avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Valoarea vehiculului la data producerii accidentului ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Valoarea vehiculului la data producerii accidentului conform Normei 23/2014 emisa de ASF

Valoarea vehiculului la data producerii accidentului poate fi estimata in functie de media a 5 vehicule cu aceeasi caracteristici de pe un site de vanzari din alta tara exemplu ‘mobile.de’?

La care adaug pretul transportului pana in Romania si pretul actelor pt inmatriculare.

Motiv: Pe siturile din strainatate se gaseste vehiculul de aceeasi marca, model, si vechime ca ani in cel putin 3 anunturi. In Romania exista doar 1 cu aceeasi caracteristici si acela fals, in schimb exista aprox 8 anunturi cu aceeasi model si marca dar sunt cu 2 ani mai noi, si doar 3 din acelea 8 sunt in stare de intretinere asemanatoare.

Mentionez ca asiguratorul profita de noua norma 23/2014 emisa de ASF si de faptul ca pe piata din Romania sunt foarte putine vehicule cu acele caracteristici, si face media a 10 preturi de pe olx din care 9 sunt al modelului anterior fata de cel din dosarul de dauna iar 1 este model asemanator cu cel prejudiciat, dar anuntul este fals. Inteleg ca a folosit acelasi an la acea marca de vehicul dar consider ca este mai important modelul vehiculului, deoarece preturile intre modelul vechi si cel nou este de 5 ori mai mic.

Sincer m-as bucura sa cumpar cu un pret de 5 ori mai mic un vehicul asemanator, asa cum considera cel care mi-a calculat oferta de despagubire.
Consider ca asiguratorul a incalcat definitia valorii de piata deoarece media lui nu este cel mai bun preţ obtenabil, în mod rezonabil, de către vânzător, ea fiind de 5 ori mai mica.

Atasez si textul din art. 52 din Norma 23/2014 emisa de ASF:
Art. 52. – (1) Valoarea vehiculului la data producerii accidentului se stabileşte pe baza valorilor de piață ale unor vehicule de aceeași marcă, tip, model, caracteristici tehnice și dotări, an de fabricație, având un parcurs în kilometri şi o stare de întreţinere comparabile.
(2) Valoarea de piață a unui vehicul se stabilește pe baza sistemelor de specialitate pentru evaluarea vehiculelor înmatriculate permanent în România, precum şi în baza oricăror documente prezentate de către partea prejudiciată în dovedirea prejudiciului suferit.

Definitia valorii de piata:
Valoarea de piaţă este suma estimată pentru care o proprietate va fi schimbată, la data evaluării, între un cumpărător decis şi un vânzător hotărât, într-o tranzacţie cu preţul determinat obiectiv, după o activitate de marketing corespunzătoare, în care părţile implicate au acţionat în cunoştinţă de cauză, prudent şi fără constrângere.


Ce documente imi recomandati sa le prezint pentru a stabili valoarea de piata reala? Am prezentat pretul de nou si am cautat alte vehicule cu aceleasi caracteristici dar nu gasesc in Romania.

Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2015
andreea125, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 16:33, 12 Februarie 2016
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns.
Stiam ca dupa intrarea in vigoare a Normei 23/2014, nu se mai folosesc acele cataloage care foloseau valoarea de catalog din care se scadea uzura in functie de numarul de ani si kilometri.
Articolul din noua norma spune clar ca valoarea de piata se stabileste pe baza "sistemelor de specialitate" precum si pe baza oricaror documente prezentate de catre partea prejudiciata.
Ma intereseaza care ar putea fi (ca exemple) aceste sisteme de specialitate si daca asiguratorii au achizitionate astfel de sisteme prin care pot demonstra legal modul de calcul al unei despagubiri.
Mai mult, tinand cont ca autovehiculul a fost ultima data inmatriculat permanent in Austria, ar trebui - prin documente - sa imi demonstreze valoarea medie de piata a modelului de masina din Austria.
Pot folosi alte sisteme in afara de anunturile de vanzare regasite pe site-urile inregistrate? Valoarea pretului platit de mine nu ar trebui sa aiba vreo relevanta intrucat reiese in urma unei negocieri mai mult sau mai putin favorabile, iar factura de achizitie nu poate sta la baza calcului valorii medii de vanzare.

Va multumesc,
Radu
radueneschi a scris:

Buna ziua,

Ma intereseaza care ar putea fi (ca exemple) aceste sisteme de specialitate si daca asiguratorii au achizitionate astfel de sisteme prin care pot demonstra legal modul de calcul al unei despagubiri.
Mai mult, tinand cont ca autovehiculul a fost ultima data inmatriculat permanent in Austria, ar trebui - prin documente - sa imi demonstreze valoarea medie de piata a modelului de masina din Austria.

Va multumesc,
Radu


Societatile de asigurare au programe pentru determinarea valorii de piata a autoturismului. Nu stiu daca toate societatile de asigirare au achizitionat asemenea programe.
Pe internet am gasit, dar personal nu le-am folosit - neavand nevoie -, doua programe folosite in Germania care pot fi folosite si pentru Austria. Puteti sa le folositi personal. Sunt in limba germana. Sunt contracost.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire pe dauna totala avand la baza valoarea din contractul de cumparare??? ContSters196490 ContSters196490 Buna ziua, Urmare a unui accident rutier s-a deschis dosar de dauna RCA pentru autoturismul pagubit. Evaluarea reparatiei depaseste valoarea autoturismului la ... (vezi toată discuția)
Articolul 321/daune economice totale huntershive huntershive Salut întâi pe toata lumea si vin cu întrebarea: Referitor la dauna totala a unui automobil se înțelege 75% din pretul masinii înainte de accident plus ... (vezi toată discuția)