avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Declaratia unilaterală de rezolutiune
Discuție deschisă în Executare silită

Declaratia unilaterală de rezolutiune

Buna ziua,

In cadrul unui contract de vanzare cumparare cu plata in 2 rate,prin care eu am transferat deja dreptul de propietate cumparatorului si s-a instituit drept de creanta pe bunul imobil vandut- Pot cere rezolutiunea unilaterala pe cale extrajudiciara ?
In contractul de vanzare nu exista pact comisoriu sau clauza de reziliere,insa am citit un articol scris de colegii dvs .pe net si observ ca pot cere rezolutiunea.
Am apelat la un executor judecatoresc ,dar dureaza enorm de mult pana face verificari peste verificari.
Se mai poate cere rezolutiunea unilaterala daca executorul a facut notarea inceperii executarii in cartea funciara ?

Ma gandeam sa fac o declaratie unilaterala de rezolutiune pe care sa o comunic debitorului si OCPI-ului . Nu gasesc un model,sa-mi fac o idee.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Antik , utilizator 19:46, 30 Ianuarie 2016
Buna ziua!

Rezoltiunea este sanctiunea care intervine in cazul in care debitorul nu-si executa obligatiile asumate in maniera convenita.

In acest caz, creditorul poate declara rezolutiunea unilaterala a contractului prin intermediul unei notificari scrise, notificare care va fi inscrisa si in Cartea funciara.

In afara de conditia enumerata in primul paragraf, este necesar ca partile sa fi convenit in acest sens ori debitorul sa fie de drept in intarziere sau acesta sa nu-si fi executat obligatia in termenul fixat cu ocazia punerii in intarziere.

Prin urmare, daca debitorul Dvs. nu si-a executat in mod corespunzator o obligatie contractuala si presupunand ca nu este de drept in intarziere, trebuie sa procedati la punerea lui in intarziere, acordandu-i un termen de executare, si, in ipoteza in care nu-si executa obligatia in termenul acordat, veti putea proceda la declararea unilaterala a rezolutiunii.

Toate cele bune!
MULTUMESC .

Da, am pus in intarziere debitorul prin intermediul unui executor,cu notificare in care am cerut sa se prezinte sa notarul X si sa faca plata. Debitorul a venit la notar dar fara bani.

Din nestiinta, am apelat la executor...acum vad ca, aveam si varianta rezolutiunii unilaterale fara concursul organelor de executare sau instante .

Ce pot sa mai fac in contextul in care executorul deja a procedat la notarea in CF a executarii silite ?

Ma grabesc...fatastic de mult sa recuperez casa sau banii ....executorul imi spune ca mai dureaza aprox 4 luni + 5 care au trecut de la scadenta.......+ termenul de 1 an pe care l-am dat pentru plata.....ufff cred ca ajung la Balaceanca.
Am gasit ,deci nu se mai poate

Art. 1549

Dreptul la rezoluţiune sau reziliere

(1) Dacă nu cere executarea silită a obligaţiilor contractuale, creditorul are dreptul la rezoluţiunea sau, după caz, rezilierea contractului, precum şi la daune-interese, dacă i se cuvin.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezolutiunea/rezilierea exclud executarea silita a obligatiilor? ContSters214341 ContSters214341 Conform art. 1549 NCC alin. 1: Daca nu cere executarea silita a obligatiilorcontractuale, creditorul are drept la rezolutiunea sau, dupa caz, rezilierea ... (vezi toată discuția)
Imobil Robert882901 Robert882901 Am cumparat un ap rate dezvoltator,am dat avansul si am semnat antecontractul la notar fara sa ma consult cu cineva. Rezultatul: ap trebuia sa se predea in ... (vezi toată discuția)
Pactul comisoriu roxana_cehan roxana_cehan Potrivit noului Cod Civil, pactele comisorii mai pot fi de patru feluri? (vezi toată discuția)