avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Decesul imprumutatului unui credit bancar ipotecar, ce ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Decesul imprumutatului unui credit bancar ipotecar, ce se intampla cu creditul

Speta este urmatoarea: A decedat o persoana care avea de achitat un credit bancar de nevoi personale garantat cu o ipoteca asupra unui imobil apartinand parintilor. Imprumutatul nu avea asigurare de viata atasata creditului ci doar o asigurare facultativa a imobilului ipotecat. Soldul creditului este de 41.500 Euro. Unicul mostenitor este fiul minor de 15 ani al imprumutatului. Mama copilului nu a fost casatorita niciodata cu imprumutatul si nici nu a crescut copilul, acesta fiind crescut de tata si bunicii paterni. Activul mostenirii este un autoturism de aprox. 4.000 Euro. Fiul mostenitor este indreptatit la o pensie de urmas cu o valoare aproximativ egala cu rata lunara a creditului. Ce ar trebui sa faca minorul care cel mai probabil va intra sub tutela si curatela mamei, sa accepte sau nu mostenirea ? Poate fi executat asupra pensiei de urmas ? In caz de neplata a ratelor, restante....etc banca poate executa ipoteca parintilor imprumutatului, care sunt persoane inaintate in varsta 80-85 de ani, nu au alta proprietate, locuiesc impreuna cu minorul si singurul lor venit este pensia ???
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2016
Nonynel, utilizator
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 08:20, 31 August 2016
Mama, in situatia de fata, nu se preocupa de copil. Eu cred ca, in aceasta speta, se pot aplica dispozitiile citate. Teotic, daca mama nu ar reveni in tara timp de 1 an, copilul nu ar mai putea accepta succesiunea de pe urma tatalui. Este un motiv temeinic pentru numirea unui curator special in cadrul procedurilor notariale. S-ar putea incerca. Conform doctrinei, si dispozitiilor indicate, pana la preluarea atributiilor de autoritate tuletara de catre instantele tutelare, aceste atributii se vor exercita de catre functionarii din cadrul primariilor - autoritatea tutelara.

Daca situatia nu se va remedia in cel mai scurt timp, atunci banca va declara creditul scadent anticipat. Si asta nu ar fi in beneficiul nimanui. Daca s-ar vinde masina, atunci s-ar plati pentru o perioada creditul. Apoi se va putea discuta de o refinantare, de o marire a perioadei de creditate. Problema vine si din varsta inaintata a bunicilor, bancile stabilind o varsta maxima pana la care se poate credita intre 65 si 75 de ani. Daca imobilul ar ramane copilului, atunci poate s-ar merita eforturile pentru rambursarea creditului.

Poate defunctul mai detine suma de bani la institutiile bancare, in cadrul procedurii succesorare s-ar putea efectua demersuri pentru a se verifica si acest aspect.

Cu cat trece mai mult timp, in cazul in care nu se achita ratele, se vor acumula sume care vor face, in timp, imposibil de restituit creditul.
Contractul de credit nu mai e in vigoare, o parte nu mai exista, asa incat sanse sa mai fie "valabil" un act bilateral cu o singura parte... nu vad.
Asa incat, incercati sa faceti ceva, sa mergeti laun avocat ori sa cautati bunurile cumparate de decedat ori sa verificati piata astfel incat sa vedeti cat puteti obtine pe imobil, caci de declarat scadent se va declara.
Puteti alege varianta mersului pe burta, insa asta era mai degraba posibila daca nu ati fi instiintat banca (nu stiu daca si oficial) despre decesul cocontractantului ei.
De asemenea, copilul ar trebui crescut de parinti si pensia ar trebui sa fie a lui. Inteleg ce vrea copilul, dar de aceea minorii sunt considerati a nu avea discernamant, ca vor chestii de genul asta, cum ar fi sa plateasca oalele sparte ale parintilor si bunicilor sai.
Ganditi-va cum sa vindeti la un pret bun apartamentul si masina si sa vedeti ce puteti face cu diferenta de bani.
Contactati un avocat pentru notificarea mamei si demersuri privind dezbaterea succesorala. Parerea mea e sa nu mai pierdeti vremea si sa nu mai sperati ca nu se va plati creditul de catre adulti.
Incazul acesta la data obtinerii imprumutului, nu a fost facuta asigurarea de viata, ca de obicei asa se procedeaza.
Solicitati de la banca lamuriri cu privire la asigurarea de viata.
In mod cu totul surprinzator, dupa mai bine de 6 luni de la decesul imprumutatului, cu toate ca initial banca a comunicat faptul ca nu exista o asigurare de viata a imprumutatului atasata creditului, brusc i-au anuntat pe batrani ca nu mai au de platit nimic din credit deoarece soldul creditului a fost platit de catre o firma de asigurari in baza unei asigurari de viata ......care a aparut asa din senin. Intrebarea este, in conditiile in care banca refuza sa dea orice detalii despre stingerea creantei prin plata asigurarii de viata, de unde pot fi aflate informatii despre asigurarea de viata ( firma, contractul de asigurare, clauze, beneficiari, suma asigurata, suma platita.....etc ) Ce suma era obligata firma de asigurari sa achite ? soldul creditului la data decesului imprumutatului sau soldul creditului la data efectuarii platii.....la mai bine de 6 - 7 luni de la deces ? Ce se intampla cu ratele platite cu buna credinta de catre batrani, in contul creditului pana la data cand au fost anuntati ca nu mai au nimic de plata ?

Întotdeauna asigurările se fac pentru datoria existentă la momentul decesului. Dar, beneficiarul asigurării este banca și nu moștenitorii, așadar, dacă au plătit după deces, nu vor primi nimic înapoi, pentru că banca a cerut doar ce mai rămăsese de plată din credit.
Ultima modificare: Marți, 30 August 2016
IMicro Bucuresti, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Împrumutul ipotecar este obligatoriu să fie preluat de copii, în caz de deces al împrumutatului și coplătitorului? Silviu Gabriel Silviu Gabriel Buna ziua, as dori sa stiu daca la un împrumut ipotecar din anul 2002, in care titularul imobilului sunt părinții mei, in caz de deces imprumutul este ... (vezi toată discuția)
Imprumut cu ipoteca pe apartamentul sotiei - sot platitor - divort - schimbare ipoteca amuri amuri Buna seara! As dori un sfat si o directie juridica pentru urmatoarea problema: O doamna, casatorita, a constatat ca soacra sa a facut un imprumut la ... (vezi toată discuția)
Credit bancar alex0099 alex0099 Buna seara. Am si eu o intrebare care ma framanta de ceva timp si nu gasesc raspuns. Acum 6 ani bunicul meu a luat un credit in valoare de 9000 de lei ... (vezi toată discuția)