avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Litigiu pamant vandut in 2007 cu chitanta de mana ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Litigiu pamant vandut in 2007 cu chitanta de mana (proces)

Buna ziua !
Sunt chemata in judecata intr-un proces in legatura cu o suprafata de pamant,mostenirea tatalui meu de la parintii sai.Tatal este decedat,pamantul l-a vandut cu act de mana unui anume patron.Eu,respectiv fratele meu in calitate de mostenitori,suntem dati in judecata pentru ca acest patron sa-si obtina contract vanzare-cumparare.Nu suntem de acord cu acest lucru.Ce se intampla daca nu ne mai prezentam la proces si nu semnam nimic in acest sens ???:O
Cel mai recent răspuns: Ionita Loredana Avocat , Avocat 16:59, 24 Iulie 2017
Multumesc mult pentru clarificari.Ar mai fi ceva de precizat.Cand tatal meu a semnat acea "hartie de mana"nu era facuta succesiunea dupa mama,avea el dreptul sa vanda?si nici acum noi n-am facut succesiunea nici dupa mama nici dupa tata.Noi de fapt nu suntem inca mostenitori legali.Poate instanta sa dea o hotarare in acest caz daca n-am facut succesiunea?Eu cand spun ca nu semnez ma refer si la partea noastra din acel pamant,caci la acel teren aveau parte atat mama decedata cat si noi copii si bineinteles tatal.Cu partile noastre ce se intampla ?
Acel teren era bun comun numai daca era dobandit(cumparat) in timpul casatoriei, nu mostenit(nu obtinut la legea 18/1991).In functie de cum a fost dobandit terenul puteti sau nu ,sa nu pierdeti.Daca a fost cumparat, nefiind dezbatuta succesiunea dupa mama dvs. ,tatal dvs. nu avea dreptul sa il vanda, dvs. si fratele aveti dupa mama 2/3 din partea ei de teren iar tatal dvs. 1/3+ partea lui. Eu cred ca cel mai bine ar fi sa va angajati un aparator.Eu am trecut prin asa ceva si norocul meu a fost ca cel care a "vandut" nu a fost niciodata proprietar tabular al terenului, dar tot am umblat la instanta 3 ani.Daca aveti norocul ca pamantul sa fi fost doar al mamei dvs. atunci aveti sanse sa ramaneti cu pamantul.
Ultima modificare: Marți, 5 Ianuarie 2016
pusa2mimi, utilizator
1. Daca chitanta a fost incheiata in 2007, procesul se va judeca dupa vechiul C.civ. Astfel incat puteti invoca exceptia prescriptiei extinctive (Decizia ICCJ nr. 1/2014 privind prescripţiile extinctive începute anterior datei de 1 octombrie 2011 - În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 5,art. 201 şi art. 223 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil şi ale art. 6 alin. (4), art. 2.512 şi art. 2.513 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, stabileşte că prescripţiile extinctive începute anterior datei de 1 octombrie 2011, împlinite ori neîmplinite la aceeaşi dată, rămân supuse dispoziţiilor art. 18 din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescripţia extinctivă, republicat, astfel încât atât instanţele de judecată, din oficiu, cât şi părţile interesate pot invoca excepţia prescripţiei extinctive, indiferent de stadiul procesual, chiar în litigii începute după 1 octombrie 2011.)
2. Daca instanta trece peste si judeca fondul, invocati art. 3,4,5 si 9 din L. 17/2014. De asemenea, invocati Deciziile CCR nr. 755/2014, nr. 36 din 3 februarie 2015, nr. 38 din 3 februarie 2015 - cu privire la aplicarea art. 3, 4, 5 şi 9 din Legea nr. 17/2014
In ambele cazuri cererea va fi respinsa si veti castiga procesul. Pentru prima sedinta formulati "note scrise" cu cele de mai sus si, dupa audierea orala, le depuneti la instanta. Ignorati alta parere contrara. Bafta!
Am consultat un avocat.Mi-a spus din start ca fiind vointa tatalui meu cu semnatura voi pierde procesul.Insa vad ca sunt multe "erori" la care a apelat reclamantul si pare sa aiba dreptate tot el.Terenul este mostenirea tatalui meu de la parintii lui.Nu e dobandit in timpul casatoriei cu mama.Din punctul meu de vedere nu stiu daca fac bine ceea ce am de gand sa fac...Intentionez sa nu semnemz nimic iar instanta sa-i dea hotarare dar fara semnatura mea?
E posibil asa ceva? Efectiv mi-e frica sa semnez nestiind cum ar putea sa-mi foloseasca semnatura ..
marinpreda a scris:

1. Daca chitanta a fost incheiata in 2007, procesul se va judeca dupa vechiul C.civ. Astfel incat puteti invoca exceptia prescriptiei extinctive (Decizia ICCJ nr. 1/2014 privind prescripţiile extinctive începute anterior datei de 1 octombrie 2011 - În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 5,art. 201 şi art. 223 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil şi ale art. 6 alin. (4), art. 2.512 şi art. 2.513 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, stabileşte că prescripţiile extinctive începute anterior datei de 1 octombrie 2011, împlinite ori neîmplinite la aceeaşi dată, rămân supuse dispoziţiilor art. 18 din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescripţia extinctivă, republicat, astfel încât atât instanţele de judecată, din oficiu, cât şi părţile interesate pot invoca excepţia prescripţiei extinctive, indiferent de stadiul procesual, chiar în litigii începute după 1 octombrie 2011.)
2. Daca instanta trece peste si judeca fondul, invocati art. 3,4,5 si 9 din L. 17/2014. De asemenea, invocati Deciziile CCR nr. 755/2014, nr. 36 din 3 februarie 2015, nr. 38 din 3 februarie 2015 - cu privire la aplicarea art. 3, 4, 5 şi 9 din Legea nr. 17/2014
In ambele cazuri cererea va fi respinsa si veti castiga procesul. Pentru prima sedinta formulati "note scrise" cu cele de mai sus si, dupa audierea orala, le depuneti la instanta. Ignorati alta parere contrara. Bafta!

Multumesc mult.Ramane sa ma informez despre aceste articole in detaliu.Curios este ca fiecare avocat iti spune altceva.Eu doar atata stiu ca nu poate cineva sa te oblige sa semnez ceva cu care nu esti de acord si calea "ascunsa" pe care a ales-o nu e cea corecta.Are destule "erori" in aceea hartie cu care nu pot fi de acord,iar dupa decesul tatalui trebuia sa-mi arate "hartia",sa convenim si poate eu eram de acord,dar asa ma surprinde atitudinea lui imorala.

Alte discuții în legătură

Exceptia dreptului la actiune - prescriptia extinctiva de 3 ani ! ContSters222775 ContSters222775 Buna seara, Am urmatoarea intrebare: Pot invoca cu succes exceptia dreptului la actiune (prescriptia extinctiva de 3 ani), in cadrul unei actiuni ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarele aspecte: 1. Am eu calitate procesuala activa/pasiva si pot fi dat in judecata pe uzucapiune ... (vezi toată discuția)
Semnare contract de arendare ulterior unei vechi promisiuni bilaterale de vanzare - cumparare mrsmith mrsmith Buna ziua, In anul 2010 am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare asupra unui teren, urmand ca firma respectiva sa faca demersurile pt ... (vezi toată discuția)