avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sotul/sotia ascunde din banii castigati
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sotul/sotia ascunde din banii castigati

cum poate sotul/sotia sa afle daca celalalt are conturi ascunse , sau ce poate sa faca in conditiile in care acesta ascunde banii castigati?
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Martie 2016
geta36, utilizator
intr-o famile si cu copii bani se economisesc impreuna si din cate stiu eu banii din munca cinstita se impart intre parteneri. Unde este eroarea?
geta36 a scris:

sunt pe avocat net pentru ca vreau sfaturi juridice nu psihologice si morale....

Juridice nu prea sunt care să cuprindă acest segment.

Juridic așa se pune problema:
1. Ce probe aveți că ar ascunde banii câștigați de el`? Fără probe suspiciunea e nulă.

2. Dacă eu am deschis un cont la o bancă și pe el l-am pus împuternicit și depune banii în contul meu, juridic banii sunt ai titularului de cont, dar împuternicitul poate scoate banii, poate depune alții..., în această situație nu se poate întreprinde nimic juridic, pentru că banii sunt ai mei.

geta36 a scris:

intr-o famile si cu copii bani se economisesc impreuna si din cate stiu eu banii din munca cinstita se impart intre parteneri. Unde este eroarea?

Teoretic așa este cum susțineți dumneavoastră.
Practic însă depinde de caracterul fiecărui om, sau de încrederea între partenerii de viață, și multe alte aspecte psihologice și sociale.
EROAREA este reprezentată și cauzată de lipsa încrederii și comunicării dintre soți.

geta36 a scris:

cum ramane cu dreptul la informare?

3. DREPTUL LA INFORMARE E ÎN CIVIL, ART. 318 din NCC;
Dacă ține banii pe numele lui într-un cont tot nu puteți afla nimic legal privind soldul.
Puteți fi informată că are un cont la banca X, sau 3 conturi la băncile X, Y și Z, și asta e tot.
El între timp poate lichida contul, îl închide și gata, fără să știți ce a fost acolo.

Aveți acest drept legal să cereți să fiți informată. Cereți-vă acest drept. Apoi vedeți ce informații obțineți, și de la cine le veți primi. ÎNCERCAȚI`! Ați primit sfaturi în acest sens mai sus. Invocați ART. 318 din NCC.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Martie 2016
ContSters379576, utilizator
Ajut_Copii@, in egala masura se foloseste si Art 318 Cod Civil care reglementeaza firescul ca sotii sa se informeze unul pe celalalt despre activele si pasivele dobandite. Deschiderea si alimentarea unui cont de catre unul dintre soti reprezinta un activ comun, dupa cum si accesarea unui credit de catre unul dintre soti devine un pasiv comun.
Aplicarea practica la acest Art 318 este discutabia, sotul pagubit prin neinformare primind eventual o hotarare executorie de informare din partea celuilalt. Apare astel o obligatie inuitu personae prin care neinformatorul poate fi constrans la informare prin aplcarea de penalitati cf Art 906 CPC.
Luand in considerare durata procesului pe fond si apel ptr Titlul corespunzator lui 318 urmata de procedurile de executare silita pana a se ajunge la Alin 4 al Art 906, durata pe care o apreciez la minim 1,5 ani, este evident ca rezultatul ptr sotul pagubit nu poate fi decat unul deplorabil.
Nu e de neglijat nici apelarea la Art 244 Alin 1, Cod Penal, daca exista dovezi demne de a se constitui in suspiciuni rezonabile pentru a se pune in miscare cercetarea penala.
@ geta36
Cu tot respectul, desi sunt contra desfacerii casatoriei, cand apar astfel de cazuri, totul s-a dus pe apa sambatei. Daca partenerul de viata iti spune ca a deschis un cont, in care pune bani pentru zile negre, este alta poveste. Dar altfel, ....
Legal numai prin instanta puteti afla daca are sau nu conturi bancare. Numai ca pana sa aveti o hotarare judecatoresca, pentru identificare, titularul poate lichida contul/conturile.
Ce ati aflat, ce ati castigat ?
Relatia dintre doi soti e bazata printre altele si pe sinceritate. Daca cei doi nu isi comunica deschis toate problemele atunci se poate ajunge la o situatie de genul asta. "Tu ai conturi secrete, eu te banui". Sincer nu mai are niciun rost, in acest caz...fiecare pe drumul lui.
Pentru a actiona sotul/sotia in instanta e mult. Eu nu as face un astfel de demers pentru asta, pentru ca actiunea presupune timp, rabdare, bani cheltuiti etc. Sincer nu m-as complica cu asta, eu as simplifica lucrurile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia de a face intre soti irinavasiliu irinavasiliu Sotul meu m-a dat in judecata pentru a-i prezenta extrasele de pe toate conturile de la bancile la care stia ca am diverse conturi, din 2006 pana in prezent, ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! va rog sa imi spuneti daca sotia tatalui meu (decedat) ... Bordeiu Paul Marius Bordeiu Paul Marius Bună ziua! Va rog sa imi spuneti daca sotia tatalui meu (decedat) are cota parte la bunurile tatalui meu, pe care le a dobandit inainte de casatoria cu ... (vezi toată discuția)
Depozit bancar pe termen tibiolah tibiolah [b]Cont comun bancar[/b] (titular si imputernicit - sot si sotie) In cazul unui depozit pe termen, deschis la o banca comerciala de catre titular cu un ... (vezi toată discuția)