avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CASS contract zilieri
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CASS contract zilieri

Buna dimineata,
S-au facut atat de multe modificari si au existat atat de multe discutii pe marginea subiectului CASS, incat nu ma mai descurc si va rog sa ma ajutati.
Sotul meu mai are cateva luni pana la pensionare. Intre timp a fost coasigurat CASS pe contractul meu (eu fiind la randul meu pensionara). De curand a gasit o munca ocazionala care ne ajuta sa completam veniturile si asa prea mici. I s-a intocmit un contract de zilier, deoarece munceste doar una, doua, maxim trei ore pe zi, timp de trei zile pe saptamana, iar castigul a fost de la 250 la maxim 500 lei in 3 luni. Contractul lui a fost declarat la ITM, primeste plata prin cont bancar si i s-a spus ca i se vor retine cei 16% impozit pe venit. In aceasta situatie noi nu stim cum sa procedam cu CASS, deoarece sotul meu urmeaza un tratament cardiac de lunga durata si a luat lunar o reteta compensata de la medicul de familie.
Asadar, va rag sa ma ajutati si sa-mi spuneti in sarcina cui cade CASS-ul in aceasta situatie?
Va multumesc foarte mult.
Optiunea este a dvs.

a) pentru coasigurat
1. Potrivit art.224 alin.1 lit.b teza a II-a din Legea nr.95/2006, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

2. Asadar, sotul, sotia fara venituri proprii pot deveni coasigurati sotiei/sotului.

3. Persoana care ia în întreținere soțul, soția sau părinții fără venituri proprii trebuie să depună următoarele documente la locul de muncă:
- O declarație pe propria răspundere a salariatului;
- Copia actului de identitate al persoanei coasigurate;
- Copia actului care atestă relația de rudenie între salariat și coasigurat;
- Alte documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care să rezulte că persoana coasigurată nu realizează venituri impozabile (acestea se obțin de la Administrația Financiară de care aparține coasiguratul);
- O declarație pe propria răspundere a coasiguratului din care să rezulte că acesta nu obține venituri proprii.

Pentru a lua în întreținere soțul, soția sau părinții care nu obțin venituri proprii, persoana asigurată trebuie să depună la Casa de Asigurări de Sănătate o serie de documente, care sunt menționate în Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calității de asigurat, incluse în Ordinul CNAS nr. 581/2014, în vigoare de la 19 septembrie 2014, după cum urmează:
- Actul de identitate al persoanei fără venituri;
- Documente care să ateste relația de rudenie sau căsătoria acesteia cu persoana asigurată;
- Documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care să rezulte că persoana nu realizează venituri impozabile;
- O declarație pe propria răspundere a persoanei fără venituri din care să rezulte că nu realizează venituri proprii;
- O declarație pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreținere persoana respectivă.
www.avocatnet.ro/content/art...

b) contract de asigurare

Potrivit Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate. Daca nu are nici un venit se poate asigura in sistemul de sanatate prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sau poate deveni coasigurata a sotiei/sotului.

Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (1250 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 68,75 lei pe luna.

Actele necesare pentru incheierea contractului de asigurare, cu care trebuie sa va prezentati la CJAS:
- copie carte identitate/buletin
- certificat de atestare fiscala pentru a dovedi ca nu obtineti venituri din alte surse.
Giorgina a scris:

........
primeste plata prin cont bancar si i s-a spus ca i se vor retine cei 16% impozit pe venit. In aceasta situatie noi nu stim cum sa procedam cu CASS, deoarece sotul meu urmeaza un tratament cardiac de lunga durata si a luat lunar o reteta compensata de la medicul de familie.
Asadar, va rag sa ma ajutati si sa-mi spuneti in sarcina cui cade CASS-ul in aceasta situatie?



Singura posibilitate a sotului dvs.pt a putea sa beneficieze de servicii medicale este sa incheie optional, o asigurare de sanatate .
Atata timp cat figureaza cu venit,din activitatea ce o desfasoara ca zilier(considerat venit de natura salariala) isi pierde calitatea de coasigurat pe asigurarea dvs.Luati legatura cu Casa de Sanatate de pe raza de domiciliu.
Ultima modificare: Duminică, 12 Iunie 2016
ContSters391349, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare de sanatate bogdanel29 bogdanel29 buna ziua as dori si eu sa intreb daca eu nu lucrez nicaieri ca nu pot cat m-ar costa asigurarea de sanatate datimi un raspuns daca doriti (vezi toată discuția)
Plata contributiei la casm(sanatate) lucian1962 lucian1962 Deoarece am demisionat de la ultimul loc de munca si nu am inca un loc de munca doresc sa achit plata contributiei la CASM pentru a-mi asigura continuitatea si ... (vezi toată discuția)
Cass fanica56 fanica56 Buna ziua, as dori sa stiu daca sotul este pensionar si eu casnica (mai am pana la pensionare) am dreptul sa mai fiu coasigurat la CASS sau trebuie dupa noul ... (vezi toată discuția)