avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită anulare act vanzare-cumparare ?
Discuție deschisă în Executare silită

anulare act vanzare-cumparare ?

Buna ziua

Parintii mei mi-au vandut un imobil in feb 2009. Suprafata 176mp casa + teren 500mp in Campina.
Suma stabilita de comun acord a fost de 10000 RON si taxe notariale 5000 ron.
Notarul a acceptat avand in vedere ca exista o relatie parinti fiu.

In iulie 2009 tatal meu avea un credit contractat in 2008 si neplatid ratele a venit sentita de executare silita.
Creditul a fost unul de nevoi personale cu giranti.

Executorul i-a spus tatalui meu ca e posibil ca actul de vanzare cumparare intre mine si parintii mei sa fie anulat si sa se execute casa.

Este posibil acest lucru ? Mie mi se pare exagerata afirmatia avand in vedere faptul ca este un credit de nevoi personale si ca tatal meu lucreaza in acest moment avand un venit de natura salariala.

Va multumesc pentru lamuriri,
Cu stima
ND
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:30, 5 August 2009
micutam a scris:

Aceiasi situatie o am si eu si va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat.Fostul meu sot este restantier la banci ,nu am facut partajul,acum vreau sa facem urgent un partaj de comun acord la un notar prin care eu sa raman cu apartamentul si sa-i dau lui o suma de bani.Pot sa fac acest lucru avand siguranta ca nu va fi anulat actul in caz de executare asupra fostului sot? mentionez ca eu nu am fost coplatitor la credite

Sa intelegem ca ati divortat, dar nu ati facut partajul. Creditorul personal al sotului este interesat sa urmareasca veniturile si bunurile acestuia in scopul recuperarii sumei acordate. De asemenea, modul in care prezentati motivul ce va determina sa realizati astazi partajul de manierea "eu iau casa si fostului coproprietar ii dau niste bani in rate", aduce actul de partaj amiabil, in pozitia unui act juridic de coniventa. Mai ales daca fostul coproprietar va ramane cu folosinta de fapt asupra bunului imobil. Astfel de partaje de coniventa sunt atacabile de catre creditorii unuia dintre coproprietari in temeiul art. 785 C. civ.. Actiunea pauliana, denumita asa dupa un vechi magistrat care a justificat admiterea ei, este folosita de creditor pentru a distruge actele de saracire a patrimoniului, acte efectuate de debitorul sau, fara sa fie dovedita intentia de frauda, fiind suficient sa probeze ca debitorul avea cunostinta de faptul ca acel creditor va fi prejudiciat. Pentru ca debitorul este mai sarac, creditorul are sanse reduse sa mai poata recupera ceva, in consecinta creditorul este prejudiciat. Asta pare a fi si scopul urmarit de dvs., sa blocati o eventuala urmarire a bunului de catre creditor. Separata de actiunea pauliana, creditorii pot ataca actele de partaj, in urmatoarele conditii:
1. partajul sa se fi efectuat fara stirea creditorului.
2. partajul sa se fi efectuat fara sa se tina seama de opozitia creditorului
3. partajul sa se fi efectuat in graba sau sa fie simulat tocmai pentru a evita interventia creditorului, facerea opozitiei sau pentru a urmari scoaterea bunului de sub dreptul de gaj general al creditorului.
In situatia cand veti efectua un partaj amiabil, urgent, fara instiintarea creditorului fostului sot, acel creditor daca nu a formulat opozitie (pentru ca nu a fost informat) poate sa solicite desfiintarea actului ca fiind intocmit in frauda drepturilor lor.
In consecinta, creditorii personali ai unuia dintre coproprietari au la indemana calea opozitiei la partaj, iar daca au pierdut aceasta cale pot formula o actiune pauliana. Realizarea partajului fara sa se tina seama de opozitie confirma frauda intereselor creditorului.
Astfel, orice act de transfer de proprietate sau prin care un debitor isi saraceste averea, realizat in frauda creditorului, poate fi anulat in justitie, bunul intors in patrimoniul debitorului si urmarit prin executare silita.
Ultima modificare: Luni, 3 August 2009
Gabriel Stelea, Avocat
multumesc foarte mult pt raspunsul explicit.mentionez ca apartamentul nu a fost ipotecat,nu s-a garantat cu nimic,imprumuturile au fost facute doar pe numele sotului.Eu ce sa fac acum in situatia asta?Nu a inceput inca un proces impotriva lui de catre creditori.Dosarele se afla la firmele de recuperare.As putea totusi sa fac acest act de partaj amiabil(el este de acord) si apoi ,din suma stabilita pe care eu trebuie sa o dau sotului ,in caz de executare asupra lui ,sa o dau firmelor de recuperare?
micutam a scris:

multumesc foarte mult pt raspunsul explicit.mentionez ca apartamentul nu a fost ipotecat,nu s-a garantat cu nimic,imprumuturile au fost facute doar pe numele sotului.Eu ce sa fac acum in situatia asta?Nu a inceput inca un proces impotriva lui de catre creditori.Dosarele se afla la firmele de recuperare.As putea totusi sa fac acest act de partaj amiabil(el este de acord) si apoi ,din suma stabilita pe care eu trebuie sa o dau sotului ,in caz de executare asupra lui ,sa o dau firmelor de recuperare?

Cu suma pe care fostul sot o va primi se poate acoperi pretentia creditorului ?
ma refeream la o suma pe care sa i-o dau in rate lunare raportate la salariul meu(sa zicem 400 lei lunar,atat imi pot permite si el este de acord).Nu stiu daca creditorul ar accepta,dar daca asta se stabileste a fi partea sotului,creditorii nu sunt nevoiti sa accepte?Asa gandesc eu ca ar trebui sa se intample,de ce sa raspund eu de problemele lui? Se poate asa?
micutam a scris:

multumesc foarte mult pt raspunsul explicit.mentionez ca apartamentul nu a fost ipotecat,nu s-a garantat cu nimic,imprumuturile au fost facute doar pe numele sotului.


Faptul că împrumuturile sunt pe numele soţului nu înseamnă, de facto, că ele nu sunt datorii comune, făcute în interesul comunităţii.

Alte discuții în legătură

Contract de împrumut 84mry 84mry Am făcut un contract de împrumut autentificat la notar și nu am putut Restitui împrumutul prin care este girat cu imobil. S-a făcut contestație ... (vezi toată discuția)
Anulare act de vanzare cumparare apartament ContSters52475 ContSters52475 buna seara , am cumparat un apartament cu banii parintilor .. pe act suntem si eu si sotul .. el si-a facut cateva datorii pe la banci si ami e frica sa nu - ... (vezi toată discuția)
Executare silita- se poate ataca act donatie? ella2012 ella2012 buna, Am un credit bancar garantat cu ipoteca pe un apartament. In cazul in care banca imi va declara creditul scadent si va incepe procedura de executare ... (vezi toată discuția)