avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Documente justificative pentru contractare lucrari ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Documente justificative pentru contractare lucrari asociatie de proprietari


Care sunt documentele obligatorii care se intocmesc pentru efectuarea unor lucrari de reparatii? Este nevoie de aprobarea adunarii generale pentru a efectua lucrari de anvergura, nu cele curente? Care sunt lucrarile care nu se repartizeaza pe lista de plata?
Cel mai recent răspuns: courvoisier , utilizator 17:01, 11 Februarie 2016
courvoisier a scris:
Care sunt documentele obligatorii care se intocmesc pentru efectuarea unor lucrari de reparatii?

Concret despre ce lucarari discutam? Documentatia si metodele pot sa fie diferite de la o lucrae la alta.
In general valoarea estimata a lucrarilor se prevede si aproba odata cu BVC in adunarea generala.
Prezentarea de oferte o face administratorul, se discuta in comitet cateva oferte daca este cazul, din care se alege una, dar fara licitatie si fara a fi necesare 3 sau mai multe oferte.
Da, asta este-un deviz! materiale,Din valoarea totala care ar putea fi procentul manoperei? Reparat un zid, niste pavele peste ciment existent, spart, inlocuit rampa de beton la 4 garaje portita si alte doua grilaje, numai exterior, fara interventii la instalatii, canalizari..bloc mic. Contract ajunge sau trebuie si factura? Banii se platesc inainte?
Asociatia poate cere deviz de lucrari tuturor firmelor pe care le cheama la vizionare.
Politica de pret si-o face fiecare firma, iar asociatia poate alege dintre aceste devize firma cea mai convenabila. Atentie, nu orice este ieftin, e neaparat si bun!
Sa nu vi se para ciudat, dar unul din criterii ar trebui sa fie si modul cum se prezinta reprezentantul firmei la vizionare, ce documentatie va pune la dispozitie, daca are un site de prezentare pe internet, modul de a discuta, de a negocia etc.

Cu cat sunt mai multe firme, cu atat mai bine. Asta daca nu va grabiti.
Sunt lucrari unde materialele costa relativ putin, dar manopera este foarte migaloasa sau se intinde pe mai multe zile si atunci manopera este cu mult mai mare decat costul materialelor.
Sunt lucrari unde materialele sunt foarte scumpe, dar manopera necesita doar o zi de lucru. In acest caz manopera va fi mai mica decat costul materialelor.
Nu exista o relatie directa intre costul materialelor si cel al manoperei, dar se poate negocia la manopera, iar firmele au tot interesul sa mai lase la pret pentru a-si asigura lucrarea. Deobicei propun manopera mai mare stiind ca aici se negociaza, dand iluzia clientului ca ii face un hatar, dar ajungand, prin scaderea pretului, la valoarea optima pentru el a manoperei .... si toata lumea e multumita.

Clientul alege si se invoieste daca ii place ce vede in deviz.
Nu veti fi niciodata sigur pe garantia acordata. Ea este doar o sublima iluzie. Azi firma va face lucrarea, peste doua luni intra in insolventa sau e arestat patronul, peste sase luni cedeaza lucrarea intr-un loc si trebuie reparat in cadrul garantiei si .... ia firma de unde nu-i! Nu generalizez, dar se poate intampla si asta.

Contractul e contract cu termenii si conditiile de executie a lucrarii, inclusiv conditiile de garantie, iar plata se face in baza facturii emise de firma si primita de asociatie la terminarea lucrarii (cu suma totala) si a chitantei eliberate la plata - una, daca se plateste integral, mai multe pentru fiecare rata achitata.

Pasii parcursi:
- vizionare mai multe firme
- deviz cu costuri mai mult sau mai putin fixe
- alegere firma in comitet
- contract cu valoarea de achitat si termeni de garantie (!!!)
- executie lucrare (aici mai pot interveni modificari de costuri fata de contract, se face o anexa la contract)
- executie lucrare, receptie, eventuale corectari de executie
- emitere factura
- achitat si emitere chitante
Ultima modificare: Joi, 11 Februarie 2016
elga50, moderator
Tot ce s-a scris aici poate fi un indreptar pentru locuitorii blocurilor, proprietari si/sau membri ai asociatiilor. Numai daca se respecta intocmai, oricine va avea certitudinea, garantia ca este corect, ca responsabilii si-au facut datoria, ca au lucrat in beneficiul proprietarilor, nu cu nepricepere sau rea credinta, ca nu s-a luat para-indarat (stiti ca se practica si la nivel inalt). Ce hotarare a dat o instanta in legatura cu un proprietar care nu a vrut sa achite o lucrare care nu a respectat niciuna din aceste conditii- legale si de bun simt? I-a dat dreptate omului! L-a exonerat de plata! 1.Cine pierde, cine castiga? 2.Vorbind despre raspundere, se pune intrebarea cine plateste? Cu siguranta, se va plati tot din banii tuturor proprietarilor. Ce anume? Partea neachitata de cel care a fost actionat in judecata dar a castigat,cheltuielile de judecata ale asociatiei si ale paratului- fond si recurs.
Ultima modificare: Joi, 11 Februarie 2016
courvoisier, utilizator
courvoisier a scris:
Numai daca se respecta intocmai, oricine va avea certitudinea, garantia ca este corect, ca responsabilii si-au facut datoria, ca au lucrat in beneficiul proprietarilor, nu cu nepricepere sau rea credinta, ca nu s-a luat para-indarat (stiti ca se practica si la nivel inalt).

Sunteti prea idealist!
Nici o metodologie ce ar descrie pas cu pas, milimetru cu milimetru, ce ar trebui sa se faca, si chiar respectata milimetric de cei din conducerea asociatiei, nu poate garanta corectitudinea, certitudinea calitatii lucrarilor, priceperea sau eventualele "atentii" primite din partea executantului. Si asta indiferent de nivelul la care discutam.
Asa ca mai sanatos este ca, pana la proba contrara, sa avem incredere in cei pe care i-am ales in fruntea asociatiei, sa-i sprijinim, sa fim langa ei pentru a ne informa, sa participam..., sigur respectand in relatia cu executantul contractele incheiate iar repartizarea cheltuielilor sa se faca asa cum prevede legislatia.
Nimeni nu ne poate garanta ca o lucrare ce are garantie 5 ani nu va ceda in 2-3 ani, cum tot asa de bine poate tine 10 ani.

Alte discuții în legătură

Cum se face alegerea prestatorului la o asociatie de proprietari? Nanton1958 Nanton1958 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum se poate face corect o procedura de achizitie, in cadrul asociatiei de proprietari(bloc), privind repararea ... (vezi toată discuția)
Achizitii servicii reparatii de catre asociatii de proprietari toni8766 toni8766 As vrea sa stiu care este modalitatea concreta prin care se contracteaza o firma de reparatii de catre asociatia de proprietari, cum se iau deciziile in ... (vezi toată discuția)
Cum poate asociatia de propietari sa angajeze o firma particulara pentru efectuarea unor lucrari de reparatii. ciocheanugigi ciocheanugigi pentru efectuarea unor lucrari de reparatii la un bloc de locuinte este necesar ca asociatia de propietari este obligata sa accepte oferta mai multor firme sau ... (vezi toată discuția)