avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu custodie exclusiva !
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu custodie exclusiva !

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat .
Sunt casatorita si am doi copii mici ( fetita 1.5 ani ) baiatul ( 2.5 ani ) sotul meu in acte a jucat tot la ruleta , cazinouri, pariuri sportive ...lasandu-ma cu datorii la banca ...a fost internat intr-un centru pentru dependenti de 2 ori ...prima internare a fost in septembrie 2014 si tot de atunci nu-l interseaza acesti copii ....acum a plecat in Londra fara sa ma anunte ....

As dorii sa stiu daca am vreo sansa pentru custodie exclusiva ?....mentionez ca am un certificat medico-legal pentru mine ....de copii nu s-a atins niciodata
Cat ar dura un asemenea proces eu locuiesc in sect 2 ?
Trebuie sa merg la politie pentru plangere abandon copii ? ma ajuta la proces ?

Multumesc

p.s are o sora care il ajuta tot timpul cu foarte multi bani , nu m-ar mira sa-i angajeza o echipa de avocati .
Trebuie să aveți în vedere că exercitarea autorității părintești în mod exclusiv este doar excepția de la regulă, pe când autoritatea părintească comună este regula generală de bază.

Potrivit art. 398 NCC, derogarea de la regula exercitării în comun a autorităţii părinteşti are la bază doar motive privind interesul superior al copilului, iar nu dorinţele părinţilor, care, nu de puţine ori, pot fi egoiste şi posesive. Cu toate acestea, pot interveni şi situaţii obiective care să facă imposibilă exercitarea autorităţii părinteşti de ambii părinţi, acestea fiind prevăzute de art. 507 NCC, care vor conduce la dispunerea exercitării acesteia de unul singur dintre părinţi, indiferent dacă părinţii sunt căsătoriţi sau nu.

Motivele pentru care autoritatea părintească se poate exercita numai de către unul dintre soţi.

Nenumărate articole şi studii au arătat că este în interesul superior al copilului ca acesta să primească îngrijire şi ghidare din partea ambilor părinţi, fapt pentru care legiuitorul a stabilit prezumpţia de autoritate părintească comună care poate fi răsturnată doar printr-o argumentaţie extrem de serioasă. Aceasta pare să fie şi practica judecătorească majoritară. Nu reprezintă motive temeinice de retrage autoritatea părintească asupra copilului argumente de tipul:

faptul că părintele în cauză doreşte acest lucru (a primi ghidare din partea ambilor părinţi este un drept al copilului !)
faptul că între părinţi există anumite neînţelegeri cu privire la modul concret de exercitare al autorităţii părinteşti (de exemplu unde să locuiască copilul)
faptul că un părinte este stabilit în altă ţară sau în altă localitate
faptul că un părinte este homosexual, consumă alcool, are un handicap fizic minor, etc.

Dispoziţii legale relevante din noul Codul civil:

Art. 398. Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte

(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.

(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.

Art. 507. Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte

Dacă unul dintre părinţi este decedat, declarat mort prin hotărâre judecătorească, pus sub interdicţie, decăzut din exerciţiul drepturilor părinteşti sau dacă, din orice motiv, se află în neputinţă de a-şi exprima voinţa, celălalt părinte exercită singur autoritatea părintească.
Ultima modificare: Duminică, 17 Ianuarie 2016
ContSters377496, utilizator
Asa cum v-a sfatutit AVLIL mergeti la 1-2 avocati. Consultatia nu e o avere! E bine sa decideti in cunostinta de cauza.
Pentru a avea sanse sa obtineti aut par excl puteti sa va ganditi dvs personal si sa aveti gandurile si dovezile ordonate inainte de a merge la av , cu privire la ce ati considera dvs ca inseamna "motive temeinice". Concentrati-va pe faptul ca trebuie sa convingeti instanta ca copilului ii e mai bine doar cu dvs! Asta nu e usor, caci majoritatea parintilor, din fericire, sunt normali.
Ca interesul copilului consta in dreptul lui de a primi ingrijire si ghidare de la ambii parinti este o prezumtie in beneficiul copilului. Ca niciun copil n-ar putea obtine "ghidare" de la un parinte dependent de jocuri de noroc este de domeniul evidentei.
Prin urmare fixati-va pe acele dovezi care credeti dvs ca ar demonstra: neimplicarea, dezinteresul, dificultatea de a-l contacta, absenta raspunsurilor la solicitarile dvs din partea tatalui. Adaugati la aceste dovezi (daca ele exista!) dovezi ale unui model parintesc gresit: jocuri de noroc, consum de alcool si violenta.
Nu exagerati, nu deformati realitatea, incercati sa fiti cat mai onesta, echilibrata si obiectiva.
Organizati-va cat mai bine dovezile.
Cititi legea de protectie a copilului si gasiti si acolo motive de exercitare a aut par excl.
In caz de divort , instanta hotaraste, odata cu pronuntarea acestuia, asupra raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori, tinand seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala, precum si, daca este cazul, de invoiala parintilor.( aceasta poate fi consfintita intr-o tranzactie , semnata de ambele parti litigante )

Dupa divort, autoritatea parinteasca se exercita de catre ambii parinti, in afara de cazul cand instanta decide altfel.( instanta de judecata, tinand cont de intelegerea survenita intre parti , avand in vedere si alte probatorii , ancheta psihosociala efectuata , spre exemplu, poate dispune ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti ).


Astfel, daca exista motive intemeiate, sustinute si de intelegerea intre cei impricinati , instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.

(celalalt parinte pastreaza doar dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului si poate avea stabilit un program de vizitare, derulat in intervale de timp determinate).


Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort Adrian1978 Adrian1978 DACA SOTIA PLEACA IN STRAINATATE SI LASA COPII DE FAPT II ABANDONEAZA PE EI SI FAMILIA CUM POT FACE SA OBTIN UN DIVORT USOR SI CUSTODIA TOTALA A COPIILOR!!! (vezi toată discuția)
Exceptia la custodia comuna aaelena aaelena Care ar fi motivele intemeiate pt. care se aplica exceptia la exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti ? Cum poti deveni parinte custodian ? (vezi toată discuția)
Renuntare la drepturi asupra unui minor VictoriaDaniela VictoriaDaniela Buna ziua, va rog daca puteti sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema.Fiica mea este divortata de un an,are un copil minor si vreau sa stiu daca fostul sot ... (vezi toată discuția)