paula12345 a scris:
marinpreda a scris:
1. Daca chitanta a fost incheiata in 2007, procesul se va judeca dupa vechiul C.civ. Astfel incat puteti invoca exceptia prescriptiei extinctive (Decizia ICCJ nr. 1/2014 privind prescripţiile extinctive începute anterior datei de 1 octombrie 2011 - În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 5,art. 201 şi art. 223 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil şi ale art. 6 alin. (4), art. 2.512 şi art. 2.513 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, stabileşte că prescripţiile extinctive începute anterior datei de 1 octombrie 2011, împlinite ori neîmplinite la aceeaşi dată, rămân supuse dispoziţiilor art. 18 din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescripţia extinctivă, republicat, astfel încât atât instanţele de judecată, din oficiu, cât şi părţile interesate pot invoca excepţia prescripţiei extinctive, indiferent de stadiul procesual, chiar în litigii începute după 1 octombrie 2011.)
2. Daca instanta trece peste si judeca fondul, invocati art. 3,4,5 si 9 din L. 17/2014. De asemenea, invocati Deciziile CCR nr. 755/2014, nr. 36 din 3 februarie 2015, nr. 38 din 3 februarie 2015 - cu privire la aplicarea art. 3, 4, 5 şi 9 din Legea nr. 17/2014
In ambele cazuri cererea va fi respinsa si veti castiga procesul. Pentru prima sedinta formulati "note scrise" cu cele de mai sus si, dupa audierea orala, le depuneti la instanta. Ignorati alta parere contrara. Bafta!
Multumesc mult.Ramane sa ma informez despre aceste articole in detaliu.Curios este ca fiecare avocat iti spune altceva.Eu doar atata stiu ca nu poate cineva sa te oblige sa semnez ceva cu care nu esti de acord si calea "ascunsa" pe care a ales-o nu e cea corecta.Are destule "erori" in aceea hartie cu care nu pot fi de acord,iar dupa decesul tatalui trebuia sa-mi arate "hartia",sa convenim si poate eu eram de acord,dar asa ma surprinde atitudinea lui imorala.
Revin cu prcizari - - Chitanta pe care o invoca reclamantu are natura unei promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare care nu a avut ca efect transmiterea în patrimoniul reclamantului a dreptului de proprietate asupra imobilului teren ce face obiectul cauzei, ci a generat doar un drept de creanţă în patrimoniul reclamantului. Astfel convenţia părţilor reprezintă un antecontract bilateral de vânzare cumpărare, dând însă naştere în sarcina părţilor unei obligaţii de a face (in oglinda), constând în obligaţia de a încheia în viitor, in formă autentică convenţia de înstrăinare a imobilului în cauză, Obligatiei "de a face" ii corespunde dreptul de creanta, care este aparat printr-o actiune personala supusa termenului general de precriptie de 3 ani prev. de art.1 din Decr. 167/1998 privind prescriptia extinctiva, in vigoare la data intocmirii chitantei. Acţiunea fiind una personală, prescriptibilă, nepurtând asupra bunului, ci asupra promitentului, prescriptia dreptului material la actiune a inceput sa curga de la data incheierii, in consecinta dreptul material la actiune s-a prescris!
- Legea nr. 17/2014 a intrat in vigoare la data de 30 mai 2014, data la care au fost publicate normele de aplicare, in M. Of. nr. 401 din 30 mai 2014 - Ordinul nr. 719/2014. Normele instituite prin art. 3, 4, 5, 9, 16 si 20 constituind dreptul special, derogator în raport de dispozițiile generale ale Codului Civil. Fiind o lege speciala, este de stricta interpretare si aplicabilitate in ceea ce priveste vanzarea terenurilor agricole din extravilan.
Intrucat prevederile art. 5, alin. 1 din lege - excepția fiind doar de limitată si stricta aplicare, vanzarea terenurile agricole din extravilan - modificat prin Legea nr. 68 din 16 mai 2014, astfel: În toate cazurile în care se solicită pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care ţine loc de contract de vânzare-cumpărare, acţiunea este admisibilă numai dacă antecontractul este încheiat potrivit prevederilor Legii nr. 287/2009, republicată, cu modificările ulterioare, şi ale legislaţiei în materie, precum şi dacă sunt întrunite condiţiile prevăzute la art. 3, 4 şi 9 din prezenta lege, iar imobilul ce face obiectul antecontractului este înscris la rolul fiscal şi în cartea funciară. De asemenea au fost modificate prevederile art. 16 “Înstrăinarea prin vânzare-cumpărare a terenurilor agricole situate în extravilan fără respectarea dreptului de preempţiune, potrivit art. 4, sau fără obţinerea avizelor prevăzute la art. 3 şi 9 este interzisă şi se sancţionează cu nulitatea relativă. In acest sens este si jurisprudenta Curtii Constitutionale potrivit careia legea noua este aplicabila de indata, tuturor situatiilor care se vor constitui, se vor modifica sau se vor stinge dupa intrarea lor in vigoare, precum si tuturor efectelor produse de situatiile juridice formate dupa abrogarea Legii vechi.