avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperare restante de la un membru al asociatiei, ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperare restante de la un membru al asociatiei, persoana juridica aflata in insolventa

Buna seara!

Un membru al asociatiei de propietari as fost dat in judecata pentru recuperarea restantelor la intretinere.

Membrul este persoana juridica, proprietar a 3 apartamente nelocuite cu restante la cotele-parte din 2013. De la judecatorie s-a aflat ca persoana juridica se afla in procedura de insolventa.

Intrebarea este simpla, dar necesita un raspuns mai complex: care este calea de urmat pentru recuparerea restantelor, tinand cont ca factorul timp nu este important?


Va multumesc!
alinbara a scris:
.... Acum, daca firma e in procedura de insolventa si ea are 3 apartamente in asociatia noastra, la valorificarea acestora de catre lichidator nu mai este necesara acea hartie de la asociatie cum ca nu au restante? Sau se aplica alte prevederi in cazul insolventelor?

Adeverinta de la asociatie se cere numai in cazul vanzarii obisnuite la notar, nu in cazul licitatiilor sau altor proceduri judiciare, dar se tine cont daca asociatia a inscris privilegiul imobiliar. Ar trebui totusi ca acest privilegiu imobiliar sa fie intarit si de o hotarare judecatoreasca definitiva, ca sumaretinuta pentru asociatie sa exprime o suma de netagaduit.

Va multumesc pentru raspunsuri!

Speram sa mai avem o sansa cu acele hartii.
Acum trebuie sa ne luptam cu ajungerea la masa credala.

Acum, speranta e ca nu avem toate datele si firma sa nu fi intrat efectiv in procesul de insolventa, iar prin actiunea asociatiei de a chema in judecata firma, daca nu rezolva problema restantelor, macar sa ne ajute sa ne inscriem in masa credala.

Si acolo o sa fie un alt teren necunoscut cu reguli si proceduri necunoscute.

Multumesc pentru raspunsuri si pentru timp!
Update la situatie, daca intereseaza pe cineva.

Persoana juridica, membra a asociatiei de proprietari, inca nu se afla in stare de insolventa. Cererea inca nu a fost judecata/solutionata. Am intrat pe site-ul instantelor si am aflat ca: Amână pronunţarea la data de 01.06.2016.

Am aflat si ca lichidatorul, daca asa se numeste, a facut o cerere de suspendare a actiunii asociatiei impotriva persoanei juridice. Din cate am citit io legea, suspendarea intervine, legal, atunci cand s-a pronunat intrarea in insolventa, nu cand se judeca cererea. Deci s-ar putea sa mai avem sanse.

Nu prea am inteles ceva, totusi, pe site-ul instantelor. Daca sunt doar 4 creditori la judecata ,2 institutii de stat, proprietarul firmei si sotia acestuia, inseamna ca acestia sunt masa credala si ca doar ei vor fi platiti atunci cand firma intra in insolventa?

P.s. - daca am incalcat vreo regula a site-ului cu postarea aceasta, rog moderatorii sa mi-o stearga.
Presedintele sau oricine are stampila printeaza ultimelel 3 liste de plata si cu ele mergeti la OCPI adica oficiul pentru cadastru si publicitate imobiliara si acolo se inscrie privilegiu adica ipoteca.Compelteaza acolo un formular si gata.Avand 3 aprtamente tipariti pentru fiecare ultimele 3 liste.

Daca nu stiti numele exact al proprietarului treceti numarul la apartemente si scoateti numele la toti locatarii.
E bine sa fie inscrisa inaintea tuturor dar probabil are 3 apartamente luate de la banca si o sa fiti dupa banca.
Oricum daca intra in insolventa va inscrieti la masa credala asta daca vba anunta cineva.
Si daca nu va anunta si daca s-a depasit termenul mergeti si va inscrieti oricum.

Noi am facut toate cele de mai sus si cind s-a vandut apartamentul tot ne-au fentat cu jumate din bani.
Am facut si o silicitare in avnas la ministerul adiministratiei publice si tot ne-a pacalit.
Acum iar ne judecam cu lichidatorul.
Apropo stiti ce sume ia lichidatorul.
Din 37.000 euro 70.000 lei=15500euro a luat doamna lichidator.

Aveti sansele spuse de ceil;ati aici.
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Marți, 24 Mai 2016
w_v_w_v, utilizator
@w_v_w_v: Multumesc de raspuns. Imi pare bine ca am aflat de optiunea asta cu instituirea privilegiului imobiliar.


Azi am primit de la judecatorie cererea administratorului judiciar provizoriu de a suspenda actiunea asociatiei impotriva persoanei juridice pe baza in baza articolului 75 din legea 85/2014 ("De la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acţiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanţelor asupra averii debitorului").

Io vad aici o rea-credinta si o incercare de inducere in eroare. Pentru ca, desi nu sunt expert/avocat, de la data deschiderii procedurii inseamna ca de la data in care este solutionata favorabil cererea de intrare in insolventa. Pe cand pe portalul instantelor la dosarul respectiv de insolventa scrite:
Materie: Faliment
Obiect: cererea debitorului (art.66 alin.10 din Legea nr.85/2014)
Tip solutie: Amână pronunţarea

Deci nu sunt inca in insolventa. Doar au depus cererea si asteapta aprobarea.

In plus, cred ca asociatia de proprietari nu este inclusa in "lista numelor şi a adreselor creditorilor, oricum ar fi creanţele acestora" (art 67), lista fiind un act obligatoriu de insotirea a cererii. Altfel, cred ca administratorul ar fi spus ca solicita suspendarea pentru ca asociatia este deja pe tabelul de creante, oricare ar fi acesta.

Ma gandeam cum ar trebui sa sune raspunsul la intampinare. Adica sa arate si aspectele acestea legate de administratorul judiciar judecatorului sau doar sa se limiteze in a raspunde ca solicitarea de suspendare in baza articolului 75 e nefondata deoarece cererea persoanei juridice nu a fost solutionata, deci nu se pot aplica prevederile art 75.

Alte discuții în legătură

Executare silita membru asociatie proprietari viorelh viorelh Buna seara, In asociatia de proprietari pe care o reprezint si care este administrata financiar de o societate de profil , avem un membru al asociatiei, ce ... (vezi toată discuția)
Recuperare restante cand proprietarul a decedat paun rodica paun rodica vrem sa dam in judecata un restantier. in apart locuieste fiul proprietarei care a decedat de curand. pe numele cui facem cererea de chemare in instanta? avem ... (vezi toată discuția)
Actualizare privilegiu imobiliar paunica paunica Buna ziua, avem in asociatie un proprietar cu restante mari. a fost actionat in judecata si asociatia a castigat. asociatia a inscris privilegiu imobiliar ... (vezi toată discuția)