avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1351 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilire domiciliu minori in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilire domiciliu minori in strainatate

Buna ziua, sunt mama a 3 baieti de 7,8 si 9 ani. Am divortat amiabil de tatal lor acum 4 ani, autoritate parinteasca comuna, domiciliu la mine in Romania.

El lucreaza in Germania de 6 ani, timp in care eu m-am ocupat singura de copii. In urma divortului ne trimite o pensie lunara de 1600 ron si vine in vacante sa ia copiii la domiciliul lui din Romania.

Actual, nu mai este multumit de cum cresc eu copiii, sustine ca nu-i imbrac bine, fara sa inteleaga ca cei 1600 Ron care ii trimite nu sunt suficienti si astfel copiii sunt imbracati mai saracacios.

El sustine ca eu nu am ce sa le ofer copiilor pentru ca eu nu lucrez si ca baietii fiind acum mari trebuie sa stea la tata. El este recasatorit si impreuna cu actuala sotie vrea sa deschida proces de stabilire domiciliu minori la el si la sotia lui in Germania.

Exista sanse ca tatal sa castige procesul, iar eu sa-mi pierd copiii?

Va multumesc pt raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: eclair , utilizator 22:36, 20 Septembrie 2015
Inteleg punctul dvs de vedere Ony2k2, insa din cunostintele mele nici o lege nu obliga o mama care are 3 copii in grija sa lucreze. Daca as fi gasit un job part-time, as fi castigat cei 300 de lei pe care actual oricum ii primesc de la fratele meu.

In schimb exista o lege care ar obliga tatal copiilor la 50% din venitul sau, deci 1000 euro in cazul nostru. Chair daca unii considera ca nu e corect ca minorii sa beneficieze de acesti bani, legea de 50% din salarul sau tot ar trebui aplicata, nu?

Daca tatal pierde procesul de stabilire minori la el si va cere sa plateasca pensia in natura, nu vad cum instanta ar putea aproba acest lucru...el fiind in strainante, prestatia in natura nu ar avea cum sa functioneze.

Tatal nu ar putea sa vina saptamanal sa umple frigiderul copiilor sau sa le asigure saptamanal cele necesare. Din acest punct de vedere nu sunt deloc speriata, is convinsa sa instanta nu va admite asa ceva.

Ce ma sperie este sprijinul sotiei lui, instanta ar putea considera ca acolo ar avea mama si tata, iar aici doar mama. Ma mai sperie si conditiile pe care le au ei acolo, inclusiv miile de euro care le castiga, 4000 euro net amandoi impreuna din cate am inteles.

Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2015
3maria3, utilizator
insa din cunostintele mele nici o lege nu obliga o mama care are 3 copii in grija sa lucreze.

sa stiti ca nici pe tata. In general, nimeni nu e obligat sa munceasca. Ce sunt obligati parintii e sa le acorde intretinere copilului /iilor lor, e problema lor din ce.

Chair daca unii considera ca nu e corect ca minorii sa beneficieze de acesti bani,

ba da, toti consideram ca acesti copii ar trebui sa beneficieze, chiar si tatal lor considera, numai ca din pacate, nu beneficiaza de toti, de aia nu le ajung.

Poate ar trebui sa luati in calcul si varianta ca le-ar fi mai bine la tatal lor, ganditi-va la copii , nu la dvs.
In opinia mea stimata doamna priviti situatia intr-un mod care va fi interpretat de instanta absolut interesat, in sensul rau al cuvantului .. ca va intereseaza foarte mult cum sa va intretineti si dv. din banii copiilor. nu am intalnit o sentinta care sa admita o astfel de interpretare a legii asa cum o vedeti dv. Daca as dori sa fac pe "avocatul diavolului" as cere interogatoriu si v-as intreba ce va opreste sa munciti , copiii find suficient de mari sa nu necesite luari si aduceri de manuta dela scoala....Ati facut dv. o socoteala de 1000 euro care v-ar permite sa traiti confortabil si dv. pe langa copii..In curand cel mare, evident un curand relativ va deveni major deci daca nu va merge la facultate si e posibil vi se va diminua suma si tot asa.. ce veti face cand toti copiii vor fi majori..?Nu am caderea sa va judec si nici nu-mi permit asa ceva, va informez doar cum va privi instanta cererea dv. In opinia mea nu veti primi1000 euro. Am avut un caz asemanator, tatal italian cu o situatie buna materiala, mama a dorit sa traiasca si ea mai bine, dupa nenumarate procese instanta a decis ca tatal in majoritate sa plateasca in natura si.. a platit: lectii de orice, pian, karate ecc cu ordin de plata, haine cumparate si trimise, mancarea pe chitante si facturi rimborsata strict pentru copil,intretinerea transport tot numai pentru copil, s-a facut un calcul in acest sens..deci se poate..(nu-i vrba ca intre timp copilul a devenit major)..... tocmai pentru ca mama nu lucra si asa cum spuneau antevorbitorii mei "amandoi parintii trebuie sa contribuie la intretinerea minorilor".. afectiunea, dragostea grija ecc nu sunt cuantificabile in bani si mai ales nu pot fi aduse ca argument in discutie.. ele exista sau ar trebui sa existe prin insasi definitia de parinte.
Sfatul me este sa va gasiti un servici si abia dupa aceea sa va ganditi la o cerere de majorare a pensiei de intretinere minor....Daca dv. nu puteti sa faceti fata cheltuielilor iar copiii dv sufera lipsuri atunci trebuie sa primeze dragostea dv de mama cada doreste ca fiilor ei sa le fie bine, chiar departe de ea, oricat de dureros ar fi. Imi pare rau dar asa se va judeca.
pentru ca nu aveti niciun venit si depindeti de terte persoane, exista si posibilitatea ca judecatorul sa decida ca e mai bine pt copii in Germania, alaturi de tata.
Dumneavoastra ar trebui sa va ganditi la ce este mai bine pentru copii. Sa traiasca in Romania sau in Germania? Sa mearga la scoala aici sau dincolo, sa stie romana sau si germana, sa aiba in final o slujba dincolo sau aici. Dragostea poate fi oarba. De ce nu il rugati sa va gaseasca si dumneavoastra o slujba dincolo si va mutati cu totii.

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara cerere de marire emiliocoresi emiliocoresi Buna ziua, Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1.In cazul cererii d emarire a pensiei alimentare se ia in consideratie ca salariu este ... (vezi toată discuția)
Daca eu cu sotul locuim in germania si suntem in divort care se desfasoara in romania ... Loredanalina Loredanalina Buna ziua...am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta...Daca eu cu sotul locuim in Germania si suntem in divort care se desfasoara in Romania(amandoi lucrand ... (vezi toată discuția)