avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Stabilire cote mostenire- Legislatie.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Stabilire cote mostenire- Legislatie.

Buna ziua,

Am rugamintea sa-mi precizeze cineva de specialitate in baza caror legi din Romania se stabilesc cotele de mostenire de catre cabinetul notarial in speta : sot supravietuitor versus descendenti directi. Si daca instanta de judecata accepta refuzul unei parti de a se prezenta la mediere.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: castoras31 , utilizator 22:46, 5 Aprilie 2016
Tot ce s-a făcut împreună se presupune că a fost făcut cu contribuţia ambilor soţi până la proba contrarie. De aceea, masa succesorală se împarte în două jumătăţi 1/2 şi 1/2. După aceea, partea de 1/2 se împarte astfel: 1/4 din 1/2 pentru soţul supravieţuitor şi 3/4 din 1/2 se împarte în cote egale descendenţilor. În final, soţul supravieţuitor dobândeşte acel 1/2 care a devenit al său prin efortul comun de-a lungul căsătoriei + 1/4 din 1/2, deci 1/2+1/4 din 1/2 egal 3/4. Restul rămâne descendenţilor direcţi. Poate aşa se înţelege mai uşor.
Am o erată: 1/2+1/4 egal 3/8, deic soţul supravieţuitor culege 3/8, iar restul de 5/8 rămâne copiilor
AndreeaMP a scris:

Am o erată: 1/2+1/4 egal 3/8, deic soţul supravieţuitor culege 3/8, iar restul de 5/8 rămâne copiilor

:)) mai greu cu matematica
e 1/2 +1/4*1/2 = 1/2+1/8=5/8

(iar 1/2+1/4=6/8=3/4, dar nu stiu la ce va referiti cu acel calcul)
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2016
mirebire, utilizator
Da sunt de acord dar in baza carei legi se aplica aceasta cota de mostenire? In Codul Civil nu se face referire la nici o alta cotare decat 1/4.
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2016
castoras31, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune MariaDr MariaDr Cum se realizeaza succesiunea in urmatoarea speta: sot si sotie; sotia decedata; au avut 2 copii, unul decedat ( anterior decesului mamei lui), care are la ... (vezi toată discuția)
Intrebare: cote de participare la masa succesorala legalmgm legalmgm Buna ziua, Intrebare la Dvs, stimati colegi: Sotia (in prezent decedata) si sotul supravietuitor au avut un bun imobil cumparat de ei doi in timpul ... (vezi toată discuția)
Mostenire ptr. a 2 a sotie mariuspe mariuspe Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema. Dupa moartea tatalui meu, a trebuit sa fac succesiunea. Din casatoria cu mama, nu mai sunt si ... (vezi toată discuția)