avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilire domiciliu minori in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilire domiciliu minori in strainatate

Buna ziua, sunt mama a 3 baieti de 7,8 si 9 ani. Am divortat amiabil de tatal lor acum 4 ani, autoritate parinteasca comuna, domiciliu la mine in Romania.

El lucreaza in Germania de 6 ani, timp in care eu m-am ocupat singura de copii. In urma divortului ne trimite o pensie lunara de 1600 ron si vine in vacante sa ia copiii la domiciliul lui din Romania.

Actual, nu mai este multumit de cum cresc eu copiii, sustine ca nu-i imbrac bine, fara sa inteleaga ca cei 1600 Ron care ii trimite nu sunt suficienti si astfel copiii sunt imbracati mai saracacios.

El sustine ca eu nu am ce sa le ofer copiilor pentru ca eu nu lucrez si ca baietii fiind acum mari trebuie sa stea la tata. El este recasatorit si impreuna cu actuala sotie vrea sa deschida proces de stabilire domiciliu minori la el si la sotia lui in Germania.

Exista sanse ca tatal sa castige procesul, iar eu sa-mi pierd copiii?

Va multumesc pt raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: eclair , utilizator 22:36, 20 Septembrie 2015
Cred ca m-ati inteles gresit, nu am intrebat ce sanse are tatal sa plateasca o pensie in natura! Nu doresc o pensie in natura de la el, ci o pensie in bani ca si pana acum. El fiind in alta tara, nu poate asigura intretinere in natura. Asa ceva se aproba daca parintii stau aproape unul de celalalt si tatal are un program de vizita macar bi-lunar...nu 2 luni pe an ca tatal copiilor mei.

Am intrebat:

Care sunt sansele tatalui de a stabili domiciliul copiilor la el si sotia lui?

si

Daca tatal pierde procesul si instanta stabiliste domiciliul tot la mine, pot copiii sa beneficieze de 1000 de euro de pensie, adica 50% din venitul sau net?
nici eu nu cred ca tatal va reusi sa ia copiii, cel putin , nu acum. din pacate , nu o sa poata dovedi ca interesul copiilor e sa se mute in germania.
dar nici nu cred ca veti primi pensie mai mare.
pt viitor fie ca baietii vor pleca la el cand se vor mari, fie dupa majoratul lor.. va va fi cam greu sa va intretineti cu banii fratelui si daca acum e greu sa va angajati ca nu ati mai lucrat de 9 ani.. cred ca va va fi si mai greu mai tarziu.
Multumesc pt raspunsuri.

De ce nu credeti ca pot primi pensie mai mare de 1600 RON?

Din lege eu inteleg ca este dreptul copiilor sa beneficieze de 50% din salarul tatalui...adica 1000 de euro in situatia noastra.

Cand copiii vor fi mai mari, eu voi avea mai mult timp liber, si deci voi avea timp sa lucrez.
Stiu ca nu ati intrebat daca sunt sanse ca tatal sa plateasca in natura, pentru ca daca ati fi facut-o vi s-ar fi spus ca sunt destul de mari. Nu scrie in lege ca daca parintii sunt in tari diferite pensia nu poate fi platita in natura, scrie ca daca nu se achita de ea instanta poate stabilit o suma care poate ajunge pana la x % din salariu. Pana la 50% din salariu. Dar primeaza pensia in natura. Si doamna, poate sa plateasca prin transfer bancar cursuri copiilor si poate sa trimita pachete cu haine copiilor si sa va dea o suma fixa care sa acopere partea copiilor la intretinere. Deci vedeti, el va avea cum sa se achite de misiunea lui iar dumneavoastra, in cazul asta nu v-ati mai descurca sa va cresteti copii fapt care ar duce firesc la reincredintarea lor catre tata.
Daca nu va castiga procesul si copii la el tatal poate sa ceara (si sunt sanse mari sa ceara) plata pensiei in natura care va duce la deznodamantul dorit de el. pentru ca ar insemna falimentul dumneavoastra din moment ce repet, traiti din pensia copiilor.

[ link extern ]

In linkul atasat este decizia la un proces asemanator. Diferenta ar fi ca e vorba de un tata care ani de zile si-a crescut cei doi copii dupa ce mama a plecat in Germania. Tatal avand un venit net superior fostei sotii sau dumneavoastra. Si desi copii erau la scoala aici, aveau legaturi stranse cu familia extinsa, mergeau la cluburi de diverse activitati aici, instanta a considerat ca cel mai bine le va fi in Germania in conditiile in care venitul mamei nu era mai mare decat al tatalui, in conditiile in care copii au declarat ca vor sa ramana in tara,ca nu cunosc limba.

Sunt sanse sa obtineti 1000 de euro, dar in opinia mea sansele sunt mai mari ca fostul sot sa va ia copii dat fiind faptul ca el poate de departe oferi conditii mai bune copiilor.

Au inceput sa treaca vremurile cand mama castiga automat custodia copiilor.

Copii, nu dumneavoastra atentie, bani de care nu aveti voie sa va atingeti decat pentru ei nu pentru facturile dumneavoastra pot avea 50% din venitul net al tatalui. Daca acesta are net,adica in mana 2000 de euro atunci puteti spera la 1000 de euro. daca are 1400 atunci puteti spera la maxim 700.
Ony, m-aţi îngrozit cu link-ul de mai sus. Dacă e aşa cum spuneţi Dvs., acea hotărâre este aberantă. Sunt curioasă cum a motivat instanţa?! Ori acum, părinţii care-şi abandonează copiii şi pleacă peste mări şi ţări sunt premiaţi cu atribuirea spre creştere a copiilor? Sau e ceva ce nu ştim???

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara cerere de marire emiliocoresi emiliocoresi Buna ziua, Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1.In cazul cererii d emarire a pensiei alimentare se ia in consideratie ca salariu este ... (vezi toată discuția)
Daca eu cu sotul locuim in germania si suntem in divort care se desfasoara in romania ... Loredanalina Loredanalina Buna ziua...am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta...Daca eu cu sotul locuim in Germania si suntem in divort care se desfasoara in Romania(amandoi lucrand ... (vezi toată discuția)