avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale SEMNAREA si STAMPILAREA FACTURILOR
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

SEMNAREA si STAMPILAREA FACTURILOR

Am si eu o rugaminte si sper ca ma veti edifica cu privire la aceasta problema !

Mai este obligatoriu ca facturile sa fie semnate si stampilate? E suficient sa fie doar semnate? sau doar stampialte? Adica ma intereseaza sa aflu exact textul de lege, care reglementeaza modul de acceptare al facturilor, art. din codul fiscal....etc...

Astept cu nerabdare o lamurire ! Merci mult, tuturor celor care vor citi si vor raspunde !

P.S.: Am pierdut un proces ,desi aveam contractul semnat si stampilat si toate facturile stampilate, insa nici una semnata !!! Astept sa mi se comunice sentinta ! Tare...curioasa sunt sa vad motivul respingerii cererii - m-am intemeiat pe O.U.G. 119/2007
Cel mai recent răspuns: mormelvio , utilizator 14:02, 14 Noiembrie 2011
Va rog sa faceti distinctie intre cel care emite o factura si cel care primeste factura.
Evident, pentru cel care emite o factura nu mai exista obligatia de a semna si stampila acest tip de document.(aceste elemente nu mai sunt obligatorii conform Codului fiscal). Deci, chiar daca lipsesc aceste elemente, factura aste intocmita este perfect legala si poate fi introdusa in contabilitatea cumparatorului fara nici un fel de risc si deci poate fi achitata.
Insa, daca cel care primeste factura este de rea-credinta si nu intentioneaza sa-si indeplineasca obligatia de plata, ajungem in situatia in care emitentul nu si-a asigurat inscrisuri doveditoare privind prestarea serviciului ori livrarea marfii. Deci, chiar daca emitentul nu semneaza si stampileaza factura la momentul la care o produce, asta nu inseamna (si de altfel Codul fiscal nici nu se refera la aceasta situatie, el reglementand doar emiterea facturii) ca beneficiarul marfii sau al prestarii de serviciu nu trebuie sa semneze si stampileze factura. Doar asa se poate face dovada rapida a existentei creantei, a caracterului ei exigibil.
Codul comercial la art. 46 mentioneaza:
Obligatiunile si liberatiunile se probeaza:
-cu acte autentice;
-cu acte sub semnatura privata;
-cu facturi acceptate;
-prin corespondenta;
-prin telegrame;
-cu martori, de cate ori autoritatea judecatoreascaar crede ca trebuie sa admita proba testimoniala si aceasta chiar in cazurile prevazute de art.1191 Codul civil;
In fine, prin orice alte mijloace de proba admise de legea civila.
Deci factura dvs, putea sa nu fie stampilata si semnata dar trebuia sa fie acceptata de beneficiar.
Cred ca art. 46 lamureste problema
Da, desigur, ca voi posta motivarea instantei, dupa ce am sa o primesc!
Intr-adevar....presupun ca e vb de optiunea emitentului se a semna, iar de partea beneficiarului cred ca e obligativitate...pentru a se face dovada creantei e nevoie de semnare sau stampilare. Facturile mele , repet , erau stampilate, dar nu si semnate. Dar, oricum, erau emise in baza unui contract care contine atat stampila, cat si semnatura lor....Of! Astept sa vad motivarea respingerii cererii formulate !

Acceptarea facturii la ce se refera? Nu la faptul ca trebuie stampilata/semnata?
Nu inteleg de ce insistati asa de mult pe faptul ca aveti contract semnat si stampilat.
Puteati sa nu aveti contract. Pur si simplu beneficiarul comanda, iar dvs. executati comanda. Vezi art. 36 din codul comercial
Livrarea marfii se dovedeste in conditile art. 46 din Codul comercial, de ex. facturi acceptate.
Acceptarea facturii se face prin semnatura reprezentantului legal al beneficiarului sau a prepusului acestuia si nu trebuie obligatoriu sa existe stampila ci datele de identificare ale celui care semneaza de primire.Dar nu este obligatoriu sa existe nici datele de identificare ci doar semnatura. Daca este contestata semnatura, aceasta se poate expertiza
Acceptarea facturii poate fi dovedita si cu confirmarea de catre beneficiar a trimiterii postale a acesteia
Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2009
Mihail Cazacioc, Consilier juridic
Primirea unei facturi prin aplicarea semnaturii autorizate si a stampilei de catre beneficiar, nu echivaleaza cu acceptarea facturii la plata.
De obicei se face mentiunea pe factura "bun de plata" sau pot exista orice alte inscrisuri in sensul disp. art.46 C.com., care emana de la "beneficiar" prin care acesta recunoaste existenta si acceptarea acelui debit.
Se intalnesc in practica situatii in care facturile sunt semnate/stampilate de catre beneficiari iar "creanta" contestata, dintr-un motiv sau altul (de exemplu situatia privind invocarea exceptiei neexecutarii serviciilor/prestatiilor; marfa necorespunzatoare d.p.d.v. calitativ etc.).
Practica judiciara in materie poate fi edificatoare in acest sens.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2009
Iuliana Cermak, Avocat

Alte discuții în legătură

Semnatura -factura melcsy melcsy exista un contract de antrepriza semnat de 2 beneficiari, care defapt sunt sot si sotie. factura insa este semnata numai de catre una dintre ei....exista ... (vezi toată discuția)
Facturi nestampilate pati2000 pati2000 Salutare sunt nou pe aici ;v-am citit si va spun si eu:am o inspectie fiscala si in prealabil am de punctat cu anumiti furnizori declaratia 394. La un ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare comerciala flaviana flaviana Am un contract cadru de vanzare-cumparare comerciala, in obiectul caruia stipulez ca voi vinde marfuri in cantitatile, sortimentele, pretul precizat in ... (vezi toată discuția)