avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Tot despre denuntul calomnios
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Tot despre denuntul calomnios

Buna ziua,
Prin februarie am avut un incident cu politia din Dambovita, in sensul ca am fost retinut si condus la sediul politiei de catre un echipaj de rutiera pentru ca fotografiasem masinile politiei parcate aiurea in statia de autobuz. La vremea aceea cazul meu a facut oarece valva in mass-media. Explicatii despre incident a oferit atunci seful politiei rutiere, care in relatarile catre presa mi-a calcat in picioare imaginea publica, acuzandu-ma de faptul ca as fi recidivist (am mai avut un "meci" cu politia rutiera, castigat de mine in instanta) si lansand tot felul de elucubratii despre cum s-a petrecut incidentul, in opinia lui, desi el nu fusese de fata. Astfel, a declarat la vremea respectiva initial ca mi s-a intocmit dosar penal pentru ultraj si mai apoi pentru spfidarea justitiei. Dosarul penal s-a facut, insa in urma mediatizarii, poilitia l-a trimis la parchet cu propunere de NUP. La randul meu, am depus o plangere penala impotriva politistului care a abuzat de functia lui, iar in curand procurorul urmeaza sa se pronunte in acest caz.

Intrebare: daca politistul e trimis in judecata, cum pot sa il actionez in instanta si pe seful politiei care, cum spuneam, mi-a terfelit in presa imaginea publica (eu fiind si functionar public)? Oare sa merg pe calomnie (nici nu stiu daca mai e incriminata de cod), sau pe denunt calomnios? Sau, daca mai aveti idei, as fi bucuros sa le aflu. Precizez ca doresc sa ma constitui si parte civila in procesul pe care il voi intenta acestui sef al politiei.
Ultima modificare: Vineri, 31 Iulie 2009
georgeandrei, utilizator
Cel mai recent răspuns: albulescu , utilizator 18:46, 1 August 2009
Impotriva sefului politiei puteti sa inaintati plangere penala pentru calomnie.Este adevarat ca infractiunea de calomnie este prevazuta de actualul cod penal,dar aceasta este pedepsita doar prin prisma laturii civile (despagubiri) .
Nu puteti depune plangere pt.denunt calomnios,deoarece seful politiei nu s-a adresat cu plangere (care s-a dovedit a fi nefondata) organelor de urmarire penala.
Nu poate fi vorba de denunt calomnios.pentru ca seful politiei nus-a adresat cu plangere penala impotriv dvs.(nefondata).
Puteti sa va adresati cu plangere pt.calomnie,dar aceasta nu mai este pedepsita in penal.Poate fi rezolvata pe latura civila a infractiunii.
Problema la care ma gandeam este urmatoarea: daca merg pe civil cu plangerea impotriva sefului politiei, va trebui sa platesc taxa de timbru aferenta pretentiilor financiare pentru daunele morale; pe cand, daca as merge pe penal, as fi scutit de acea taxa. Dar din cate imi dau seama, o plangere pe penal este tardiva. :( Sau...sa ma corecteze cineva daca gresesc.
Denunt calomnios nici intr-un caz,iar orice fel de plingere o veti face,cindva va fi indreptata tot impotriva dv-stra.Nu se vor da batuti indiferent cum si ce fel de plingere sau denunt veti face,cindava si cumva se vor razbuna.Din pacxate sunt sanse cam meci pentru a infrunta un siistem.Orice grad mai mic din subordinea acelui sef va ari sa-si apere sefu.Si se poate merge pina acolo incit tot dv-stra sa fiti pedepsit,si sa nu aveti liniste in zona.Din pacate asta este,si nu o spun decit din experienta.Eu va doresc mult succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Denunt calomnios ionharcau ionharcau buna seara, doresc sa aflu cum pot sesiza autoritatile despre un denunt calomnios facut impotriva mea trebuie precizat ca acest denunt a fost facut de ... (vezi toată discuția)
Contestarea deciziei unui prim-procuror pop sorin pop sorin Buna Scurt si la subiect: eu, in calitate de petent fiind nemultumit de decizia organului de cercetare penala si al procurorului, am contestat rezolutia ... (vezi toată discuția)
Actiune la c.e.d.o. dmh dmh rog raspuns argumentat: - se admite o actiune la C.E.D.O. pentru incalcari ale Conventiei savirsite de Statul Roman inainte de Revolutie, sau doar pentru cele ... (vezi toată discuția)