micutam a scris:
Aceiasi situatie o am si eu si va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat.Fostul meu sot este restantier la banci ,nu am facut partajul,acum vreau sa facem urgent un partaj de comun acord la un notar prin care eu sa raman cu apartamentul si sa-i dau lui o suma de bani.Pot sa fac acest lucru avand siguranta ca nu va fi anulat actul in caz de executare asupra fostului sot? mentionez ca eu nu am fost coplatitor la credite
Sa intelegem ca ati divortat, dar nu ati facut partajul. Creditorul personal al sotului este interesat sa urmareasca veniturile si bunurile acestuia in scopul recuperarii sumei acordate. De asemenea, modul in care prezentati motivul ce va determina sa realizati astazi partajul de manierea "eu iau casa si fostului coproprietar ii dau niste bani in rate", aduce actul de partaj amiabil, in pozitia unui act juridic de coniventa. Mai ales daca fostul coproprietar va ramane cu folosinta de fapt asupra bunului imobil. Astfel de partaje de coniventa sunt atacabile de catre creditorii unuia dintre coproprietari in temeiul art. 785 C. civ.. Actiunea pauliana, denumita asa dupa un vechi magistrat care a justificat admiterea ei, este folosita de creditor pentru a distruge actele de saracire a patrimoniului, acte efectuate de debitorul sau, fara sa fie dovedita intentia de frauda, fiind suficient sa probeze ca debitorul avea cunostinta de faptul ca acel creditor va fi prejudiciat. Pentru ca debitorul este mai sarac, creditorul are sanse reduse sa mai poata recupera ceva, in consecinta creditorul este prejudiciat. Asta pare a fi si scopul urmarit de dvs., sa blocati o eventuala urmarire a bunului de catre creditor. Separata de actiunea pauliana, creditorii pot ataca actele de partaj, in urmatoarele conditii:
1. partajul sa se fi efectuat fara stirea creditorului.
2. partajul sa se fi efectuat fara sa se tina seama de opozitia creditorului
3. partajul sa se fi efectuat in graba sau sa fie simulat tocmai pentru a evita interventia creditorului, facerea opozitiei sau pentru a urmari scoaterea bunului de sub dreptul de gaj general al creditorului.
In situatia cand veti efectua un partaj amiabil, urgent, fara instiintarea creditorului fostului sot, acel creditor daca nu a formulat opozitie (pentru ca nu a fost informat) poate sa solicite desfiintarea actului ca fiind intocmit in frauda drepturilor lor.
In consecinta, creditorii personali ai unuia dintre coproprietari au la indemana calea opozitiei la partaj, iar daca au pierdut aceasta cale pot formula o actiune pauliana. Realizarea partajului fara sa se tina seama de opozitie confirma frauda intereselor creditorului.
Astfel, orice act de transfer de proprietate sau prin care un debitor isi saraceste averea, realizat in frauda creditorului, poate fi anulat in justitie, bunul intors in patrimoniul debitorului si urmarit prin executare silita.