avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... A.G. revoca hotarari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

A.G. revoca hotarari

Art.27alin. b) din lg 230/2007 spune ca A.G. adopta, modifica sau revoca hotarari. In situtia in care o AG a asociatiei de proprietari hotaraste altfel in privinta aceleiasi chestuni decat hotararea luata intr-o AG anterioara si desi nu a fost supusa in prealabil la vot adoptarea revocarii acesteia, se considera cf. C civ., in acest caz ca hotararea noua(revoca) anuleaza automat pe cea veche ?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:24, 20 August 2016
O hotarare noua anuleaza o hotarare veche.
Dar ce hotarare s-a luat, veche, noua...?

Sa dam un exemplu sa vedem cum functioneaza. In adunarea generala din martie 2015 proprietarii au hotarat prin vot sa-l aleaga presedinte pe dl. Georgescu.
La adunarea generala din martie 2016 s-a hotarat prin vot ca presedinte este ales dl Ursu.
Este evident ca hotararea noua este acum in vigoare si dl. Ursu este presedinte. Nu este necsara vreo procedura ca vechiul sa-si dea demisia ori ca adunarea generala din 2016 sa hotarasca anularea hotararii din 2015.
Adriantot a spus:"Sa dam un exemplu sa vedem cum functioneaza.In adunarea generala din martie 2015 proprietarii au hotarat prin vot sa-l aleaga presedinte pe dl. Georgescu.
La adunarea generala din martie 2016 s-a hotarat prin vot ca presedinte este ales dl Ursu.
Este evident ca hotararea noua este acum in vigoare si dl.Ursu este presedinte.Nu este necesara vreo procedura ca vechiul sa-si dea demisia ori ca adunarea generala din 2016 sa hotarasca anularea hotararii din 2015" As intrazni sa spun ca nu este atat de evident acest lucru in exemplul pe care il dati de vreme ce nu exista indeplinit actul demisiei sau al revocarii adica un act prin care se hotaraste incetarea calitatii de presedinte a lui Georgescu prin retragerea mandatului sau, daca nu se constata incheierea mandatului ca motivatie si atunci nu se justifica(hotararea) procedura de alegere presedinte asociatie in consecinta este valabila hotararea din 2015 cand a fost ales dl Georgescu. Apoi legea deosebeste cand spune ca AG" adopta,modifica sau revoca hotarari" deci are atributii si de a revoca hotarari(actiunea revocarii unei hotarari) dar si de a adopta(actul adoptarii) de a pune o alta in loc. Altfel nu ar mai fi fost mentinata revocarea in art.27alin. b) din lg 230/2007
A revoca inseamna atunci cand se desfiinteaza un act, o actiune care este valabila din toate punctele de vedere, dar intervine o situatie atipica.
Ca sa vedeti daca era justificata revocarea, uitati-va in contractul de mandat si vedeti daca este incheiat pe perioada determinata.
Daca alegerea altui presedinte s-a facut in termenul de valabilitate al mandatului vechiului presedinte, atunci trebuia o demisie sau o revocare.
Daca alegerea s-a facut dupa expirarea termenul de valabilitate a contractului, atunci nu mai trebuia nicio revocare.

Si in general, in asociatia de proprietari sunt probleme mult mai importante de rezolvat decat despicarea firului in patru daca trebuie sau nu revocare.
Revocarea unei hotarari o vad functionala doar in unele cazuri si nu in hotararile obisnuite pe care le ia asociatia.
Daca asociatia a hotarat in adunarea generala din 2015 sa se realizeze, de exemplu, reabilitarea termica a blocului, iar aceasta s-a realizat efectiv pana la adunarea generala din 2016, nu vad cum sa mai revoce acum hotararea luata si pusa in opera.
Daca asociatia a hotarat in adunarea generala din 2015 sa se realizeze, de exemplu, reabilitarea termica a blocului, iar aceasta nu s-a realizat, nu s-a incheiat contractul, nu mai vine sprijinul de la stat, o parte din proprietari au platit cate ceva la fondul de reabiulitare iar altii nu... sigur ca adunarea generala din 2016, poate lua hotararea de a revoca hotararea luata cu un an in urma, stabilind si modalitatea de a returna banii, stabilind poate numai lucrari de hidroizolatie pe banii lor...

Iar cat priveste exemplu cu presedintele, ridicati un pic privirea si vedeti ceva mai sus: presedintele tarii isi termina mandatul si este ales altul (sau acelasi daca e dupa primul) fara sa fie demis de cineva; la fel si alti presedinti. Revocarea din functie a presedintilor teoretic se poate face dar e o exceptie si nu un lucru firesc.
Adriantot a scris:

O hotarare noua anuleaza o hotarare veche.

Sa dam un exemplu sa vedem cum functioneaza.
In adunarea generala din martie 2015 proprietarii au hotarat prin vot sa-l aleaga presedinte pe dl. Georgescu.
La adunarea generala din martie 2016 s-a hotarat prin vot ca presedinte este ales dl Ursu.
Este evident ca hotararea noua este acum in vigoare si dl. Ursu este presedinte. Nu este necesara vreo procedura ca vechiul sa-si dea demisia ori ca adunarea generala din 2016 sa hotarasca anularea hotararii din 2015.

Cazul nostru se aseamna cumva cu cel relatat pe acest Topic...
Cum se procedeaza daca s-a dat o sentinta a Instantei de Nulitate Absoluta a Adunarii Generale Reconvocate din Iunie 2015 si prima Hotarare a Adunarii Generale fusese: "Realegerea presedintelui si a membrilor Comitetului Executiv" ?
In cazul asta, nu cumva, anulandu-se acea Adunare Generala din 2015, pana la Adunarea Generala din anul 2016, Asociatia respectiva n-a avut conducere aleasa in mod legal (nici Administrator atestat de Primarie, nici sediul cu adresa schimbata la Judecatorie, inca din 2010), deci acea Asociatie, ca entitate juridica, nu prea ar mai fi legala ?
Nu ar fi trebuit sa se anuleze toate Hotararile luate atunci, deoarece acea Adunare Generala Reconvocata s-a anulat, si implicit, s-au anulat toate actiunile hotarate atunci, inclusiv penalizarile de 0,2%/zi sau continuarea contractului avocatului, etc. ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 August 2016
asa123, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata presedinte asociatie propietari si cenzor scoica_80 scoica_80 Buna seara. Am si eu o problema care ma framanta. Sunt de putina vreme propietarul unui apartament intr-un bloc nou construit. Deoarece nu am achizitionat de ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedam? kuriaky kuriaky La adunarea generala reconvocata a membrilor asociatiei de locatari, am dorit demiterea actualului presedinte al asociatiei. Acesta nu vrea sa demisioneze ... (vezi toată discuția)
Adunarea generala, comitetul executiv si sistemul propriu de penalizari eliasav eliasav Topicul \"penalitatile se sterg integral\" http://www.avocatnet.ro/content/forum|displayTopicPage/topicID_200464/Penalitatile-se-sterg-integral.html contine ... (vezi toată discuția)