avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Executare sentinta romaneasca in Spania, sechestru pe ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Executare sentinta romaneasca in Spania, sechestru pe imobil in Romania

Impreuna cu fiul traiesc in Romania dar am deschis in Spania o actiune de executare a unei sentintei romanesti care il obliga pe fostul sot la plata unei pensiei alimentare conform cu veniturilor pe care el le obtine in Spania. Suma neplatita acumulata este destul de mare. Am cerut instituirea sechestrului pe locuinta lui din Spania si judecatoria spaniola a acceptat si a instituit acest sechestru dar am descoperit ca pe locuinta lui deja pusese sechestru banca pt ca el nu platea ipoteca. Sechestrul bancii este inaintea sechestrului meu si daca banca vinde locuinta suma obtinuta nu va acoperi nici macar ceea ce el datoreaza bancii.
Fostul sot detine si un apartament in Romania. Cum as putea obtine instituirea sechestrului pe apartamentul lui din Romania?
Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2016
cuziamusia, utilizator
calculul meu este bazat in media lunara obtinuta de el determinata in baza a 2 fluturasi de salar (ianuarie+februarie) : 25% x numarul de luni. am depus cererea de modificare a pensiei in luna septembrie si el sustine ca din luna mai nu mai lucra in acea firma. aceiasi fluturasi i-am folosit si in proces
Ultima modificare: Luni, 4 Aprilie 2016
cuziamusia, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca intr-adevar asa este si poate proba, are sanse sa conteste cu succes executarea silita.
sa aiba succes contestatia lui in Spania. dar in Romania? totusi justitia romana a stabilit pensia in baza fluturasilor de salar. daca incerc executare in Ro cerand impunerea de sechestru pe casa lui din Ro el s-ar putea opune motivand ca deja este initiata executarea in Spania. ar putea avea succes?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Aprilie 2016
cuziamusia, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
cuziamusia a scris:

Titlul executor de care dispun eu este sentinta definitiva romaneasca care il obliga la plata a "25% din venitul net incepand cu data ......" sentinta care nu determina o suma exacta. Suma pe care eu o cer am calculat-o in baza sentintei si a unor estimari de venit net, dar el se opune si instanta spaniola va trebui sa determine suma exacta.

Eu observ cu atenție, că din spusele dumneavoastră, instanțele(fond & apel) din România nu au ținut cont de fluturașii "de salariu", puși la dosar, ci au dat o hotărâre standard, obligând pârâtul la 25% din venit, fără să stabilească venitul și suma din venit reprezentând procentul de 25% din venitul x sau y. O hotărâre care nu determină suma exactă nu poate fi pusă în executare decât pe baza unor probe solide reprezentând un desfășurător contabil de la compania unde a lucrat debitorul. Nici în România nu veți putea executa o sentință cu 25% din venit neprecizat și fără cuantum fix stabilit de instanță, fără să aveți un desfășurător în original cu plata salarială pe fiecare lună care trebuie executată. FLUTURAȘII RESPECTIVI NU AU FOST LUAȚI ÎN SERIOS DE INSTANȚĂ, ȘI PE BAZA LOR NU PUTEȚI PUNE ÎN EXECUTARE O SENTINȚĂ, decât după ce obțineți date exacte cu venitul încasat în fiecare lună în parte. Iar dacă nu puteți proba, pierdeți tot procesul de executare atât în Spania cât și în România.
Ultima modificare: Joi, 7 Aprilie 2016
ContSters379576, utilizator
Buna ziua.
Poate cineva stie cand prescrie dreptul meu de a cere si obtine executarea silita in Romania? Pentru cati ani retroactiv am dreptul sa cer si sa obtin sumele datorate?
Exista posibilitatea ca instantele romane sa se declare necompetente?
Sentinta care stabileste obligatia de plata de 25% din venitul net obtinut in Spania sa dat in decembrie 2010. Debitorul a declarat recurs ce tribunalul a rezolvat in noiembrie 2011 cu respingerea recursului, deci sentinta a devenit definitiva.
In 2012 debitorul a deschis o noua actiune in care solicita modificarea pensiei iar in 2013 judecatoria i-a respins actiunea. A declarat recurs iar in ianuarie 2015 tribunalul a mentinut sentinta judecatoriei.
In mai 2015 am folosit sentinta tribunalului (cea din noiembrie 2011) in Spania si am cerut executarea si instituirea sechestrului pe casa lui. Justitiei spaniole nu ii este permis sa examineze ori sa modifice fondul sentintei romanesti. El nu sa opus, nici nu mi sa cerut desfasurator in original cu plata salariala pe fiecare luna. Se pare ca el nu avea banii necesari sa plateasca un avocat si taxele aferente. Oricum casa din Spania a fost trecuta bancii si nici nu mai are alte proprietati in Spania. Sper sa pot obtine instituirea sechestrului pe apartamentul lui din Romania.
Executarea in Spania intrerupe o eventuala prescriptie?
Ultima modificare: Miercuri, 24 Ianuarie 2018
cuziamusia, utilizator

Alte discuții în legătură

Executare de două ori pentru aceeași presupusă sumă datorată, în spania și apoi în românia dan_plescan dan_plescan buna ziua. sunt rezident permanent in Spania iar fosta sotie rezidenta in Romania a pus in executare in Spania o sentinta romaneasca de acum 4 ani care ma ... (vezi toată discuția)
Prescriptie drept de a cere executare silita pensie intretinere minor cuziamusia cuziamusia Buna ziua. Poate cineva stie cand prescrie dreptul meu de a cere si obtine executarea silita in Romania? Pentru cati ani retroactiv am dreptul sa cer si sa ... (vezi toată discuția)
Executare diferenta acumulata prin plata pensiilor in cota mai mica cuziamusia cuziamusia Buna ziua Avem de nevoie de putin ajutor. In august 2010 am cerut si in decembrie 2010 am obtinut Sentinta care obliga tatal la plata pensiei pentru fiu de ... (vezi toată discuția)