avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... renuntare la pensia alimentara a minorului ce il am in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

renuntare la pensia alimentara a minorului ce il am in intretinere este posibila?

buna ziua! vreau , va rog daca se poate sa ma lamuriti intr-o problema majora atat pt mine cat si pt fiul meu minor in varsta de 7 ani! in urma hotararii de divort, definitiva si irevocabila, din aprilie 2007, copilul mi-a fost incredintat mie cu program de vizitare a acestuia de catre tata o data la 2 saptamani, si la plata pensiei alimentare de catre tata. in urma intelegerii dintre noi , am hotarat sa nu mai facem partaj si apartamentul pe care il detinem sa aiba urmatorul statut: sa intre in proprietatea mea in momentul in care eu ii dau fostului sot suma de 300 mil (lei vechi) si renunt la pensia alimentara ce tatal trebuie sa o achite pt ingrijirea copilului! este posibil ca tatal sa imi vanda partea lui de casa in conditiile prezentate? ce ma sfatuiti sa fac ?
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2009
luminita_gab, utilizator
Cel mai recent răspuns: Consilier juridic Dana Maxim , Mediator 08:23, 21 Iulie 2009
in urma intelegerii dintre noi , am hotarat sa nu mai facem partaj si apartamentul pe care il detinem sa aiba urmatorul statut: sa intre in proprietatea mea in momentul in care eu ii dau fostului sot suma de 300 mil (lei vechi) si renunt la pensia alimentara ce tatal trebuie sa o achite pt ingrijirea copilului! este posibil ca tatal sa imi vanda partea lui de casa in conditiile prezentate? ce ma sfatuiti sa fac ?



Proprietatea devalmasa prezinta anumite trasaturi , in comparatie cu cea pe pe cote parti : intrucat nici unul dintre soti nu are individualizata o cota parte din dreptul de proprietate , nu ar sti ce / cat sa instraineze . Mai mult , in vederea incheierii unui act de dispozitie , mandatul tacit reciproc nu mai e operant, ci e necesar acordul expres al celor doi soti.
Actul e lovit de nulitate relativa , daca regula de mai sus nu e respectata.
In ceea ce priveste vreo" conventie "cu privire la dreptul de intretinere al minorului de catre tata avand ca obiect renuntarea la pensie , aceasta e nula de plin drept.

Daca timpul reprezinta un impediment pentru a sista starea de coproprietate , poate exista un partaj conventional notarial (care prezinta un avantaj din punctul de vedere al duratei ), prin instrainare , sau atribuire, cu obligatia de a plati o sulta catre sot.E cea mai justa solutie.

Succes.
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
multumesc
Dreptul la pensie alimentara este stabilit de catre instanta in interesul copilului. Dumneavoastra nu puteti renunta la acest drept al copilului. Pentru a putea ajunge la o astfel de intelegere declansati procesul de partaj si in cadrul acestuia puteti ajunge la o intelegere cu fostul sot.
Demarand procedura partajului, aveti posibilitatea sa incheiati o conventie cu sotul dvs. Nu puteti renunta la pensia alimentara acordata minorului, drept care i a fost acordat prin lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum poate ceda tatăl cota sa din imobil copilului, astfel încât mama să nu-l poată pune în vânzare? Ionela Gabriela Ionela Gabriela Buna ziua! Avem si noi o problema ca sa ii zic asa! Sotul meu, a mai fost casatorit si a divortat in 2013. Cand a divortat, a lasat o pe fosta sotie si copilul ... (vezi toată discuția)
Posibilitate- sulta compensata cu pensia de intretinere savinermia savinermia Exista legal posibilitatea ca,in cazul partajului tatal sa renunte la partea de imobil si sa nu mai plateasca pensie de intretinere minor? -act care se poate ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri ANDRONESCU ANDRONESCU 1.In urma intelegerii partile hotarasc ca o parte din bunuri sa fie in posesia fostilor soti iar un bun sa revina copilului minor la implinirea varstei de 18 ... (vezi toată discuția)