avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1341 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reincepere cim dupa concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reincepere cim dupa concediu crestere copil

va rog daca ma puteti ajuta urgent.am fost in concediu crestere copil si urmeaza sa reincep munca,insa postul pe care il ocupam este desfintat.ce se intampla in cazul acesta??din cate stiu nu au alte posturi libere.sunt obligati sa ma angajeze?pentru cat timp?multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:28, 16 August 2010
Asa pot sa imi spuna orice vor ei . Ma pot obliga sa imi spuna sa plec eu nu sa ma dea afara ?
pot face orice cred de cuviinta ca ar fii si legal!
nu semnati...
1. Situatia dvs.este un pic mai complicata deoarece nu mai aveti permis de conducere iar postul dvs. din CIM este de sofer.
2. Angajatorul poate sa spuna ca el va astepta sa veniti pentru ca are nevoie de sofer. Ori, in situatia data, dvs. nu mai puteti indeplini funtia din CIM.
3. Vorbiti cu angajatorul sa va concedieze cu art.61, lit.d) din Codul muncii (necorespunzator profesional - nu mai aveti permis de conducere si nu va puteti exercita profesia) si astfel veti beneficia de indemnizatie de somaj.
4. Aceasta implica inca ca angajatorul sa respecte procedura din Codul muncii si din CCMUNN pe anii 2007-2010, aferenta unei astfel de concedieri.
5. Din Codul muncii:
Art. 61 - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
d) în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat;
Art. 62 - (1) În cazul în care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevăzute la art. 61 lit. b) - d), angajatorul are obligaţia de a emite decizia de concediere în termen de 30 de zile calendaristice de la data constatării cauzei concedierii.
(2) Decizia se emite în scris şi, sub sancţiunea nulităţii absolute, trebuie să fie motivată în fapt şi în drept şi să cuprindă precizări cu privire la termenul în care poate fi contestată şi la instanţa judecătorească la care se contestă.
Art. 63 - (2) Concedierea salariatului pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. d) poate fi dispusă numai după evaluarea prealabilă a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, încheiat la nivel naţional, la nivel de ramură de activitate sau de grup de unităţi, precum şi prin regulamentul intern.
Art. 64 - (1) În cazul în care concedierea se dispune pentru motivele prevăzute la art. 61 lit. c) şi d), precum şi în cazul în care contractul individual de muncă a încetat de drept în temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii.
(2) În situaţia în care angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante potrivit alin. (1), acesta are obligaţia de a solicita sprijinul agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă în vederea redistribuirii salariatului, corespunzător pregătirii profesionale şi/sau, după caz, capacităţii de muncă stabilite de medicul de medicină a muncii.
(3) Salariatul are la dispoziţie un termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-şi manifesta în scris consimţământul cu privire la noul loc de muncă oferit.
(4) În cazul în care salariatul nu îşi manifestă consimţământul în termenul prevăzut la alin. (3), precum şi după notificarea cazului către agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
6. Din CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.77. (1) Salariatul poate fi concediat pentru motive de necorespundere profesionala, cu respectarea procedurii de cercetare prealabila, stabilita prin prezentul contract colectiv de munca.
(2) Cercetarea salariatului pentru necorespundere profesionala se face de catre o comisie numita de catre angajator. Din comisie va face parte si un reprezentant al sindicatului, desemnat de acesta, al carui membru este salariatul in cauza.
(3) Comisia va convoca salariatul si ii va comunica acestuia in scris, cu cel putin 15 zile inaite:
a) data, ora exacta si locul intrunirii comisiei;
b) modalitatea in care se va desfasura examinarea.
(4) Examinarea va avea ca obiect activitatile prevazute in fisa postului salariatului in cauza.
(5) In cazul introducerii de noi tehnologii, examinarea salariatului se va referi la acestea numai in masura in care salariatul in cauza a facut obiectul formarii profesionale in respectiva materie.
(6) Necorespunderea profesionla poate fi sustinuta de comisie prin dovezi de indeplinire necorespunzatoare a sarcinilor profesionale, prin examinare scrisa, orala, practica si alte probe.
(7) In cazul in care salariatul isi pierde aptitudinile profesionale din motive medicale, angajatorul ii va asigura in limitele disponibile,un alt loc de munca. In situatia in care nu dispune de astfel de posibilitati, angajatorul va apela la auoritatea publica locala pentru ocuparea fortei de munca, in vederea solutionarii.
(8) In cazul in care, in urma examinarii, salariatul este considerat necorespunzator profesional de catre comisie, acesta are dreptul de a contesta hotararea comisiei in termen de 10 zile de la comunicare.
(9) Daca alariatul nu a formulat contestatia in temenul prevazut la alin.(8) sau daca dupa formularea contestatiei si reexaminarea hotararii comisiei, aceasta este mentinuta, angajatorul poate emite si comunica decizia de desfacere a contractului individual de munca al salariatului, pentru motive de necorespundere profesionala. Decizia astfel emisa va contine rezultatul cercetarii prealabile a salariatului in cauza.


Multumesc frumos pentru raspunsuri !
Ultima modificare: Luni, 16 August 2010
ciptes, utilizator
ciptes a scris:

Buna ziua ! Va rog ajutati-ma si pe mine. Peste o saptamana ar trebui sa ma intorc la serviciu din concediu de crestere copil (2 ani). Am lucrat in depozit si apoi sofer la firma si dupa accea am intrat in concediu dar in acesti doi ani am facut o prostie si am ramas fara permis si nu mai pot lucra ca sofer numai daca au nevoie de mine in depozit dar eu figuram ca sofer . Angajatorul poate sa ma dea afara din prima zi cand ma intorc la servici ? Pot solicita somaj ?Trebuie sa ma primeasca inapoi ? Multumesc frumos !


La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare post?!? dea_power dea_power Am lucrat la SC \"X\" SRL, momentan sunt in concediu crestere copil. Societatea de electrocasnice respectiva are un lant de magazine in toata tara, de fapt 2 ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa concediu de crestere a copilului? molly27 molly27 Buna, Firma se afla intr-o situatie,in care este nevoit sa reduca personalul,deja a trimis cateva angajati in somaj,cu art.65(1) din C.M. Este posibil ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere la serviciu dupa concediul pentru cresterea copilului craciunmihaela craciunmihaela Buna ziua, As vrea sa stiu daca, dupa revenirea din concediul pentru cresterea copilulu, poti fi data in somaj imediat, sau dupa o anumita perioada de timp, ... (vezi toată discuția)