avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită anulare act vanzare-cumparare ?
Discuție deschisă în Executare silită

anulare act vanzare-cumparare ?

Buna ziua

Parintii mei mi-au vandut un imobil in feb 2009. Suprafata 176mp casa + teren 500mp in Campina.
Suma stabilita de comun acord a fost de 10000 RON si taxe notariale 5000 ron.
Notarul a acceptat avand in vedere ca exista o relatie parinti fiu.

In iulie 2009 tatal meu avea un credit contractat in 2008 si neplatid ratele a venit sentita de executare silita.
Creditul a fost unul de nevoi personale cu giranti.

Executorul i-a spus tatalui meu ca e posibil ca actul de vanzare cumparare intre mine si parintii mei sa fie anulat si sa se execute casa.

Este posibil acest lucru ? Mie mi se pare exagerata afirmatia avand in vedere faptul ca este un credit de nevoi personale si ca tatal meu lucreaza in acest moment avand un venit de natura salariala.

Va multumesc pentru lamuriri,
Cu stima
ND
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:30, 5 August 2009
Nu va recomand sa vindeti, deoarece chiar si in cazul in care fostul sotul va fi urmarit pentru plata datoriilor, nu se va putea urmari decat partea lui din imobil. In plus, sa realizati o vanzare sub presiune o veti face 99% in pierdere, plus tot stresul rezultat din schimbarea domiciliului.
Nu stiu ce sa fac, e foarte complicat,situatia ma depaseste,deja sunt foarte stresata.Un avocat sa-mi angajez nu-mi permit si nici macar nu stiu in ce actiune.Oricum va multumesc din nou enorm de mult!
Al naibii Paulus ala, care s-a gandit sa nu-i mai lase pe debitori goi in mana creditorilor. Nu-mi inchipui ca va aflati intr-o situatie simpla, altfel nu va trebuia un sfat, dar trebuie sa priviti si partea buna a lucrurilor. Aveti jumatate din apartament, aveti un serviciu, puteti obtine folosinta integrala a apartamentului si nu va poate da nimeni afara din casa.
nu prea am inteles partea cu folosinta apartamentului.pai daca se ajunge la executare silita nu se scoate apartamentul la licitatie si automat si pe mine din casa? daca e prea tarziu si va deranjez va rog sa-mi spuneti si mai vorbim maine seara
Ok stimata doamna, sa centralizam situatia, cu ceea ce cred eu ca se poate intampla.
Ce poate face creditorul fostului sot:
1. Sa-i urmareasca veniturile lunare prin poprire, nu va deranjeaza.
2. Sa-i urmareasca bunurile mobile si imobile, va deranjeaza pentru ca pot cere realizarea unui partaj judiciar.
3. Sa se opuna unui partaj judiciar voluntar care le-ar prejudicia drepturile, in cazul in care suma primita de fostul sot este derizorie.
4. Sa atace actele de transfer de drepturi de proprietate (vanzare, donatie) efectuate de fostul sot, va deranjeaza daca sunteti beneficiara transferului dreptului de proprietate asupra a 1/2 din apartament.
Ce nu poate face creditorul si ce se mai poate intampla:
1. Are sanse mici de reusita sa se poata opune unui partaj in urma caruia fostul sot obtine suma necesara achitarii datoriilor.
2. Nu se poate opune unei vanzari de la care pretul rezultat sa fie utilizat platii datoriilor, daca fostul sot vanzator stinge datoria cu banii primiti drept pret. Atunci se stinge creanta prin plata pe care o va efectua fostul sot si se stinge dreptul creditorului.
3. Are sanse mici de reusita sa revoce un act de vanzare-cumparare in care partile, dvs. si fostul sot, fac mentiunea ca dvs. (cumparator) intelegeti sa fiti de buna credinta si sa-i oferiti fostului sot suma necesara platii creditorilor, inlocuind in averea vanzatorului dreptul de proprietate cu suma transmisa ca pret. Daca pretul este inferior datoriilor fostului sot, apar probleme.
4. Nu se poate opune indatorarii fostului sot, de pilda daca fostul sot contracteaza un credit pe care sa-l utilizeze la plata datoriilor.
5. Nu se poate opune unor acte prin care nu se transfera proprietatea, cum ar o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare. Insa promisiunea de vanzare cumparare, inregistrata in carte funciara va asigura dvs. un drept de prioritate.
6. Nu se poate opune transferului dreptului de folosinta pentru cota detinuta de fostul sot din apartamentul comun, deoarece nu se realizeaza un transfer de proprietate insa fostul sot va transfera un lucru foarte important: folosinta.
Cum ajunge creditorul la executarea silita a fostului sot:
1. Fostul sot nu are o intelegere cu creditorul pentru plata datoriilor din veniturile lunare.
2. Creditorul cere efectuarea partajului judiciar pentru a putea individualiza cota ce ii revine din apartament fostului sot.
3. Instanta poate decide atribuirea intregului apartament catre dvs. (mai ales in cazul in care aveti drept de folosinta si promisiunea vanzarii-cumpararii inscrise anterior), urmand ca dvs. sa-i achitati suma cuvenita fostului sot. Suma este rezultata de cele mai multe ori dintr-o expertiza judiciara, tinand cont de interventia creditorului interesat. Problema este ca din acel moment creditorul intervenient in partajul judiciar obtine un titlu din care rezulta ca dvs. ii datorati o anumita suma de bani fostului sot si se poate indrepta direct impotriva dvs. pentru recuperarea sumei, pretinzand ca plata sa o efectuati in mana creditorului.

In executarea silita, desi ar fi posibila numai daca partea individualizata a fostului sot poate fi utilizata si valorificata separat de cea a dvs., creditorul nu poate urmari partea care va revine dvs. din apartament. Partajul se realizeaza tocmai pentru a se cunoaste care este partea ce-i revine fostului sot coproprietar si care este cea care va revine dvs.
Intrucat creditorul nu poate sa urmareasca bunuri comune, scopul dvs. este ca acel bun sa ramana cat mai mult timp un bun comun, blocand urmarirea si executarea lui silita.
Ultima modificare: Marți, 4 August 2009
Gabriel Stelea, Avocat

Alte discuții în legătură

Contract de împrumut 84mry 84mry Am făcut un contract de împrumut autentificat la notar și nu am putut Restitui împrumutul prin care este girat cu imobil. S-a făcut contestație ... (vezi toată discuția)
Anulare act de vanzare cumparare apartament ContSters52475 ContSters52475 buna seara , am cumparat un apartament cu banii parintilor .. pe act suntem si eu si sotul .. el si-a facut cateva datorii pe la banci si ami e frica sa nu - ... (vezi toată discuția)
Executare silita- se poate ataca act donatie? ella2012 ella2012 buna, Am un credit bancar garantat cu ipoteca pe un apartament. In cazul in care banca imi va declara creditul scadent si va incepe procedura de executare ... (vezi toată discuția)