avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Litigiu pamant vandut in 2007 cu chitanta de mana ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Litigiu pamant vandut in 2007 cu chitanta de mana (proces)

Buna ziua !
Sunt chemata in judecata intr-un proces in legatura cu o suprafata de pamant,mostenirea tatalui meu de la parintii sai.Tatal este decedat,pamantul l-a vandut cu act de mana unui anume patron.Eu,respectiv fratele meu in calitate de mostenitori,suntem dati in judecata pentru ca acest patron sa-si obtina contract vanzare-cumparare.Nu suntem de acord cu acest lucru.Ce se intampla daca nu ne mai prezentam la proces si nu semnam nimic in acest sens ???:O
Cel mai recent răspuns: Ionita Loredana Avocat , Avocat 16:59, 24 Iulie 2017
paula12345 a scris:

Curios este ca fiecare avocat iti spune altceva.




Consultati un avocat caruia sa-i prezentati in detaliu situatia si mai ales toate actele care exista la dosarul instantei.
Numai asa veti avea o opinie completa si reala.

In astfel de cazuri, discutiile pe forumuri si opiniile exprimate on-line vor fi total diferite in functie de fiecare element particular ce apare.

Este normal sa fie asa. Nu exista un sablon sau o formula matematica atunci cand se discuta aspecte juridice.

Daca s-a ajuns la instanta nu se mai pune problema semnarii de catre dvs.
Judecatorul va pronunta o hotarare tinand cont de actele ce exista in dosar.

Daca nu va veti face apararile cum trebuie (recomandat ar fi sa fiti reprezentata/asistata de catre un avocat!) riscati ca cererea lui sa fie admisa si astfel judecatorul sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare. Dupa acest moment nu mai puteti face nimic, chiar daca, asa cum sustineti dvs. exista o "atitudine imorala".
pusa2mimi a scris:

Ca sa fie valabila "hartia de mana" trebuie sa fie in 2(doua ) exemplare, una la vanzator si una la cumparator, semnata de ambele parti si de 2(doi) martori. Daca aduce cei doi martori inscrisi in chitanta, contract sau cum or fi numit-o, aceea hirtie va avea valoarea unui inceput de dovada.Sa stiti ca doar prin instanta poate obtine drept de proprietate pe teren.Presupun ca terenul nu este nici intabulat, iar impozit pe teren nu avea cum sa plateasca pe numele lui nefiind proprietar in acte.Bineinteles ca dvs. va puteti opune, dar instanta va cere verificarea semnaturii si daca e a tatalui dvs. veti pierde si reclamantul poate solicita cheltuieli de judecata si ii platiti si alea.


Va rog sa indicati temeiul legal care prevede ce ati scris mai sus (2(doua ) exemplare, una la vanzator si una la cumparator, ... si de 2(doi) martori), bineinteles, raportat la anul 2007.
si ati castigat sau nu?
pusa2mimi a scris:

Presupun ca terenul nu este nici intabulat, iar impozit pe teren nu avea cum sa plateasca pe numele lui nefiind proprietar in acte.


Referitor la plata impozitului,(casa, teren, etc) va informez ca se poate plati de o alta persoana care nu este proprietar in acte!!!..
Achitarea impozitului de face prin transfer bancar de la o terta persona catre Primarie/trezoretie..etc in numele proprietarului...si asa putea face dovada!!!!

Acesta metoda de "vanzare/cumparare" imobil/teren cu chitanta de mana cu 2 martori din partea cumparator si 2 martori din partea vanzator..este tot mai mult practicata pe piata!!!
ulterior, conform legilor se obtine in instanta HJ ce tine loc de contract de CV.



Ultima modificare: Miercuri, 6 Ianuarie 2016
gheorghe1938, utilizator
marinpreda a scris:

1. Daca chitanta a fost incheiata in 2007, procesul se va judeca dupa vechiul C.civ. Astfel incat puteti invoca exceptia prescriptiei extinctive (Decizia ICCJ nr. 1/2014 privind prescripţiile extinctive începute anterior datei de 1 octombrie 2011 - În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 5,art. 201 şi art. 223 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil şi ale art. 6 alin. (4), art. 2.512 şi art. 2.513 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, stabileşte că prescripţiile extinctive începute anterior datei de 1 octombrie 2011, împlinite ori neîmplinite la aceeaşi dată, rămân supuse dispoziţiilor art. 18 din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescripţia extinctivă, republicat, astfel încât atât instanţele de judecată, din oficiu, cât şi părţile interesate pot invoca excepţia prescripţiei extinctive, indiferent de stadiul procesual, chiar în litigii începute după 1 octombrie 2011.)
2. Daca instanta trece peste si judeca fondul, invocati art. 3,4,5 si 9 din L. 17/2014. De asemenea, invocati Deciziile CCR nr. 755/2014, nr. 36 din 3 februarie 2015, nr. 38 din 3 februarie 2015 - cu privire la aplicarea art. 3, 4, 5 şi 9 din Legea nr. 17/2014
In ambele cazuri cererea va fi respinsa si veti castiga procesul. Pentru prima sedinta formulati "note scrise" cu cele de mai sus si, dupa audierea orala, le depuneti la instanta. Ignorati alta parere contrara. Bafta!


Pentru punctul 1: se aplica art. 21, deci nu poate fi invocat ce ati scris
DECRET nr. 167 din 21 aprilie 1958 *** Republicat privitor la prescriptia extinctiva*)
ART. 21
Dispoziţiile Decretului de fata nu se aplica dreptului la acţiune privitor la drepturile de proprietate, uzufruct, uz, abitatiune, servitute şi superficie.

Pentru punctul 2: raportul juridic dedus judecatii a luat nastere in 2007. Nu poate fi invocata legislatia din 2014, aceasta opereaza doar pentru acele raporturi juridica care s-au nascut dupa intrarea ei in vigoare.
Va rog cititi cu atentie datele spetei inainte de a publica pe sait.

Alte discuții în legătură

Exceptia dreptului la actiune - prescriptia extinctiva de 3 ani ! ContSters222775 ContSters222775 Buna seara, Am urmatoarea intrebare: Pot invoca cu succes exceptia dreptului la actiune (prescriptia extinctiva de 3 ani), in cadrul unei actiuni ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarele aspecte: 1. Am eu calitate procesuala activa/pasiva si pot fi dat in judecata pe uzucapiune ... (vezi toată discuția)
Semnare contract de arendare ulterior unei vechi promisiuni bilaterale de vanzare - cumparare mrsmith mrsmith Buna ziua, In anul 2010 am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare asupra unui teren, urmand ca firma respectiva sa faca demersurile pt ... (vezi toată discuția)