Buna ziua !
Sunt chemata in judecata intr-un proces in legatura cu o suprafata de pamant,mostenirea tatalui meu de la parintii sai.Tatal este decedat,pamantul l-a vandut cu act de mana unui anume patron.Eu,respectiv fratele meu in calitate de mostenitori,suntem dati in judecata pentru ca acest patron sa-si obtina contract vanzare-cumparare.Nu suntem de acord cu acest lucru.Ce se intampla daca nu ne mai prezentam la proces si nu semnam nimic in acest sens ???:O
mai bine zis de acesti hoti e plina tara.
verificati vechimea chitantei si termenul de prescriere pe care cred ca nu l-a respectat .
daca chitanta este mai veche de 3 ani nu mai poate face nimic e prescris termenul,mai ales daca tatal era in viata,aveti grija cum vorbiti ca foloseste terenul,daca l-a folosit continuu si netulburat poate avea castig de cauza ,dar daca ati avut cu el mai multe conflicte si nu a avut in posesie netulburata atunci e altceva. Merita un avocat bun.Eu as zice sa faceti mostenirea fara sa faceti valva si intrati in posesie.Important este ca el sa nu fi folosit in interesul lui si sa nu fi folosit in liniste,vreau sa zic ca ati mai avut conflicte cu el.Studiati prescrierea actului si veridicitatea lui.Daca nu va lasa sa folositi terenul ,notificati-l cu un avocat si in 30 de zile o actiune penala pentru tulburare de poseie cu daune morale si materiale.Verificati daca pe chitanta este mentionat intocmit in doua exemplare sau mai mule daca nu este specificat in doua exemplare ,chitanta este nula de drept.etc .
Trebuie sa aratati tot cu amanunte pentru a afla strategia ...
mai bine zis de acesti hoti e plina tara.
verificati vechimea chitantei si termenul de prescriere pe care cred ca nu l-a respectat .
daca chitanta este mai veche de 3 ani nu mai poate face nimic e prescris termenul,mai ales daca tatal era in viata,aveti grija cum vorbiti ca foloseste terenul,daca l-a folosit continuu si netulburat poate avea castig de cauza ,dar daca ati avut cu el mai multe conflicte si nu a avut in posesie netulburata atunci e altceva. Merita un avocat bun.Eu as zice sa faceti mostenirea fara sa faceti valva si intrati in posesie.Important este ca el sa nu fi folosit in interesul lui si sa nu fi folosit in liniste,vreau sa zic ca ati mai avut conflicte cu el.Studiati prescrierea actului si veridicitatea lui.Daca nu va lasa sa folositi terenul ,notificati-l cu un avocat si in 30 de zile o actiune penala pentru tulburare de poseie cu daune morale si materiale.Verificati daca pe chitanta este mentionat intocmit in doua exemplare sau mai mule daca nu este specificat in doua exemplare ,chitanta este nula de drept.etc .
Trebuie sa aratati tot cu amanunte pentru a afla strategia ...
Dupa ce a vandut pamantul in 2007 cu aceea "hartie de mana" au incheiat si un contract de arenda tot pe acel pamant in 2009 intre sotia lui si tatal meu pe 15ani (am verificat la primarie si exista contractul de arenda)El a folosit pamantul,a luat subventii de la stat,a obtinut foloase,si-a insusit produsele si impozitul nu l-a achitat ca nu e "proprietar" spune el.
Eu nu am gasit in casa nicio "hartie de mana" doar el o are.,iar martori nu exista decat doi din partea lui(fratele si nepotul)tatal meu neavand niciun martor.
Din moment ce respectivul cumpărător a intrat în stăpânirea terenului, cu acordul vânzătorului, cumpărătorul folosind terenul, sub nume de proprietar, fiind netulburat în posesia sa până în prezent, acest lucru echivalează cu o recunoaștere a dreptului său de a solicita realizarea actului în forma autentică, și conduce la întreruperea prescripției conform art.16 alin.1 lit. a din decretul amintit astfel că nu se poate vorbi de intervenirea prescripției extinctive.
Pe de altă parte, deoarece a intervenit o completare din partea forumistei, se pune întrebarea dacă a fost acceptată moștenirea din partea mamei, , în termen legal, de 3 ani, sau doar tatăl este moștenitor, acceptând tacit moștenirea(lucrând pământul, făcând îmbunătățiri, continuînd să trăiască tot în acel loc)
Va puteti folosi in instanta de contractul de arenda, daca este arendas nu poate fi si proprietar.Puteti chema primaria in garantie pentru acel contract.Solicitati prin instanta ca primaria sa depuna contractul de arenda. Ar fi bine sa va luati un avocat, dar trebuie sa stiti cat mai multe despre relatia dintre tatal dvs. si arendas.
TOTA ERONAT
- Chitanta pe care o invoca reclamantu are natura unei promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare care nu a avut ca efect transmiterea în patrimoniul reclamantului a dreptului de proprietate asupra imobilului teren ce face obiectul cauzei, ci a generat doar un drept de creanţă în patrimoniul reclamantului. Astfel convenţia părţilor reprezintă un antecontract bilateral de vânzare cumpărare, dând însă naştere în sarcina părţilor unei obligaţii de a face (in oglinda), constând în obligaţia de a încheia în viitor, in formă autentică convenţia de înstrăinare a imobilului în cauză, Obligatiei "de a face" ii corespunde dreptul de creanta, care este aparat printr-o actiune personala supusa termenului general de precriptie de 3 ani prev. de art.1 din Decr. 167/1998 privind prescriptia extinctiva, in vigoare la data intocmirii chitantei. Acţiunea fiind una personală, prescriptibilă, nepurtând asupra bunului, ci asupra promitentului, prescriptia dreptului material la actiune a inceput sa curga de la data incheierii, in consecinta dreptul material la actiune s-a prescris!
- Legea nr. 17/2014 a intrat in vigoare la data de 30 mai 2014, data la care au fost publicate normele de aplicare, in M. Of. nr. 401 din 30 mai 2014 - Ordinul nr. 719/2014. Normele instituite prin art. 3, 4, 5, 9, 16 si 20 constituind dreptul special, derogator în raport de dispozițiile generale ale Codului Civil. Fiind o lege speciala, este de stricta interpretare si aplicabilitate in ceea ce priveste vanzarea terenurilor agricole din extravilan.
Intrucat prevederile art. 5, alin. 1 din lege - excepția fiind doar de limitată si stricta aplicare, vanzarea terenurile agricole din extravilan - modificat prin Legea nr. 68 din 16 mai 2014, astfel: În toate cazurile în care se solicită pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care ţine loc de contract de vânzare-cumpărare, acţiunea este admisibilă numai dacă antecontractul este încheiat potrivit prevederilor Legii nr. 287/2009, republicată, cu modificările ulterioare, şi ale legislaţiei în materie, precum şi dacă sunt întrunite condiţiile prevăzute la art. 3, 4 şi 9 din prezenta lege, iar imobilul ce face obiectul antecontractului este înscris la rolul fiscal şi în cartea funciară. De asemenea au fost modificate prevederile art. 16 “Înstrăinarea prin vânzare-cumpărare a terenurilor agricole situate în extravilan fără respectarea dreptului de preempţiune, potrivit art. 4, sau fără obţinerea avizelor prevăzute la art. 3 şi 9 este interzisă şi se sancţionează cu nulitatea relativă. In acest sens este si jurisprudenta Curtii Constitutionale potrivit careia legea noua este aplicabila de indata, tuturor situatiilor care se vor constitui, se vor modifica sau se vor stinge dupa intrarea lor in vigoare, precum si tuturor efectelor produse de situatiile juridice formate dupa abrogarea Legii vechi...
Uzucapiune
ContSters222775
Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarele aspecte:
1. Am eu calitate procesuala activa/pasiva si pot fi dat in judecata pe uzucapiune ... (vezi toată discuția)