avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Închiderea dosarului de executare în cazul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Închiderea dosarului de executare în cazul executării silite referitoare la minori

Potrivit art 913 NCPC rezulta ca se închide dosarul de executare în caz de eșuare a executării silite.

În cazul executării silite în vederea stabilirii domiciliului minorului la părintele creditor situația pare logica deoarece eșuarea este de neinlaturat și în viitorul apropiat.

În cazul dreptului la vizita situația pare asemănătoare deoarece tot eșuată este dar oare după o perioada nu se poate redeschide executarea silita și atunci de ce s-ar mai închide dosarul de executare?

Deși legea nu prevede nimic trebuie modificata hotărârea care a dus la executarea eșuată.
Legea neprevazand nimic în acest sens e posibil ca instanta sa lase o hotărâre care nu se va putea executa.
Ultima modificare: Duminică, 21 Februarie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Martonze a scris:

doamnă, dacă nu vreţi să plătiţi, trebuie să băgaţi copilul în sac de forţă şi să-l predaţi tatălui. Nu aveţi de ales.


Nici mama și nici tatal nu au voie sa îl bage în sac cu forța.
Este interzis atât la executarea silita folosirea forței dar și de către ambii parinti în perioada existentei dosarului de executare silita și oricând.

Minorul nu poate fi luat cu forța de tata în afara dosarului de executare și fără executare silita.

Conform legii,dacă minorul nu vrea și nu se poate executa benevol hotărârea de către minor părintele debitor nu are dreptul de a-l lua cu forța deoarece este interzis de lege.

Dacă ar fi altfel ar însemna că tatăl poate intra cu forța în casa unde se afla minorul și sa îl ia pe sus.

Deci,Shomo, părerea mea este ca nu este legal și nici procedural de a se folosi forța pentru executarea hotărârii cu sau fără executor.
Practic,sub aspect legal, părintele creditor trebuie sa ia legal copilul.
În caz contrar se poate face contestație la executare.
În acest caz, vrea-nu vrea, părintele rezident e obligat să plătească între 100-1000 lei/zi întârziere!
Da, conform legii dacă mama nu îl baga în sac plătește penalități deși nu are dreptul nici ea de a baga minorul în sac ca sa îl predea tatalui.
Orice violenta este interzisa pentru toți chiar și pentru mama.
Adică mama nu este mai cu mot si poate sa îl bage în sac

Desi, dacă ne gândim mai bine, scopul legii pare sa fie tocmai acela ca mama sa bage minorul în sac dacă copilul refuza deoarece dacă ea face asa nu cred ca s-ar anula executarea silita pentru folosirea de violente.Din punct de vedere juridic nu ar putea cere anularea executării silite din acest motiv ca ar fi culpa ei și nu se poate invoca propria culpa.

Se ridica întrebarea dacă minorul ar avea calitatea de a contesta executarea în nume propriu în acest caz dar...apare discuția cu lipsa calității procesuale active sau înadmisibilitatea acțiunii, discuție din topicul indicat în link-ul de mai sus.

Adică mama nu poate contesta dar minorul ar putea?
E viata lui pana la urma și drepturile sale fundamentale nu pot fi încălcate.
Art 8 CEDO cu privire la dreptul la viata privata și la intimitate...sunt egale cu drepturile tatalui...garantate fiecăruia dintre ei prin Convenția europeana a drepturilor omului.

Copilul în baza art 8 din CEDO are calitate procesuală activa și temei legal pentru a se înfrânge excepția înadmisibilitatii acțiunii.

Deci, dacă mama îl baga în sac tot poate contesta minorul după părerea mea...doar ca e proces cu grad foarte ridicat de dificultate mai ales ca pe dreptul familiei se judeca altfel decât la instantele specializate pe drept civil unde sunt brici judecătorii pe drept.

Dacă tatăl în baga în sac se face contestație de executare de mama sau de minor sau de amândoi chiar.
Problema ar fi însă de costuri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Dle avocat, detin o hotarare din Germania, in care, fiind vba de o (re)incredintare, se autorizeaza TOATE MIJLOACELE ptr ca parintele care a primit copilul sa-si poata exercita dreptul dobandit.
In cazul legaturilor personale nu sunt de acord cu niciun fel de executare silita, oricat de soft ar fi aceasta. Modificarea legaturilor personale (refuz) se poate face NUMAI IN INSTANTA, prin actiune specifica, initiata de minor, acesta avand calitatea procesuala activa.
Se observa, ca daca acesta este sustinut de mama, apare conflictt de interese, si se numeste curator.
Curatorul poate cere instantei sa incuviinteze tot ce e util cauzei, incllusiv o expertizare psihologica autorizata. Curatorul se va preocupa ca minorul sa execute (ca orice cetatean) cele cerute ptr lamurirea cauzei. Instanta va numi expertii necesari.
La sfarsit, curatorul va inainta nota de plata cf muncii depuse, aceasta fiind achitabila de parinti in proportia stabilita de instanta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2016
ContSters257745, utilizator
Curatorul avocat din oficiu nu are dreptul de a primi bani de la minor.
Are dreptul la 200 lei indiferent ca procesul durează un termen sau 10.

Curator va fi avocatul ales și nu avocatul din oficiu.

Dacă minorul nu are avocat angajat atunci instanta ii va desemna avocat din oficiu.

Nu știu dacă mama va avea bani dar as vrea sa am o evaluare psihologica a minorului imediat după ce primește somația de la executor și pana la primul termen de judecata cel mai târziu dacă nu până la data sesizării instantei.
Un raport psihologic din care sa rezulte riscul iminent de trauma psihologica.

Este foarte important și în legătură directă cu dreptul minorului la a contesta executarea silita.
Mie îmi pare ca se încalcă și dreptul la viata al minorului dacă se folosește forța.
În afara de dreptul la viata privata și dreptul la intimitate.

Alte discuții în legătură

Minorul este sau nu titular de dreptul la contestatia la executare silita indreptata impotriva sa? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In conditiile unei executari silite apreciez ca minorul poate depune contestatie la executare impotriva parintelui creditor daca copilul refuza un drept de ... (vezi toată discuția)
Executarea silita a minorilor CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ma interesează sa aflu relatări de la executarea silita referitor la modul în care s-a comportat executorul,dacă a fost chemata politia, dacă părintele ... (vezi toată discuția)
Consiliere psihologica dgaspc brokenangel brokenangel Buna ziua . Va rog spuneti mi ce anume ar trebui sa contina intampinarea ce va fi depusa la termenul stabilit de instanta in vederea consilierii minorului ... (vezi toată discuția)