avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa de timbru de achitat in 24 de rate lunare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa de timbru de achitat in 24 de rate lunare

buna ziua
Pe rolul unei instante am o cactiune succesorala in care mi s-a stabilit o taxa lunara de timbru.Taxa a fost stabilita de catre instanta sa fie platita esalonat in 24 de rate lunare.
Intrebarea mea este daca voi plati sa zicem 6-12 luni si stiti foarte bine ca un asemenea proces este de durata anilor (acest lucru doresc paratii ,fiind amenintata ca vor face tot posibilul sa dureze cat mai mult),se va anula actiunea,sau nu voi plati cheltuielile cu expertul,sau nu voi mai plati taxa lunara stabilita,sau din diferita alte motive se va anula sau suspenda actiunea,exista dreptul de a mi se restitui taxa de timbru pe care am platit-o pana la acel moment?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: IONEL ILIE , 12:07, 5 Octombrie 2015
Art. 45 Oug 80/2013
(1) Sumele achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru se restituie, dupa cazT integral, partial sau proportional, la cererea petitionarului, in urmatoarele situatii:
a) cand taxa platita nu era datorata;
b) cand s-a platit mai mult decat cuantumul legal;
c) cand actiunea sau cererea ramane fara obiect in cursul procesului, ca urmare a unor dispozitii legale;
d) cand actiunea corect timbrata a fost anulata in conditiile art. 200 alin. (3) din Codul de procedura civila sau cand reclamantul a renuntat la judecata pana la comunicarea cererii de chemare in judecata catre parat;
e) cand, in procesul de divort, partile au renuntat la judecata ori s-au impacat;
f) cand contestatia la executare a fost admisa, iar hotararea a ramas definitiva;
g) in cazul in care instanta de judecata se declara necompetenta, trimitand cauza la un alt organ cu activitate jurisdictionala, precum si in cazul respingerii cererii, ca nefiind de competenta instantelor romane;
h) cand probele au fost administrate de catre avocati sau consilieri juridici;
i) in cazul in care participantul la proces care a fost recuzat se abtine sau daca cererea de recuzare ori de stramutare a fost admisa;
j) in alte cauze expres prevazute de lege.
(2) In cazul prevazut la alin. (1) lit. d), e) si i) se restituie jumatate din taxa platita, iar in cazul prevazut la alin. (1) lit. f) taxa se restituie proportional cu admiterea contestatiei. in cazul prevazut la alin. (1) lit. h) se restituie jumatate din taxa platita, indiferent de modalitatea in care a fost solutionat procesul, dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
(3) Dreptul de a solicita restituirea poate fi exercitat in termen de un an de la data nasterii sale.
(4) Cererea de restituire se adreseaza instantei judecatoresti la care s-a introdus actiunea sau cererea. in cazul taxelor platite pentru cereri formulate Ministerului Justitiei sau Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, cererea de restituire se adreseaza acestuia.
(5) Cererea de restituire solutionata de instanta de judecata va fi depusa in vederea restituirii la unitatea administrativ- teritoriala la care a fost achitata taxa.
(6) Daca legea nu prevede altfel, taxele judiciare de timbru platite pentru cereri si actiuni anulate ca insuficient timbrate nu se restituie.
(7) Procedura de restituire a sumelor achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru se aproba prin ordin comun al viceprim- ministrului, ministrul finantelor publice, si al viceprim-ministrului, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire taxa judiciara de timbru iojamaria iojamaria O persoana fizica a achitat in iulie 2013 o taxa judiciara de timbru, pentru o actiune de constatare de proprietate. Taxa s-a platiti la primarie, apoi 30 % , ... (vezi toată discuția)
Daca renunt la judecarea cauzei pot sa recuperez taxa judiciara de timbru? ion minca ion minca Sint intr-un proces cu un SRL si am ajuns la concluzia ca patrimoniu este insuficient sa acopere creata. Am ajuns la concluzia ca este mai rentabil sa renunt ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa judiciara fgeorgeta fgeorgeta Va rog sa-mi spuneti care este procedura recuperarii taxei judiciare de timbru care a fost taiata pe numele unui CAR in scopul punerii in execuare a unor ... (vezi toată discuția)