avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilire domiciliu minori in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilire domiciliu minori in strainatate

Buna ziua, sunt mama a 3 baieti de 7,8 si 9 ani. Am divortat amiabil de tatal lor acum 4 ani, autoritate parinteasca comuna, domiciliu la mine in Romania.

El lucreaza in Germania de 6 ani, timp in care eu m-am ocupat singura de copii. In urma divortului ne trimite o pensie lunara de 1600 ron si vine in vacante sa ia copiii la domiciliul lui din Romania.

Actual, nu mai este multumit de cum cresc eu copiii, sustine ca nu-i imbrac bine, fara sa inteleaga ca cei 1600 Ron care ii trimite nu sunt suficienti si astfel copiii sunt imbracati mai saracacios.

El sustine ca eu nu am ce sa le ofer copiilor pentru ca eu nu lucrez si ca baietii fiind acum mari trebuie sa stea la tata. El este recasatorit si impreuna cu actuala sotie vrea sa deschida proces de stabilire domiciliu minori la el si la sotia lui in Germania.

Exista sanse ca tatal sa castige procesul, iar eu sa-mi pierd copiii?

Va multumesc pt raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: eclair , utilizator 22:36, 20 Septembrie 2015
Multumesc tuturor pt raspunsurile si parerile dvs.

Am citit la intamplare nenumarate sentinte judecatoresti gasite pe internet si am constatat ca de fiecare data instanta a stabilit procentul maxim din salarul net al parintelui nerezident adica exact 1/4 pt 1 copil, exact 1/3 pt 2 copii si exact 1/2 pt 3 copii.

Nu am gasit nici o sentinta in care instanta sa stabileasca un procent inferioir, de exemplu 1/5 din salarul net pt un copil sau 1/3 din salarul net pt 3 copii.

Astfel am tras concluzia ca practica instantelor este de a oferi copiilor procentul maxim si deci expresia "PANA LA" din articolul 529 nu se prea ia in cont.

Totodata, mijloacele tatalui de a plati 1000 de euro exista la fel cum exista si nevoia copiilor de a beneficia de acei bani.

Din punctul meu de vedere, copiii mei indeplinesc articolul 529.
ce nu ati aflat dvs din acele sentinte e cat reprezinta acel procent in bani. Conteaza mult la ce venit se raporteaza, cat reprezinta acel procent- conteaza daca se raporteaza la salariul minim pe ec si ar veni pt 3 copii, 500 de lei sau la 2000 de euro 4000 lei.
sa nu va ganditi ca daca parintele castiga 20000 de euro, va da copiilor 10 mii.
Se tine cont de venit , dar si de nevoile copiilor.
Chiar daca moderatorul mi-a sters mesajul prin care subliniam ca autoarea topicului vizeaza suma de 1000 euro, revin si punctez inca o data, ca mama se foloseste de copii, nu-i prea surade sa munceasca pentru a-i intretinere.
3maria3 a scris:

Am citit la intamplare nenumarate sentinte judecatoresti gasite pe internet si am constatat ca de fiecare data instanta a stabilit procentul maxim din salarul net al parintelui nerezident adica exact 1/4 pt 1 copil, exact 1/3 pt 2 copii si exact 1/2 pt 3 copii.

Nu am gasit nici o sentinta in care instanta sa stabileasca un procent inferioir, de exemplu 1/5 din salarul net pt un copil sau 1/3 din salarul net pt 3 copii.


Se pare că nu ați citit destul. :)

Încercați să citiți hotărârea de divorț, de exemplu, a lui Irinel și Monica, și veți constata că pensia fiicei lor nu a fost calculată la 1/4 din venitul lui Irinel ;)

Și nu e singurul caz. În majoritatea cazurilor în care venitul părintelui nerezident e mare, pensia nu se calculează la cuantumul maxim al cotei legale ci la nevoile rezonabile ale minorului.

Acuma e drept că 1000 de euro nu e o sumă exagerată pentru trei copii, dar trebuie să aveți în vedere fapul că pensia se plătește de părintele nerezident, ceea ce înseamnă că prima dată se va judeca cererea tatălui de a se stabili domiciliul la el, iar abia după asta se va judeca cererea pricvind pensia.

În aceste condiții ce vă veți face dacă se va stabili domiciliul copiilor la tată și D-voastră veți fi obligată la pensie în cuantum de 1/2 din venitul minim pe economie din RO, adică la mai mult decât primiți de la fratele D-voastră? ;)

Din păcate... va fi musai să vă angajați...
vad ca insistati si insistati si insistati! Doamna, nu va va da nimeni acei bani in conditiile in care dumneavoastra nu munciti! inteegeti ca dumneavoastra va intretineti din banii copiilor?? nu-mi spuneti mie ca acei 300 de lei de la frate ajung si pentru cota dvs din intretinere, si pentru mancarea dvs, si pt nevoile dvs lunare de igiena, medicale etc. Singura dvs sansa sa va pastrati copiii este sa va angajati. Daca ne credeti bine, daca nu, nu aveti decat sa mergeti inainte pe drumul pe care ati apucat-o.

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara cerere de marire emiliocoresi emiliocoresi Buna ziua, Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1.In cazul cererii d emarire a pensiei alimentare se ia in consideratie ca salariu este ... (vezi toată discuția)
Daca eu cu sotul locuim in germania si suntem in divort care se desfasoara in romania ... Loredanalina Loredanalina Buna ziua...am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta...Daca eu cu sotul locuim in Germania si suntem in divort care se desfasoara in Romania(amandoi lucrand ... (vezi toată discuția)