avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Litigiu pamant vandut in 2007 cu chitanta de mana ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Litigiu pamant vandut in 2007 cu chitanta de mana (proces)

Buna ziua !
Sunt chemata in judecata intr-un proces in legatura cu o suprafata de pamant,mostenirea tatalui meu de la parintii sai.Tatal este decedat,pamantul l-a vandut cu act de mana unui anume patron.Eu,respectiv fratele meu in calitate de mostenitori,suntem dati in judecata pentru ca acest patron sa-si obtina contract vanzare-cumparare.Nu suntem de acord cu acest lucru.Ce se intampla daca nu ne mai prezentam la proces si nu semnam nimic in acest sens ???:O
Cel mai recent răspuns: Ionita Loredana Avocat , Avocat 16:59, 24 Iulie 2017
Nu vreau sa va sperii, dar eu, in anul 2007 am fost chemata in judecata ca si dvs. pentru un "contract" de mana facut in anul1995 . As fi zis ca 12 ani e prea mult pentru o astfel de cerere, dar judecatorul a aprobat actiunea si m-au purtat 3 ani in proces. In plus , fata de dvs. pe "contract" nu era semnatura fostului proprietar tabular(eu fiind mostenitor).
Totuşi, care este legea care reglementează astfel de "tranzacţii" cu chitanţă de mână, mai precis perioada de timp în care trebuie să intri "în legalitate", adică să ai acte în regulă? Pentru că mi se pare extrem de periculoasă această practică, de a veni după un număr de ani să revendici ceva în baza unei semnături, chiar dacă ar exista acei doi martori (ce certitudine poţi avea că martorii respectivi nu au fost cumpăraţi??). Există cabinete notariale cu duiumul, iar dacă una dintre părţile contractante nu este deplasabilă, notarul poate veni la domiciliu...
Se poate face așa numita acțiune în instanță prin care se va cere dobândirea unei HOTĂRÂRI CARE SĂ ȚINĂ LOC DE ACT AUTENTIC.
Indiferent dacă sunteți sau nu de acord, aveți calitatea de pârâți în această acțiune. ca ,moștenitori ai tatălui.
Se pare că acțiunea îndeplinește toate condițiile de admisibilitate în sensul că există acea chitanță de mână(care nu a fost dovedită ca falsă), există și martori iar tatăl d-=voastră la data încheierii chitanței era proprietarul locului respectiv. Cumpărătorul a achitat suma indicată cu titlul de pret al terenului (și nu de avans, care s-ar pierde)astfel că în baza art. 1073 și 1077(obligația de a face) cod civil de la 1864, instanța va pronunța o hotărâre care să țină loc de contract. Intervin și prevederile art. 5 al.2 al L.247/2005 în sensul că partea care și-a îndeplinit obligațiile poate sesiza instanța competentă care poate pronunța o hotărâre care să țină loc de contract.
Și dacă nu sunteți de acord, acțiunea se va judeca
liamic43 a scris:

Se poate face așa numita acțiune în instanță prin care se va cere dobândirea unei HOTĂRÂRI CARE SĂ ȚINĂ LOC DE ACT AUTENTIC.

Vă adresez rugămintea să-mi spuneţi dacă există un termen prevăzut de lege în care se poate solicita în instanţă dobândirea unei hotărâri care să ţină loc de act autentic. Se poate face oricând de la încheierea actului iniţial, semnat de mână? Sau există un termen de 2, 3, 5, 10 ani în care se poate face? Vă mulţumesc mult
Dacă în chitanța de mână nu este specificat un termen în care să se procedeze la autentificarea acesteia la notariat, acțiunea în instanță poate fi depusă orișicând.
În cauză, trebuie îndeplinite condițiile de admisibilitate ale acțiunii-în ceeace privește capacitatea de a contracta, părțile și-au exprimat în mod liber consimțământul, prețul a fost achitat, a fost un preț real și serios, obiectul chitanței fiind determinat și licit. Toate acestea ar dovedi intervenită vânzarea cumpărarea și prin urmare instanța suplinește voința vânzătorului(tatăl decedat)

Alte discuții în legătură

Exceptia dreptului la actiune - prescriptia extinctiva de 3 ani ! ContSters222775 ContSters222775 Buna seara, Am urmatoarea intrebare: Pot invoca cu succes exceptia dreptului la actiune (prescriptia extinctiva de 3 ani), in cadrul unei actiuni ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarele aspecte: 1. Am eu calitate procesuala activa/pasiva si pot fi dat in judecata pe uzucapiune ... (vezi toată discuția)
Semnare contract de arendare ulterior unei vechi promisiuni bilaterale de vanzare - cumparare mrsmith mrsmith Buna ziua, In anul 2010 am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare asupra unui teren, urmand ca firma respectiva sa faca demersurile pt ... (vezi toată discuția)