avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1237 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... termen achitare si cuantum concedii de odihna ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

termen achitare si cuantum concedii de odihna neefectuate

In cazul in care angajatorul este de acord cu compensarea in bani a concediilor de odihna neefectuate pe ultimii 2-3 ani, in cat timp este acesta obligat sa achite drepturile cuvenite avand in vedere incetarea c.i.m.?

Cum se calculeaza cuantumul pe fiecare an functie de numarul de zile de CO (vechime in munca peste 20 de ani) luand in considerare salariul minim pe economie (de ex. pentru anii 2013-2015 si 2016 de la inceputul anului pana in prezent)?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:32, 11 Aprilie 2016
cora2006 a scris:

Daca angajatorul nu v-a acordat C.O. si nici nu vi le-a achitat pe ultimii 2-3 ani, singura solutie este o actiune in instanta pentru plata acestor sume,

Asa cum ati citat si dvs. din cele relatate de mine, angajatorul a fost de acord cu compensarea in bani a concediilor neefectuate.

Ma gandeam daca exista un termen maxim pana la care angajatorul trebuie sa isi respecte obligatia asumata prin acordul dat de compensare , adica x zile dupa incetarea c.i.m..

Acum am inteles de la @freeelis ca termenul maxim poate fi considerat termenul de plata stabilit in c.i.m. iar pentru concediile neefectuate se vor considera drept referinta de calcul ultimele 3 luni anterioare celei in care inceteaza c.i.m..

In cazul in care angajatorul nu isi respecta obligatia asumata se poate sesiza ITM-ul iar drepturile cuvenite trebuie obtinute numai in instanta?
cyan a scris:

....
In cazul in care angajatorul nu isi respecta obligatia asumata se poate sesiza ITM-ul iar drepturile cuvenite trebuie obtinute numai in instanta?

Drepturile cuvenite se pot obtine si in urma sesizarii ITM-ului.
Care text de lege interzice unui salariat sa ceara compensarea in bani aCO neefectuat de peste 3 ani si care text de lege interzice unui angajator sa faca asa ceva ?

Eu nu am vorbit despre vreo interdictie a salariatului de a solicita compensarea in bani a C.O. si nici de interdictia angajatorului de a o face.
Am spus si repet: DACA angajatorul nu acorda C.O. si nici nu compenseaza in bani C.O. de buna-voie, refuzand sa-l despagubeasca pe salariat, salariatul poate solicita cval. C.O. numai prin instanta.
Nu am pus in discutie compensarii in bani a C.O. de catre angajator de buna voie....

Art. 146 Codul muncii prevede:
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) , efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Plangerea la ITM nu il va determina pe angajator sa plateasca cval. C.O.
I.T.M.-ul il va indruma pe salariat la instanta. ;)
Ultima modificare: Luni, 11 Aprilie 2016
Corina Capotã, Avocat
ITM-ul poate trasa ca masura prezentarea dovezii de achitare a drepturilor salariale.

In situatia in care nu va prezenta aceasta dovada, atunci il va indruma la instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi co la expirare preaviz Silvia Dumitru Silvia Dumitru Buna ziua, In cazul in care a expirat preavizul de 20 zile ptr restructurare post, iar salariatul nu a solicitat concediul de odihna ptr perioada lucrata, i ... (vezi toată discuția)
Compensare concediu odihna in bani cristina29 cristina29 Buna ziua! Conform Codului Muncii, concediul de odihna neefectuat se compenseaza in bani doar la incetarea contractului de munca. Dar daca acest CO nu s-a ... (vezi toată discuția)
Dreptul la plata zilelor de concediu odihna existente in contract in cazul demisie DELPH DELPH Buna Ziua, Doresc sa stiu in cazul in care mi-am incetat contractul de munca in 17 august 2015 dupa incheierea concediului de maternitate in care am ramas din ... (vezi toată discuția)