Speta este urmatoarea: A decedat o persoana care avea de achitat un credit bancar de nevoi personale garantat cu o ipoteca asupra unui imobil apartinand parintilor. Imprumutatul nu avea asigurare de viata atasata creditului ci doar o asigurare facultativa a imobilului ipotecat. Soldul creditului este de 41.500 Euro. Unicul mostenitor este fiul minor de 15 ani al imprumutatului. Mama copilului nu a fost casatorita niciodata cu imprumutatul si nici nu a crescut copilul, acesta fiind crescut de tata si bunicii paterni. Activul mostenirii este un autoturism de aprox. 4.000 Euro. Fiul mostenitor este indreptatit la o pensie de urmas cu o valoare aproximativ egala cu rata lunara a creditului. Ce ar trebui sa faca minorul care cel mai probabil va intra sub tutela si curatela mamei, sa accepte sau nu mostenirea ? Poate fi executat asupra pensiei de urmas ? In caz de neplata a ratelor, restante....etc banca poate executa ipoteca parintilor imprumutatului, care sunt persoane inaintate in varsta 80-85 de ani, nu au alta proprietate, locuiesc impreuna cu minorul si singurul lor venit este pensia ???
Mama copilului doreste sa ia copilul de la bunici.....si se pare ca aceasta este si dorinta copilului, fiind mult mai aproape de liceu. Imprumutatul era unicul fiu si acesta avea un singur copil, iar ei locuiau toti impreuna in imobilul ipotecat. Copilul isi doreste sa-si ajute bunicii cu bani din pensia de urmas, ramane de vazut daca si mama lui va fi de acord, avand in vedere ca pana la varsta de 18 ani pensia de urmas, va fi incasata de mama.
Creditul este scadent cu ultima plata in anul 2032, practic mai e de plata inca 16 ani. Creditul a fost contractat in 2013. Intentia parintilor imprumutatului decedat, este sa achite in continuare ratele si chiar sa faca rambursari anticipate, in caz ca mai fac rost de ceva bani ( din vanzarea masinii si a unui teren agricol )
Banca a refuzat eliberarea unei copii a contractului de imprumut, motivand ca aceasta se elibereaza doar mostenitorului in baza certificatului de mostenitor. Avand in vedere ca unicul mostenitor este minor, iar mama care va avea cel mai probabil tutela si curatela este plecata in Italia, urmand sa revina peste cateva luni, dosarul de succesiune nu a fost deschis inca.
Bunicii nu sunt in relatii foarte bune cu mama nepotului, aceasta sugerandu-le sa-si vanda casa, sa achite creditul la banca si daca le mai raman ceva bani sa-si cumpere o garsoniera unde sa locuiasca. Acesta este un cosmar pentru batranii de 80 - 85 de ani.
Banii proveniti din credit, aprox 45.000 Euro au fost irositi si cheltuiti pentru posibile achizitii de imobile, autoturisme etc. de catre o persoana feminina " binevoitoare si interesata " dar nu exista nici o dovada in acest sens ci doar zvonuri. Mai mult, banca se prevaleaza de secretul bancar pentru refuzul de a le comunica parintilor un extras de cont din care sa se poata afla modul in care au fost cheltuiti banii din credit.
Va multumesc mult pentru amabilitate si raspunsuri !
Tocmai ce am scris mai sus in descrierea spetei, imprumutatul nu avea o asigurare de viata atasata acestui imprumut, ci doar imobilul ipotecat era asigurat. Cineva ar fi spus, chiar daca avea asigurare de viata, cauza decesului fiind AVC o cauza medicala si nu moarte violenta prin accident sau altceva de genul asta, firma de asigurari nu platea nimic.
Corect, de unde stiti ca nu exista o asigurare?
Pe de alta parte, bunicii, oricat de crud ar suna asta, nu platesc creditul pentru ca fiul lor a fost risipitor, ci pentru ca ei l-au garantat. E actiunea lor, nimeni nu i-a obligat.
Minorul nu va avea tutela sau curatela... el are un parinte care exercita sau ar trebui sa exercite autoritatea parinteasca. Si nu va putea accepta mostenirea in lipsa acordului mamei. Si nici nu e in masura sa decida ce se intampla cu banii din pensia de urmas. Sunt banii lui si ar trebui folositi pentru el, nu pentru a acoperi debitele parintelui sau altor rude. El nu si-a asumat nimic si nu e corect pentru el sa plateasca pentru ce nu a gresit.
Cred ca solutia vanzarii si a achizitionarii a ceva mai mic pentru bunici e cea mai corecta solutie. Inteleg ca le e greu, insa, din pacate, ei si-au asumat obligatia de garantie.
Totusi, va fi dificil de vandut in conditiile existentei unei ipoteci.
Trebuie acceptata mostenirea, notificata mama, vazut valoarea actuala a apartamentului bunicilor, restanta din credit etc.
Banca a comunicat faptul ca imprumutatul nu avea asigurare de viata.
Copilul a fost crescut de mic de catre tata si bunicii paterni, nu de catre mama....care l-a abandonat de mic si a plecat in Italia, unde se afla si in prezent.
Copilul care este unicul mostenitor, locuieste in prezent impreuna cu bunicii paterni in casa ipotecata. Acesta este fff atasat de bunici si este decizia lui sa-i ajute cu bani din pensia de urmas.
Valoarea casei ipotecate, este probabil cu putin mai mare decat valoarea soldului creditului. In consecinta, in caz de vanzare nu le-ar mai ramane bani nici sa cumpere macar o garsoniera. Iar sa cumpere cineva casa si sa-i lase sa locuiasca acolo pe toata durata vietii lor este putin probabil. Ei intentioneaza sa achite in continuare ratele din pensiile lor si pensia de urmas a copilului, sa faca rambursari anticipate in caz ca mai reusesc sa vanda cate ceva.
Credit bancar
alex0099
Buna seara.
Am si eu o intrebare care ma framanta de ceva timp si nu gasesc raspuns.
Acum 6 ani bunicul meu a luat un credit in valoare de 9000 de lei ... (vezi toată discuția)