avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... avans fara cerere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

avans fara cerere

Buna ziua!

Prietena mea are o problema legata de avansul de salariu. Incepand cu luna noiembrie 2015 a cerut conducerii firmei la care lucreaza, un avans de aproximativ 70% din salariu. In luna decembrie, povestea s-a repetat. Impreuna cu salariul restant, adica mai putin avansul din luna precedenta, primind aproximativ valoarea normala a salariului. Problema a fost ca, firma angajatoare a decis, pentru toti angajatii, primirea a 50% din salariul pe luna ianuarie, tot in decembrie, FARA CONSULTAREA ANGAJATILOR. In total, ea a primit aproximativ 150% din salariul normal. In luna ianuarie, totalul avansului depasind valoarea salariului, ea ar fi primit 0, ba chiar avand si restante. S-au inteles in vederea unui nou avans de valoarea normala a salariului, minus restantele, fiind necesar cererea integrala a salariului in fiecare din lunile ce au urmat, datorita dificultatilor financiare aparute. Luna aceasta, conducerea a hotarat sa nu-i mai aprobe cererea, pentru solutionarea deficitului (dreptul lor, in mod normal). Intrebarea mea este: e legal ceea ce a facut compania? Adica avansul nesolicitat? Daca da, nu e normala solutionarea problemei prin intelegerea ambelor parti? Sau firma poate sa decida sa nu-i mai aprobe cererea dupa bunul plac, chiar daca a fost greseala lor ca nu au verificat ca ea isi luase deja avans in decembrie? Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 6 Aprilie 2016
echo_land, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:05, 7 Aprilie 2016
Drepturile salariale acordate cu titlu de avans si diferenta se stabilesc prin Contractul colectiv de munca si prin C.I.M.
Daca angajatorul i-a aprobat salariatei o data ca avansul sa fie mai mare decat este mentionat in C.I.M., pentru motive intemeiate, facandu-i astfel un favor, aceasta nu poate genera o regula care trebuie aplicata de angajator pentru acest salariat.
Contractul trebuie respectat de ambele parti. ;)
Aha... Deci daca angajatorul se hotaraste (fara ca angajatul sa solicite) ca vrea sa livreze azi drepturile salariale pe (de ex.) jumatate din luna iunie, un sfert din luna august si 49% din luna septembrie, pentru ca el are azi bani, dar poate atunci nu-i va avea, este perfect indreptatit, pentru ca-i face un "favor"?
Nu asta am spus. Drepturile salariale trebuie achitate conform clauzelor contractului. ;)
Salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata drepturi salariale restante-incetare cim lucfelice80 lucfelice80 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: mi-am dat demisia in data de 06.09.2013-acordul partilor- dar motivul a fost pt ca desi eram angajat ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna în preaviz la patron ciorax ciorax Buna dimineata. În data de 16 Mi-am depus preavizul la locul de munca. Lucrez de aproape 4 luni. La patron. Mi s-a spus sa fac cerere de preaviz, si după ... (vezi toată discuția)
Lichidarea in urma preavizului cipri555 cipri555 astazi 10.01.2017 a fost ultima zi de preaviz dar si ziua de salariu, zi in care ar fi trebuit sa primesc lichidarea pe luna decembrie. Angajatorul mi-a spus ... (vezi toată discuția)