avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare contract de munca prin anunt telefonic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare contract de munca prin anunt telefonic

Buna ziua,
Vecinul meu are contract individual de munca la o asociatie de proprietari.Seara in data de 27 iunie i-a dat telefon administratorul(care e o firma de administratie) sa nu mai vina la servici caci nu l-a vazut pe camera de luat vederi la o anumita ora.Nu a primit nici o adresa,nici o explicatie,nci o decizie de incetare a CIM -NIMIC ! Este legal asa ceva? Poate sa ii dea in judecata ca nu i-a dat o adresa prin care justifica de ce sa nu se mai prezinte la locul de munca?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:11, 3 Iulie 2016
Din descrierea evenimentelor, aceasta posibila concediere nu s-a produs in mod legal.

Exista posibilitatea ca in viitorul apropiat angajatorul sa il concedieze disciplinar pe vecinul dvs., dar aceasta numai in urma alcatuirii unei comisii de disciplina in cadrul careia angajatul ar trebui sa poata sa se apere.

Pana in momentul in care nu primeste vreun document din partea angajatorului cu privire la comisia de disciplina si/sau concediere, vecinul dvs. ar putea sa incerce sa discute, explice anagajatorului situatia astfel incat sa nu se ajunga la o concediere propriu-zisa.

Totodata, aceasta solicitare de neprezentare la locul de munca ar putea fi interpretata ca o abatere disciplinara in viitor, in cazul in care se va constitui o comisie disciplinara in fata careia sa fie chemat vecinul dvs. In acest caz, va fi greu de demonstrat ca vecinul dvs. a primit un telefon prin care i se solicita sa nu se mai prezinte de a doua zi la locul de munca.

1. Concedierea verbala nu are niciun efect juridic.

2.Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Co­dul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Co­dul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comu­nicată în scris angajatului.

3. Potrivit art.8 alin.3 lit.a din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia copii ale documentelor existente in dosarul personal.

In acest sens,persoana in cauza poate solicita in scris angajatorului eliberarea deciziei de incetare a c.i.m.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere din cauza mea dar fără preaviz Roxana Sas Roxana Sas Bună ziua. Am avut o neînțelegere la locul de munca și am fost concediată strict din cauza mea. Pe scurt, am dat niște bani din mana fără chitanță ... (vezi toată discuția)
Concediere kappaaa kappaaa Buna seara. Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat. Prietena mea cea mai buna a fost sunata de la firma la care lucreaza ca de maine nu va mai lucra, fara nici ... (vezi toată discuția)
Concediere carrefour dana3007 dana3007 Mama mea a lucrat pe postul de casiera la Carrefour. A schimbat din monede in hartie 10 lei, la casa ei. A fost inregistrata pe camera, iar in momentul in care ... (vezi toată discuția)