avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate parinteasca comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate parinteasca comuna

Am vrut sa comentez la postul initiat de catre RamonaCiuchendea, dar nu am putut, asa ca imi permit sa-mi spun parerea in acest fel. Sper sa fie permis.

Eu cred ca problema cu aceasta custodie comuna (ansamblu de drepturi si OBLIGATII) este faptul ca nicio autoritate nu ia in calcul interesul superior al copilului. Iar unii parinti se gandesc numai cum sa se razbune pe fostul sau fosta. Este doar un concept copiat, nu si gandit sub toate aspectele.

1. Legile sunt copiate si nu sunt adaptate la tara noastra, la mentalitatea si la calitatea unor oamenilor care o locuiesc. In tarile dezvoltate statul asigura copilului pensia alimentara si isi recupereaza banii de la parintii nerezidenti. Ia sa fie si la noi asa, sa intre fiscul peste nerezidentii care saracesc subit, care nu mai au venituri dar se plimba cu SUV-uri care consuma 30% combustibil. Nu ai venit, dar ai 2 maini si 2 picioare? Pai hai la munca si uite asa mai facem niste autostrazi gratis cu nerezidenti care vor avea in acest mod un salariu din care li se va putea retine lunar banii pentru copil. Nu vrei? Ia sa nu mai ai tu drepturi asupra copilului 6 luni sau 1 an in care sa fi monitorizat si sa demonstrazi ca iti iubesti copilul si te lupti sa ii asiguri toate cele necesare.
La noi, in tara lui "las-o, ma, ca merge asa!" nu se poate cu vorba buna, parerea mea.

2. Prin masurile care se vor a fi luate de catre executori (sa scoti copilul afara si sa incui usa dupa el) se incalca o serie de drepturi ale copilului garantate de Constitutie si de Legea 257 si o serie de drepturi ale omului. Iar acele tratamente pot duce la grave probleme psihice pentru copiii care se simt lipsiti de aparare si se vad in fata unor straini incrancenati.

3. Atat rezidentii cat si nerezidentii incalca, fara sau cu buna stiinta, drepturile copiilor pe care sustin ca ii iubesc pana la cer si inapoi de mai multe ori.

4. Este o lacuna majora, zic eu, faptul ca in lege nu exista penalizari si pentru nerezidentii care nu-si respecta obligatiile. Care isi bat joc de copiii care ii asteapta cu bagajul facut la usa sau care lipsesc de la anumite cursuri sau intalniri cu prietenii pentru ca trebuie sa fie prezenti la ordin... degeaba. Aici ar trebui sa existe aceleasi amenzi care se aplica rezidentilor. Aceleasi sume si pe aceleasi perioade. Ia sa vedem atunci cati isi vor mai bate joc.

5. De asemenea, nu se face diferenta intre parintii nerezidenti care se intereseaza si se ocupa de copiii lor si cei pe care nu ii intereseaza nici macar daca este sanatos copilul lor. (Cand l-am intrebat pe biologicul copilului meu daca nu vrea sa stie si el cu cat s-a nascut copilul, ce ii place sa manace sau daca dace la olita mi-a raspuns cu un ranjet in coltul gurii "Nu asta ma intereseaza pe mine"). De asta exista atatea probleme ca "parintii" de genul asta sunt pusi in aceeasi oala cu cei carora chiar le pasa. Nu se poate vorbi despre alienare cand copilul ala si-a vazut de 5 ori "tatal" in cei 6 ani pe care ii are.


Am tot citit o serie de pareri pro si contra si imi permit sa imi spun si eu opinia.

In momentul in care parintii se despart si copilul ramane cu unul dintre ei este inevitabil sa nu se creeze o indepartare de cel care pleaca. Este in legea firii. Daca stai cu o persoana te atasezi de ea, va faceti o rutina, aveti gandire comuna si obiceiuri asemanatoare. Este normal sa iubesti mai mult pe cineva alaturi de care stai zi si noapte. Care te tine in brate cand esti racit sau te doare burta. Si nu este vorba despre alienare. Eu ma refer la cazurile in care parintii sunt sanatosi la cap si nu se razbuna unii pe altii cu legea in mana.

Am folosit termenul de rezidenti si nerezidenti pentru a nu mai spune nimeni ca acuz tatii sau ca sunt de partea mamelor.
Dna AVLIL cred ca atunci cand vorbiti despre sistemul ceausist aveti in vedere Austria, a carei sistem legislativ pune cu adevarat si in fapt, nu in vorbe, pe 1ul loc copilul si plateste acestuia pensie alimentara. Statul ceausist austriac considera ca indiferent ca parintele are sau nu serviciu, din motive imputabile lui sau nu, dreptul copilului la intretinere merge precum ceasul! Bate ceasul 1 ale lunii, hop si pensia in cont, caci asa arata ceausismul vienez!
Dna AVLIL nici eu n-am auzit de la nimeni, pana la dvs, de la care am mai auzit chestiuni in premiera, ca e normal ca pe un parinte sa nu-l intereseze datele copilului lui la nastere!!! Caci acelea sunt ptr moment singurele semne de normalitate/sau patologie la un nou-nascut. Pai daca nu te intereseaza daca s-a nascut sau nu cu greutatea si lungimea normala, scorul apgar, a respirat sau nu spontan, reflexele prezente, atunci ce sa te intereseze legat de momentul nasterii copilului tau? Daca a dat buna ziua?
Mai apoi, in primele luni de viata ale copilului, acestea nefiind focusate pe studiile academice, evolutia copilului se apreciaza in functie de: cand a inceput sa se intoarca de pe o parte pe alta, sa-si tina capul sus, sa stea in fund, sa faca la olita etc. Daca nu te intereseaza inseamna ca nu te intereseaza evolutia copilului tau.Ce sa facem daca in primul an de viata ea nu e mai spectaculoasa decat atat! Si atunci ce te intereseaza ca parinte? Ah da, era sa uit, programul de vizitare!
Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2016
proastasatului, utilizator
@proastasatului: :) Inteleg ca sunteti pe pozitii total opuse insa consider ca duceti prea departe incrancenarea: am nascut (pana in prezent) 3 copii. Doi dintre ei traiesc si in prezent si sunt sanatosi si frumosi. Nu stiu ce greutate avea la nastere nici macar unul dintre ei, despre lungime asisderea (n-am stiut nici atunci, nici in lunile care au urmat, nu stiu nici in prezent - imi iesea din minte din clipa in care ieseam pe usa cabinetului). Nu-s foarte sigura in ceea ce priveste scorul Apgar: stiu ca cel mare si cel mic au fost sanatosi si ca cel mijlociu a ajuns la reanimare in al doilea minut de viata.
Imi amintesc insa foarte bine cum arata fiecare la nastere.
Nu stiu cand s-au asezat prima data pe olita nici cel mare si nici cel mic. Nici cand le-au iesit dintii, nici data exacta cand i-au cazut celui mare dintiii. Ba chiar am fost foarte mirata cand in urma cu vreo luna mi-a spus ca i se misca un canin, apoi cel de-al doilea - traiam cu impresia ca i-a schimbat pe toti (pierdusem sirul Zanelor Maseluta, na).
Pentru fiecare conteaza altceva. Iar relationarea cu un copil mic este dificila atunci cand trebuie sa o faci prin intermediu cuiva cu care ai prefera sa nu te intalnesti (respectiv celalalt parinte).
Deci da, obiectiv vorbind, inteleg de ce pe tata nu-l intereseaza experientele mamei cu copilul si de ce (ideal) ar dori sa-si construiasca propriile amintiri cu copilul.


LE: taratul la psiholog poate crea traume, insa ma gandesc ca si taratul la dr poate crea traume si totusi mergem la dr cand suntem bolnavi, nu? Doar ca nu taram pe nimeni ci il prezentam ca pe un eveniment pozitiv.

LLE: e drept ca nu stiu nimic din experienta de viata a dnei @25Maria23, dar pe de alta parte nici dvs nu stiti.
Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2016
mirebire, utilizator
Insist pe punctul 4:
-dacă un părinte cere în instanţă un program, acesta să fie obligat prin lege să-l respecte, exact ca părintele rezident.
Consiliul Europei tocmai a adoptat Rezoluţia privind egalitatea părinţilor.
Legea 272/2004, art. 36 (1) stipulează: "Ambii părinţi sunt responsabili pentru creşterea şi educarea copilului"
Adică atât părintele rezident, cât şi cel nerezident, au aceleaşi obligaţii faţă de DREPTUL COPILULUI LOR.
Copilul are dreptul la 2 părinţi, aşa susţin toţi cercetătorii, psihologii, deontologii, asociaţiile TATA,MAMA, nu contează dacă vreunul din ei este criminal, agresiv, violent, boschetar: cine a procreat, trebuie să dea dreptul copilului.
Cine nu respectă dreptul copilului fie este infractor, indiferent de sex, vârstă, religie , domiciliu, fie se recunoaşte LEGAL că dreptul copilului este opţional, indiferent de criteriile mai sus menţionate.
Fiindcă deocamdată, Constituţia Romaniei prevede egalitatea în drepturi a cetăţenilor ţării.
Nu ştim ce ne aduce viitorul...
Mi s-ar parea normal ca daca un parinte cere drept de vizitare in instanta atunci sa il si respecte sau sa fie sanctionat. Aspru sanctionat pentru copilul care sta si il asteapta.
Ce nu inteleg eu insa la discutia asta este exact ce anume se urmareste.
Ok, ca parintele nerezident sa fie mai implicat. Avem insa atatea procese in care nerezidentul vrea si nu este lasat. Chiar aici pe forum se sustine implicarea dar cand vine vorba de partea practica toate doamnele sunt in procese cu fostii. Ei vor sa se implice, ele vor sa ii implice si uite grozavie ca la final nu se mai implica nimeni. De ce? Unde e buba?
Chiar si in deschiderea subiectului initiatorul spune cum fostul nu s-a interesat de copil, nici cate kilograme a avut la nastere.Este evident faptul ca exista o preconceptie despre cum ar trebui sa arate grija parintelui nerezident. Cand ea arata diferit pentru ca hei, oamenii sunt diferiti, furia parintelui rezident este groaznica. Niciodata nimeni nu se va comporta exact asa cum va asteptati dumneavoastra.
La parintii nerezident e simplu, nu vad copilul, penalizari.
Dar la rezidenti, exceptand pensia alimentara care ar trebui sa fie cat mai mare in reste e complicat. Ca vor sa fie fostul implicat dar nu la scoala ca rad colegii de copil, nu la doctor ca nu il anunta ca ei nu sunt ghiseu de informatii, nu in timpul programului de vizita ca trebuie sa plece cu copilul la LEGOLAND si este un parinte rau si razbunator daca nu il lasa.
Asa ca va intreb, cum ati vedea dumneavoastra relatia ideala cu fostul? cand ar trebui sa fie prezent in viata copilului? De cate ori pe saptamana sa sune? Ce ar trebui sa faca sa va determine sa ziceti ca e un parinte extraordinar de bun?
In plus, asa cum s-a scris mai jos, sunt moduri diferite de a iubi. parintele nerezident ar trebui sa fie sanctionat ca iubeste diferit fata de rezident? ca are alta scara de valori? Ca poate nu stie cate kilograme a avut copilul la nastere dar stie sau face altceva?


Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2016
UnParinte, utilizator
Doamnelor, sa fim mai calme, se poate? Ca se vede treaba ca daca nici pe forum nu ne putem controla furia, nu prea șputem fi de ajutor in relatiile tensionate din viata noastra, nu? Si m-ar acuza oamenii ca-i vina nervilor mei ca ma cert cu colegul de birou si a dv. ca nu va intelegeti cu tatii copiilor dv...

Cunosc state unde se suplineste pensia unui parinte, dar discutiile sunt lungi si nu pare sa stiti mecanismul. Statul se protejeaza, acolo, si pe el. Ca daca nu plateste un parinte, exista niste ajutoare sociale suplimentare pe care el, statul, le plateste. Si pe care nu le mai recupereaza de la nimeni.
Si in acele state parintele care doreste acest lucru trebuie sa faca, sa dreaga si sa intreprinda ca sa primeasca acea pensie, nu vine statul la usa lui.
La noi sunt alte demersuri. Care depind de fiecare situatie in parte. Daca userul imi spune exact situatia tatalui copilului sau sau cat stie din ea, atunci caut solutii. Nu merge sa scriu un roman in care sa vedeti daca va regasiti situatia.

Cat despre cealalta premiera :), parintii prezenti la nastere intreaba, unii chiar retin, detalii despre lungime si latime. Totusi, cele mai interesate de asta sunt mamele, din motive obiective. Tatii, din alte motive obiective, nu gasesc importanta (pentru ei, personala) celor 500 de grame pe care doamna s-a stresat sa le care suplimentar zile, saptamani pana la nastere...
Asta e realitatea. Motivatia e obiectiva si nu e nepasare. Pentru ca am lucrat cu clienti care au adoptat copii si NICIUNUL nu a cautat in fisa medicala lungimea sau greutatea. Ceea ce arata ca nu e o chestiune de dezinteres sau de diferenta de sexe, ci de obiectivitatea faptului de a fi nascut sau nu acel copil.
Nu stiu de ce luati ca o drama totul, inclusiv greutatea copilului la nastere! Sincer, asta nu va face bine nici dv. si nici copilului. Parerea mea e sa scapati de asta.

Va spun ce as face eu daca as primi mailul cu pricina. L-as convoca la o negociere, legal, cu termene, cu avocat si tot tacamul. I-as trimite un mail in care i-as spune ca sunt dispusa, vazand ca unele luni nu au 4, ci 5 weekenduri, sa ii mai dau in plus fata de cele doua solicitate de el. Ca vom stabili asta la negociere, semnam si ne tinem de cuvant.
Apoi incerc sa fac un acord complex cu modul de contact, de modificare program, de recuperare vizite, de mentinere contact scoala/gradi, de plata medicamente, cont virare pensie, penalitati, decizie medic de familie... tot.
Apoi stingem litigiul impreuna sau... il sting eu. Ca acum, domnul asta face, il stinge el. Cum vrea, cu un apel cu mari sanse pentru el. :d
Din toate astea as iesi eu castigata, ca stiu ce ma asteapta, copilul, ca are sanse mai bune de o relatie cu tata... si sanse mai mari de o pensie etc.
Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2016
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Ordin de restrictie sau interdictie impotriva partenerei tatalui almamater almamater Buna ziua. Sunt divortata si am un copil minor de aproape 8 ani, a carui custodie o impart cu tatal lui biologic. Va rog sa imi spuneti care sunt demersurile ... (vezi toată discuția)
Copil fara tata Panseaua Panseaua Doresc pareri referitor la aceasta situatie: Ea traieste in concubinaj cu El. Ea cetatean roman, el roman si francez. Ea are loc de munca si o locuinta ... (vezi toată discuția)
Obligatiile parintelui rezident in cazul programului cu preluarea din domiciliu againstPAS againstPAS In cazul unui program cu preluare de la domiciliu, ce ar trebui sa faca parintele rezident? Cum ar trebui sa pregateasca copilul? Este normal sa nu permita ... (vezi toată discuția)