avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: Perioada de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: Perioada de ucenicie constituie, în anumite condiţii, stagiu de cotizare

Potrivit unui comunicat aflat pe site-ul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în şedinţa din 5 octombrie 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul competent să judece recursul în interesul legii, a soluţionat un recurs în interesul legii, fiind pronunţată următoarea soluţie:
Decizia nr. 18 în dosarul nr. 7/2015

Admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi, în consecinţă:

În interpretarea şi aplicarea art. 3 alin. (1) lit. p) şi art. 19 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu completările şi modificările ulterioare, stabileşte că:

Perioada în care o persoană a fost ucenic cu plată şi a urmat cursurile unei şcoli profesionale:

1. Anterior datei de 1 ianuarie 1949, va fi considerată stagiu de cotizare dacă ucenicii au primit salariu ori au cotizat la fostele case de asigurări sociale;

2. Intre 1 ianuarie 1949 şi 1 ianuarie 1954 va fi considerată vechime în muncă, indiferent dacă în privinţa ucenicilor a existat obligaţia virării contribuţiilor la fostele case de asigurări sociale, dar va reprezenta stagiu de cotizare numai în măsura în care s-a cotizat la fostele case de asigurări sociale;

3. După 1 ianuarie 1954 şi până la 1 aprilie 2001 va fi considerată stagiu de cotizare şi vechime în muncă perioada practicii în producţie.

Obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 5 octombrie 2015.

[ link extern ]

Decizia va fi publicată în Monitorul Oficial. De la data publicării ei, dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanţe.
Cel mai recent răspuns: iulianw , utilizator 16:06, 31 Ianuarie 2018
Decizia nr. 18/2015, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul competent să judece recursul în interesul legii, a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 801 din 28 octombrie 2015. Ea poate fi citită accesând link-ul de mai jos:
[ link extern ]
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua! Am absolvit intre 1974-1977 scoala profesionala de 3 ani, timp in care am primit o bursa de 320 lei pe luna. Am diploma de absolvire, si am facut si practica in productie in timpul scolii dar acesti ani nu sunt trecuti in cartea de munca. Vor fi luati in calcul la pensie conform acestei decizii?
Ultima modificare: Joi, 14 Septembrie 2017
floridor, utilizator
Intre 1962-1966, in fiecare an, in perioadele de vacanta de primavara 2 saptamani si vara de 3 luni am muncit cu ziua la IAS Dealu Mare Urlati la diferite lucrari agricole (cules mazare, facut gropi pentru plantat peri, reparat butoaie si lazi impreuna cu tata, sapa la porumb, vie, strans fan,cules fructe si struguri etc.). Banii ii primeam lunar pe un stat de plata pentru care semnam . Tot acolo semna si paznicul IAS. As vrea sa stiu daca din toti cei 4-5 ani pot castiga ceva vechime la pensie. mentionez ca am cerut la IAS Dealu mare o adeverinta dar sunt de 3 ani in insolventa si nu mi-au dat nici un semn ca pot face ceva. Acum ar mai trai ceva martori care sa confirme aceste activitati facute de mine.
Bună ziua, cum se procedează pentru a fi luată in calcul perioada de ucenicie ? Am absolvit scoala profesională de 3 ani in 1971, am avut contract pe o durată de 8 ani cu unitatea ce mi-a plătit scolarizarea iar pe durata practicii (program de lucru de 8 ore x 6 zile/săptămână !) primeam o bursă de 700 de lei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca in copilarie (11-15 ani) am lucrat ca zilier pe stat de plata, pot revendica vechime in munca? ion + ion + Intre anii 1962-1966, de cele mai multe ori duminica, dar in special in perioadele de vacanta de primavara de doua saptamani si de vara de trei luni am muncit ... (vezi toată discuția)
Scoala profesionala de 3 ani constituie vechime in munca? Florenta30 Florenta30 Buna ziua, desi am citit in diverse discutii legate de acesta problema tot nu am inteles daca scoala profesionala de 3 ani (1973-1976) absolvita inainte de ... (vezi toată discuția)
Vechime pensie oana8989 oana8989 buna ziua.la vechimea pentru pensie se pun si anii de ucenicie? (vezi toată discuția)