avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare pentru femeile care au născut cel puţin 3 ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare pentru femeile care au născut cel puţin 3 copii până în 1990

Buna ziua
In octombrie 2015 senatorii au votat, proiectul de lege care prevedere reducerea vârstei standard de pensionare pentru femeile care au născut cel puţin trei copii, până în ianuarie 1990, textul legislativ fiind adoptat cu 120 de voturi "pentru", niciun vot "împotrivă" şi două abţineri.
S-a aprobat legea, mama mea ar trebui sa inceapa sa-si pregateasca actele .. si nu stie daca a intrat in vigoare si daca poate beneficia de reducere. Toate celelalte creterii de cotizare si respectiv varsta sunt indelpinite
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: pusa2mimi , utilizator 17:13, 15 Ianuarie 2016
Proiectul de Lege se refera la femeile care au stagiu de cotizare si au nascut pana la 01.10.1990 cel putin 3 copii si i-au crescut pana la varsta de 10 ani.

Astfel, reducerea varstei standard de pensionare - in proiect - este:
- 1 an pentru cele care au nascut 3 copii
- 2 ani pentru cele care au nascut 4 sau mai multi copii
Problema e ca din 2010 si pana in prezent sunt nenumarate femei care ar fi avut dreptul la aceasta reducere, femei care nu au beneficiat de reducere ca cele pensionate inainte de 2010 sau cele care se vor pensiona dupa aparitia legii. Corect ar fi la cele care au iesit anticipat sa li se recunoasca acest drept si sa li se recalculeze diferenta de pensie pentru anul (sau 2) respectiv. Altfel e DISCRIMINARE.
In anul in care am nascut cu 2 luni inainte de eveniment s-a schimbat legea in defavoarea mea... si ce era sa fac .. sa ma duc sa fac cezariana sa nasc la 7 luni ca sa prind legea. Am luato ca atare. O lege se schimba pe parcurs si trebuie sa o luam ca atare.Chear nu vad o discriminare, si mama mea a prins la fel o schimbare de lege cea din 2010 si nu a mai putut sa iasa la pensi la termen.. o colega de a iei nascuta cu 3 luni inaintea ei a iesit cu vechea lege... deci DIscriminare...?
Asa am patit si eu, prietena mea , cu 6 luni mai mare ca mine a iesit la pensie anticipata partiala in anul 2010 pe legea 19/2000, eu n-am mai putut iesi la pensie decat in anul 2011 la legea 263/2010- ea a avut 30% penalizare la 5 ani, eu 40% penalizare la 4 ani, vi se pare normal? Mie mi se pare discriminare, ca si la mamele cu 3 copii sau mai multi.
Ultima modificare: Vineri, 15 Ianuarie 2016
pusa2mimi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionarea maria_lungut maria_lungut CAND MA POT PENSIONA - am 58 de ani, pe 5 martie , 34 de ani vechime, si 4 copii in viata, in acest an cum ma pot pensiona ? (vezi toată discuția)
Nasterea mai multor copii reduce varsta standard de pensionare? lacramitza76 lacramitza76 buna ziua din nou, as dori sa va adresez urmaroarea intrebare; daca o mama care a ajuns la varsta pensionarii de drept, este avantajata,sa zicem,in legatura cu ... (vezi toată discuția)
Pensionare - reducerea varstei standard monik780401 monik780401 O femeie nascuta in decembrie 1952, mama a 4 copii, cu o vechime in munca de 34 ani din care 5 ani si 7 luni incadrata in grupa a II-a poate beneficia de ... (vezi toată discuția)