avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua

am o intrebare. am un deces in familie iar angajatorul meu nu vrea sa-mi dea drumul. I-am spus ca imi iau concediu o zi si a inceput sa comenteze si sa tipe la mine. are acest drept, adica sa nu-mi dea drumul?
Cel mai recent răspuns: ilascodrin20 , utilizator 16:58, 16 Iulie 2009
Puteti sa-i comunicati angajatorului dumneavoastra ca Contractul colectiv de munca la nivel national 2007 - 2010, prevede conform, Art. 61. - (1) Salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza:
a) casatoria salariatului - 5 zile;
b) casatoria unui copil - 2 zile;
c) nasterea unui copil - 5 zile + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura;
d) decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor - 3 zile;
e) decesul bunicilor, fratilor, surorilor - 1 zi;

estein primul rand inuman sa nu acorde 1 zi de concediu pentru astfel de situatii !

I functie de gradul de rudenie cu persoana decedata din familie, exista obligatia de a acorda zile libere inscrisa in Conractul colectiv la nivel national, care este aplicabil absolut tutror angajatorile, indiferent de nr lor de angajati, de forma privat sau de stat, ca au sau si un contract colectiv la nivelul unitatii lor.

IN acest CCMUN exista urmatoarea prevedere:

Art. 61. - (1) Salariaţii au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situaţii, după cum urmează:
a) căsătoria salariatului - 5 zile;
b) căsătoria unui copil - 2 zile;
c) naşterea unui copil - 5 zile + 10 zile dacă a urmat un curs de puericultură;
d) decesul soţului, copilului, părinţilor, socrilor - 3 zile;
e) decesul bunicilor, fraţilor, surorilor - 1 zi;

f) donatorii de sânge - conform legii;
g) la schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiaşi unităţi, cu mutarea domiciliului în altă localitate - 5 zile.
Ruda decedata este o matusă, sora mamei deci..
Chiar asa fiind, mai trebuie si un pic de omenie! Va poate acorda CO pentru asta.
omenie in tara asta???
nu cred la seful meu cel putin
multumesc foarte mult de indicatii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire alina cristi alina cristi Buna ziua!!am si eu o poroblema ..la care va rog sa imi datiun raspuns...am fost in concediu de odihna din data de 15 mai pana pe 15 iunie.in timpul ... (vezi toată discuția)
Casatorie marius tu marius tu Am dreptul la zile libere cu plata daca se casatoreste sora mea? (vezi toată discuția)
Libere decese alina84cam@yahoo.com alina84cam@yahoo.com bunicul meu a murit azi eu sunt din sb iar el e in ias.numai 1zi am liber de la firma. (vezi toată discuția)