In fapt, sunt suspect intr-un dosar netrimis in judecata de aproape un an, in care procurorul a falsificat mai multe ordonante pentru a ma interna nevoluntar pentru a ma vatama
Fiindca a formulat propunere de internare nevoluntara si exista un dosar in care se va judeca aceasta propunere, sunt interesat daca "in cursul judecatii" este aplicabil si acestui dosar, sau doar daca dosarul in care sunt suspect este trimis in judecata?
art. 184 din CPP
(20) In cursul judecatii, daca inculpatul refuza efectuarea expertizei ori nu se prezinta in vederea examinarii la comisia medico-legala psihiatrica, instanta, din oficiu sau la cererea procurorului, dispune emiterea unui mandat de aducere in conditiile art. 265.
Ma intereseaza acest aspect fiindca evident legea se refera doar la inculpat, nu si la suspect, adica alt motiv pentru care propunerea procurorului este nelegala si netemeinica.
Va rog sa argumentati prin lege sau logica juridica daca apreciati ca "in cursul judecatii" se refera doar la dosarul trimis in judecata nu si la alte judecati ale actelor procurorului, adica de camera preliminara, ale judecatorului de drepturi si libertati s.a.m.d.
O sa incerc totusi sa folosesc art. 184 (20) din CPP asa cum il inteleg eu, ca privind procedura oricarui fel de judecata in penal, fiindca nu exista alt articol care sa contrazica aceasta, si judecatorul va hotara. La urma urmei e absurd sa trimiti suspectul sa se interneze nevoluntar, adica beneficiind de mai mult decat de prezumtia de nevinovatie, si de faptul ca nu sunt probe impotriva sa si prin urmare nu e pusa in miscare actiunea penala findca e... suspect
Nu inteleg cu ce va ajuta pe dvs acest alin.
Daca in cursul urmaririi penale refuzati efectuarea expertizei, organul de cercetare penală sesizează procurorul sau judecătorul de drepturi şi libertăţi în vederea emiterii unui mandat de aducere în scopul prezentării la comisia medico-legală psihiatrică.
Daca se consideră că este necesară o examinare complexă, ce necesită internarea medicală într-o instituţie sanitară de specialitate si refuzati internarea, comisia medico-legală sesizează organul de urmărire penală sau instanţa cu privire la necesitatea luării măsurii internării nevoluntare.
In acest sens, procurorul, solicita judecătorului de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află locul de internare ori sediul parchetului din care face parte procurorul care a întocmit propunerea, luarea măsurii internării nevoluntare, pentru maximum 30 de zile, în vederea efectuării expertizei psihiatrice.
Inteleg ca dvs in aceasta situatie va aflati.
Mai departe, soluţionarea propunerii de luare a măsurii internării nevoluntare se face numai în prezenţa suspectului sau inculpatului, în afară de cazul când acesta este dispărut, se sustrage sau când din cauza stării sănătăţii sau din cauză de forţă majoră ori stare de necesitate nu se poate prezent. In acest sens puteti fi adus cu mandat de aducere.
Da, chiar asa e, "in cursul judecatii" se refera strict la situatia in care dosarul penal a fost trimis in judecata, si de aceea se face referire la inculpat nu la suspect in art. 184 (20) din CPP, fiindca doar inculpatul poate fi trimis in judecata din cate stiu. Suspect printre altele inseamna ca nu s-a pus in miscare actiunea penala deoarece nu exista probe...