avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Litigiu pamant vandut in 2007 cu chitanta de mana ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Litigiu pamant vandut in 2007 cu chitanta de mana (proces)

Buna ziua !
Sunt chemata in judecata intr-un proces in legatura cu o suprafata de pamant,mostenirea tatalui meu de la parintii sai.Tatal este decedat,pamantul l-a vandut cu act de mana unui anume patron.Eu,respectiv fratele meu in calitate de mostenitori,suntem dati in judecata pentru ca acest patron sa-si obtina contract vanzare-cumparare.Nu suntem de acord cu acest lucru.Ce se intampla daca nu ne mai prezentam la proces si nu semnam nimic in acest sens ???:O
Cel mai recent răspuns: Ionita Loredana Avocat , Avocat 16:59, 24 Iulie 2017
Stimate coleg promitentul cumparator nu poate avea calitatea de proprietar. In baza chitantei sau promisiunii de vanzare cumparare promitentul cumparator se poate inregistra la registrul agrigol de pe raza localitatii unde se afla terenul arabil cu un drept de folosinta in baza promisiunii de vanzare cumparare,acest drept de folosinta echivaland cu dreptul de arenda.. Iar in ceea ce priveste uzucaparea a se vedea prevederile din N.C.C. in ceea ce priveste dobandirea proprietatii prin uzucapiune termenele nu mai sunt cele de 10 si 20 de ani,iar conditiile nu mai sunt cele prevazute ca in vechiul cod civil,indiferent daca este de buna sau de rea credinta acesta poate uzucapa in termeni de 10 ani. Vezi art.930 din noul cod civil.
Termen de 10 ani de la intrarea în vigoare a Noului cod civil. Pentru Uzucapiunea începută înainte de 2011, sunt aplicabile vechile dispozițiuni-A se vedea art. 82- a L.71/2011- ART. 930-934 pt. aplicarea acestor dispozițiuni.
Am fost exact in aceasi situatie cu socrul meu , cumparatorul cu chitanta de mana a cerut in instanta hotarare care sa tina loc de act autentic , ne-am prezentat la proces si am si castigat .
Buna seara,
Revin dupa aproape 2 ani cu acest proces castigat,in "Litigiu pamant vandut 2007 cu chitanta de mana".Insa reclamantul a formulat apel.Hotararea a fost emisa pe 13.03.2017,mi-a sosit acasa pe data de 14.03.2017,iar apelul a fost emis pe 21.04.2017 si a ajuns pe 25.04.2017,data postei la mine.Ar mai fi admis apelul reclamantului daca s-au depasit cele 30 de zile,dupa cum scrie in hotarare?
De asemenea trebuie sa fac si o intampinare si ar fi indicat sa invoc depasirea termenului?
Reclamantul cere anularea hotararii si trimiterea cauzei spre rejudecare primei instantei.Credeti ca as putea castiga din nou acest proces?Multumesc!
Termenul de apel se calculeaza de la comunicarea hotararii. Prin urmare, calculati termenul de apel de la acea data fara a tine cont de ziua in care a primit hotararea si de ultima zi. Daca termenul a fost depasit, trebuie sa formulati Intampinare prin care sa invocati tardivitatea formularii apelului. In apel, s-ar putea schimba hotararea primei instante.
Ultima modificare: Luni, 24 Iulie 2017
Ionita Loredana Avocat, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptia dreptului la actiune - prescriptia extinctiva de 3 ani ! ContSters222775 ContSters222775 Buna seara, Am urmatoarea intrebare: Pot invoca cu succes exceptia dreptului la actiune (prescriptia extinctiva de 3 ani), in cadrul unei actiuni ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarele aspecte: 1. Am eu calitate procesuala activa/pasiva si pot fi dat in judecata pe uzucapiune ... (vezi toată discuția)
Semnare contract de arendare ulterior unei vechi promisiuni bilaterale de vanzare - cumparare mrsmith mrsmith Buna ziua, In anul 2010 am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare asupra unui teren, urmand ca firma respectiva sa faca demersurile pt ... (vezi toată discuția)