avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi concediere

Buna ziua,
Firma la care am lucrat a fost in insolventa si a fost radiata, va intreb;
Este corect ca am primit decizie de concediere individuala ?
De ce sa emis individuala si nu colectiva cand firma a avut 9 angajati?
Totodata nu am primit nici preaviz, era legal sa-l primesc?
In cazul radierii firmei, fostul loc de munca al meu care era subventionat cu contract de subventie, conform art.86 din legea 76/2004 a somajului si mai aveam o luna si 7 zile pana la indeplinirea conditiilor de pensionare, va mai primi subventia sau va da banii inapoi?
Daca va returna subventia inapoi , ce efecte va avea asupra mea, ca vechime ma refer, taxe?
Angajatorul poate sa ma transfere pe alta firma noua infiintata a fostului loc de munca de la fosta firma radiata cu tot cu subventie? Va mai primi aceasta subventie?
La concedierea individuala ma pot inscrie la somaj, deoarece firma a fost radiata, insolventa?
Va multumesc



Cel mai recent răspuns: Geoteo , utilizator 21:09, 10 Noiembrie 2015
1. In situatia dvs nu este vorba despre o concediere colectiva si despre una individuala.

De ce sa emis individuala si nu colectiva cand firma a avut 9 angajati?


Art.68 C.mun
(1) Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
....

2.
Totodata nu am primit nici preaviz, era legal sa-l primesc?


Art.123 din Legea nr.85/2014
...
(8) Dupa data deschiderii procedurii, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitorului se va putea face de urgenta de catre administratorul judiciar/lichidatorul judiciar. Administratorul judiciar/Lichidatorul judiciar va acorda personalului concediat doar termenul legal de preaviz. In cazul in care sunt incidente dispozitiile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in ceea ce priveste concedierea colectiva, termenele prevazute de art. 71 si art. 72 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se reduc la jumatate.

Practica majoritara este in sensul ca inainte de incetarea c.i.m., angajatorul instiinteaza pe salariat de intrarea in preaviz.

Potrivit Deciziei ICCJ nr. 8 din 8 decembrie 2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 138 din 24 februarie 2015, neacordarea preavizului cu durata minima prevazuta de art. 75 alin. (1) din Codul muncii, atrage nulitatea absoluta a masurii de concediere si a deciziei de concediere.

3. Returnarea subventiei nu are niciun efect asupra vechimii dvs de munca.

4. Angajatorul nu are obligatia sa va transfere pe alta firma noua infiintata.

5. Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singur.

In speta :
- trebuie sa aveti 24 de luni stagiu de cotizare la somaj, daca in aceasta perioada ati avut numai c.i.m. cu timp partial de 4 ore/zi
- incetarea c.i.m. in baza 65 alin.1 C.mun.) va da posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Va mutumesc foarte mult pentru promtitudinea raspunsurilor clare, directe si la obiect!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj cirivio cirivio o persoana cu calitatea de angajat ,i asociat si administrator la o firma ,cu 2 asociati si 2 administratori poate beneficia de somaj daca firma are ... (vezi toată discuția)
Beneficiere somaj ContSters31759 ContSters31759 Va rog sa-mi spuneti cu ce articole as putea sa inchid contractul unui angajat, astfel incat sa poata beneficia de somaj! Multumesc mult!! (vezi toată discuția)
Sunt în drept sa primesc ajutor de somaj demeter rodica demeter rodica Oare pot beneficia de ajutor de șomaj dacă plec de la locul de munca cu preaviz sau lichidare la zi pe motive medicale. Nu mai pot continua mi s-a ... (vezi toată discuția)