avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1305 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Decesul imprumutatului unui credit bancar ipotecar, ce ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Decesul imprumutatului unui credit bancar ipotecar, ce se intampla cu creditul

Speta este urmatoarea: A decedat o persoana care avea de achitat un credit bancar de nevoi personale garantat cu o ipoteca asupra unui imobil apartinand parintilor. Imprumutatul nu avea asigurare de viata atasata creditului ci doar o asigurare facultativa a imobilului ipotecat. Soldul creditului este de 41.500 Euro. Unicul mostenitor este fiul minor de 15 ani al imprumutatului. Mama copilului nu a fost casatorita niciodata cu imprumutatul si nici nu a crescut copilul, acesta fiind crescut de tata si bunicii paterni. Activul mostenirii este un autoturism de aprox. 4.000 Euro. Fiul mostenitor este indreptatit la o pensie de urmas cu o valoare aproximativ egala cu rata lunara a creditului. Ce ar trebui sa faca minorul care cel mai probabil va intra sub tutela si curatela mamei, sa accepte sau nu mostenirea ? Poate fi executat asupra pensiei de urmas ? In caz de neplata a ratelor, restante....etc banca poate executa ipoteca parintilor imprumutatului, care sunt persoane inaintate in varsta 80-85 de ani, nu au alta proprietate, locuiesc impreuna cu minorul si singurul lor venit este pensia ???
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2016
Nonynel, utilizator
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 08:20, 31 August 2016
Cat e rata pe luna?
390 euro / luna
Dacă as fi în locul lor, nu as plati deloc, pana or sa rămână ei fără casa, or sa treacă intre câteva luni și pot avea șansa să dureze și câțiva ani, adică au șansa să moară în casa lor. Dacă se întâmplă mai devreme sa rămână fără casa, pot achita 100, 150 de euro pt o chirie.
Da, este o optiune de luat in considerare. Dar avand in vedere ca sunt persoane ffff in varsta 80 si 85 de ani ar fi deosebit de traumatizati sa treaca printr-o experinta de executare silita, evacuare etc. Inca banca nu le-a comunicat nimic cu privire la decizia lor si care sunt posibilitatile de a derula in continuare creditul. Asteptam in continuare acest raspuns, in prezent ratele sunt achitate la zi si nu inregistreaza restante. O zi buna !
Copilul poate accepta mostenirea sub beneficiu de inventar, adica sa raspunda doar in limita bunurilor pe care le-a mostenit. Daca accepta pur si simplu, banca ar putea sa il urmareasca pana la plata tuturor ratelor pentru acea datorie, daca nu va vinde imobilul ipotecat. Astfel, copilul e la adapost. Bunicii pot incerca sa discute cu banca sa preia creditul si sa achite ratele. Banca are interes sa preia bunicii creditul.

Alte discuții în legătură

Împrumutul ipotecar este obligatoriu să fie preluat de copii, în caz de deces al împrumutatului și coplătitorului? Silviu Gabriel Silviu Gabriel Buna ziua, as dori sa stiu daca la un împrumut ipotecar din anul 2002, in care titularul imobilului sunt părinții mei, in caz de deces imprumutul este ... (vezi toată discuția)
Imprumut cu ipoteca pe apartamentul sotiei - sot platitor - divort - schimbare ipoteca amuri amuri Buna seara! As dori un sfat si o directie juridica pentru urmatoarea problema: O doamna, casatorita, a constatat ca soacra sa a facut un imprumut la ... (vezi toată discuția)
Credit bancar alex0099 alex0099 Buna seara. Am si eu o intrebare care ma framanta de ceva timp si nu gasesc raspuns. Acum 6 ani bunicul meu a luat un credit in valoare de 9000 de lei ... (vezi toată discuția)