumneavoastra, lucrurile de care dumneavoastra aveti nevoie cine plateste???? Ah, luati din banii copiilor. Nu e legal asa ceva. In plus, exact ce oferiti in natura? Ca hainele sunt de la tata, mancarea din banii de la tata, chiar si intretinerea pentru apartamentul dumneavoastra,corect, proprietate personala dar ca sa aveti conditii sa locuiti acolo tot din banii de la tata o faceti.
Daca copii ar pleca la tata dumneavoastra nu ati mai avea nici un mijloc sa va intretineti. credeti ca instanta nu va observa acest lucru?

Da, pensia poate ajunge la mai mult dar nu uitati ca legea in Romania acorda intaietate pensiei in natura, asa cum va laudati si dumneavoastra ca o prestati. Pentru ca domnul a platit mereu la timp iar dumneavoastra nu ati participat niciodata financiar cu nimic la cresterea acestor copii ba mai mult, va intretineti din banii lor si pe dumneavoastra sansele sa nu castige asa ceva sunt minime.

Daca vreti sa munciti doamna sunt variante, sunt optiuni, nu e chiar asa. Se cauta sa fie copii supravegheati la lectii, se cauta femei sa faca curatenie, sa calce..... munca nu e rusinoasa.

Mediul se schimba doamna si o limba straina se invata. Sau credeti ca tot restul vietii or sa stea in apartament cu dumneavoastra?
Ceea ce ofer eu in natura este: afectiune, ingrijire, educatie, supraveghere etc.

Sustineti ca:
Ah, luati din banii copiilor. Nu e legal asa ceva

Totusi, in momentul in care platesc o factura de curent, gaz sau apa nu e doar pt mine, nu?
E si pt copii, pt ca ei sa beneficieze de apa, curent, caldura.

Facturile nu le platesc doar pt mine, ci pt noi 4.

Iar daca vreodata mi-am cumparat un lucru personal doar pt mine, poate ca nu a fost din pensia copiilor ci din cei 300 de lei trimisi de fratele meu.

Sau exista vreo lege care zice ca nu pot plati facturi cu pensia copiilor atata timp cat o fac ca sa le asigur conditiile?
Doamna, legal fratele nu are nici o obligatie sa va dea acei bani. Banii aceia nu pot fi considerati venit. In plus, 300 de lei nu ajung unui adult pentru partea lui de mancare,haine, facturi din luna respectiva. Restul nevoilor dumneavoastra sunt acoperite din banii de pensie ai copiilor. Deci pe langa ca nu participati cu nimic, mai si luati din banii pe care tatal ii trimite pentru ei si pe care nu aveti dreptul sa-i folositi in interes personal. chiar dumneavoastra ati mentionat ca din banii de pensie platiti intretinerea pentru toti 4. Dumneavoastra nu ar trebui sa intrati sub nici o forma la socoteala. Partea dumneavoastra din intretinere, mancare, ar trebui sa fie sustinuta din banii dumneavoastra.
Afectiune o ofera si tatal, ingrijire o oferiti pentru ca aveti bani de la tata pentru ca altfel dumneavoastra,singura, intr-o luna in care tatal nu da pensie nu ati putea sa le oferiti nimic.
Iar daca tatal castiga pensia in natura nu o sa va mai descurcati sa cresteti copii.
Eu va inteleg ca-i iubiti, ca i-ati crescut, ca e mediul lor, dar daca incepe procesul si dumneavoastra nu aveti un venit, ar fi un noroc ca instanta sa va lase copii si sa oblige tatal la o pensie atat de mare doar pentru ca dumneavoastra nu aveti venit.

In plus, aveti cumva un contract in care fratele dumneavoastra se obliga sa va trimita acei bani lunar pana la majoratul copiilor??? fratele poate inceta oricand sa va mai ajute. Instanta nu poate lasa copii la un parinte care ii creste bazandu-se pe bunavointa rudelor atata timp cat exista celalalt parinte care le poate oferi siguranta si stabilitate si emotionala dar si financiara.

Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2015
Ony2k2, utilizator
Fratele meu va putea face o hartie prin care sa se angajeze sa plateasca acei bani.

Domnul avocat ADISAT sustine ca sansele sunt minime pt tata.Sunt sanse mari ca baietii sa spuna ca vor sa ramana la mine, tinand cont ca cu mine au petrecut cel mai mult timp de la nastere.

Depinde de mai multe aspecte însă având în vedere vârsta copiilor este foarte puțin probabil. Contează și ceea ce vor copii. Se mai iau în considerare condițiile de creștere, locuința, modalitățile de supraveghere etc. Faptul că sunt mai sărăcăcios îmbrăcați nu constituie un motiv valabil pentru luarea copiilor de lângă mama lor și din mediul în care au trăit până în prezent. Se vor analiza mai multe aspecte pentru luarea unei hotărâri

Sper sa aiba dreptate!

Astept in continuare parerile dvs si multumesc!
Dorinta copilului nu este decisiva. Si nici macar la partea asta nu sunteti sigura ca cei mici vor declara ca vor sa ramana cu dumneavoastra.
Nu zic ca este imposibil sa va ramana copii dumneavoastra, doar e Romania,eu sustin insa ca este foarte putin probabil in conditiile in care dumneavoastra nu aveti nici un venit ba chiar traiti din pensia copiilor. Instanta s-ar putea sa aprecieze ca doriti sa tineti copii pentru ca reprezinta unica sursa de venit. Nu prea aveti cum sa demonstrati contrariul.
In plus, separat de problema asta intrebati si ce sanse are tatal sa i se aprobe plata pensiei in natura,dat fiind faptul ca e lege pentru asa ceva :) Cum o sa va mai cresteti atunci copii dat fiind faptul ca tot ce o sa primiti or sa fie haine si cursuri platite pentru cei mici? Cum o sa le mai asigurati hrana, intretinerea? Sau o sa mergeti in instanta sa solicitati ca tatal sa plateasca din nou pensie alimentara in bani pentru ca dumneavoastra nu aveti servici?
Ca sa nu mai mentionez faptul ca daca ajungeti in instanta,sunt slabe sanse sa va permiteti un avocat care sa va reprezinte.
Iar tatal exact de asta se va folosi, de faptul ca dumneavoastra traiti din pensia celor mici si ca din cauza asta ei au fost lipsiti de anumite lucruri, lucruri pentru care el a platit.

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara cerere de marire emiliocoresi emiliocoresi Buna ziua, Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1.In cazul cererii d emarire a pensiei alimentare se ia in consideratie ca salariu este ... (vezi toată discuția)
Daca eu cu sotul locuim in germania si suntem in divort care se desfasoara in romania ... Loredanalina Loredanalina Buna ziua...am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta...Daca eu cu sotul locuim in Germania si suntem in divort care se desfasoara in Romania(amandoi lucrand ... (vezi toată discuția)