avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Scaun auto copil peste 3 ani - obligatoriu sau nu?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Scaun auto copil peste 3 ani - obligatoriu sau nu?

Buna ziua,

am urmatoarea intrebare: pentru transportul cu masina a unui copil cu varsta de peste 3 ani este nevoie de folosirea scaunului auto special (sau inaltator)?

in art.97 din Hotărârea nr. 11/2015 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006 se specifica urmatoarele:

"(1) Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul."

dar si:

(23) Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunele din faţă."

Deci care articol se aplica? Si dupa care inaltime trebuie sa ne ghidam?

Multumesc!


Cel mai recent răspuns: latka , moderator 13:42, 7 Ianuarie 2018
Dau niste bani, preventiv, pentru amenda, soferului si familia sa stea linistita, cum sa se apuce noaptea de cautat scaune. Nu e decit 145 RON/copil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transport copii NNorbert NNorbert Buna seara! Intrebarea mea este: cum pot transporta copilul de 4 ani in masina, fara sa fiu amendat, pe bancheta de spate cu cetura de siguranta? In ... (vezi toată discuția)
Vârsta minima ocupare loc dreapta pasager catalinuxxl catalinuxxl Care este vârstă minima pentru a ocupa locul din dreapta fata ca pasager într un autoturism? 12 sau 14 ani ? Știu înălțimea ar fi 150 cm plus purtarea ... (vezi toată discuția)
Scaunul auto la copii anny2007us anny2007us Buna ziua, Sunt un pic confuza, in Noul Cod Rutier scrie ca este obligatoriu scaunul auto la copii cu varsta de pana la 3 ani, si totusi...copii cu o ... (vezi toată discuția)