avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA fara angajati
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA fara angajati

Buna seara,

Am inteles ca un PFA fara angajati trebuie sa plateasca CAS egal cu 35% din salariul mediu pe economie si 5,5% CASS din salariul minim.Acest lucru este valabil de la 01.01.2016 sau mai demult?La ce articol din Codul Fiscal scrie acest lucru?

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 16:26, 2 Martie 2016
E putin cam neclar, adica nu ati inteles dumneavoastra. Contributia pentru pensie la un pfa, nu are legatura cu faptul ca acel pfa are sau nu angajati ci daca titularul e sau nu angajat in alta parte. Poate ca v-ati exprimat gresit.
Deci pana anul trecut, daca titularul pfa mai avea in alta parte un contract de munca valabil, pe pfa nu mai era obligat sa plateasca contributie la pensie si nu depunea si declaratia 600. Din aces an, acet lucru nu mai conteaza. Va plati oricum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare pfa valentin.ropota valentin.ropota In situatia in care pfa este angajat la stat si are retineri din salariu la sanatate si pensie trebuie sa mai plateasca ceva la CASS si CAS ca si PFA fara ... (vezi toată discuția)
Pfa smartcars smartcars buna ziua, o firma mi-a oferit un job cu o conditie : sa ma plateasca ca PFA. ce taxe trebuie sa achit eu ca si PFA ? banuiesc ca exista un 16%, dar mai ... (vezi toată discuția)
Profesii liberale - intrebari bogdamn bogdamn Buna! Sunt inginer geodez insa inca nu sunt autorizat - meserie care intra la categoria de profesii liberale. Doresc sa ma angajez la o persoana privata. 1. ... (vezi toată discuția)