avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Refuz acordare concediu medical pentru un pacient cu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Refuz acordare concediu medical pentru un pacient cu cancer

Buna ziua. Va cer ajutorul intrucat am ajuns la disperare cu doctorii din Romania si nu mai stiu la cine sa apelez si cum se aplica legea in tara asta.

Tatal meu a fost diagnosticat cu cancer acum o luna. Precizez ca suntem domiciliati in Galati. A fost internat initial la urologie-chirurgie, in data de 10 iunie. A primit concediu medical pentru acea perioada de la spital, 9 zile (cod 01). Ulterior, fiind preluat de comisia oncologica din Galati, a primit concediu medical (cod 14) de la dna dr oncolog de la Spitalul Judetean Galati pentru perioada ramasa din luna iunie, 12 zile.

Ne-am dorit ca tata sa beneficieze de cel mai bun ajutor si tratatment si, dupa comisia oncologica, am hotarat sa il ducem la Fundeni, in Bucuresti. Dna dr oncolog din Galati ne-a dat trimiterea catre institut si ne-a zis sa revenim la dumneaei, pe 27 iunie, pentru prelungirea concediului medical daca nu reusim sa il internam la Bucuresti.

La Fundeni ne-am prezentat pe 23 iunie. Nu am reusit sa il internam pt ca a trebuit sa mai facem niste investigatii si analize inainte de inceperea chimioterapiei.

Mama s-a prezentat la doctorita din Galati cu 2 zile intarziere intrucat nu a avut pe cine sa lase cu tata, la Bucuresti. Doctorita intrase in concediu si asistentele au refuzat sa o lase sa intre sa vorbeasca cu cea care o inlocuia pt prelungirea concediului si au trimis-o inapoi la Bucuresti, refuzand sa i-l dea.

Pe 4 iulie am reusit sa il internam pe tata la Fundeni dar fiindca nimeni nu ne-a dat concediul medical, apare cu intrerupere pentru primele 3 zile din luna iulie. Pentru 1 iulie a luat o zi de concediu de odihna pt ca nu am avut alta posibilitate.

Pe 8 iulie a fost externat din Fundeni, urmand sa fie reinternat dupa 3 saptamani (pe 1 august) pt runda 2 de chimio.

I s-a dat concediu medical pe perioada internarii + 14 zile dupa, pana pe 22 iulie. Doctorita de acolo ne-a zis ca legea nu ii permite sa dea mai mult de 14 zile de la externare si sa solicitam medicului de familie continuarea. Medicul de familie refuza insa sa ne dea concediu medical intrucat, precizeaza dumnealui, el nu poate da peste Oncologie. Se pare ca odata ce ne-a preluat Oncologia, ei sunt cei care furnizeaza concediul medical. El nu mai are voie.

Am vorbit cu dna dr din Bucuresti despre asta si ne-a trimis la Oncologia din teritoriu (adica din Galati) pentru preluingirea concediului medical trecand o recomandare in acest sens pe foaia de externare.

Precizez ca tatal meu are o tumoare extrem de agresiva si de mare, care porneste din zona inghinala si se extinde spre abdomen si care a crescut in 3 saptamani de 6 ori, masurand in prezent peste 50cm . Are dureri absolut inimaginalbile si posibilitatile de miscare sunt extrem de reduse. In nici un caz nu se poate intoarce la munca.

Am mai intrebat in stanga si in dreapta cu privire la concediul medical si chiar nu stim cine este responsabil de furnizarea acestuia. Ne este teama ca vom primi iarasi un refuz din partea Galatiului pentru ca tatal meu a inceput tratamentul la Bucuresti deci nu mai este in jurisdictia lor. Desi, tatal meu este platitor de asigurari sociale la CAS Galati, nu Bucuresti.

Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti cine este reponsabil pentru furnizarea concediului medical? Am citit legea 15/2005 dar tot nu sunt lamurita. Precizeaza ca medicul curant dar acesta (cel din Bucuresti) refuza sa ne dea.

Suntem pusi pe drumuri si ni se da concediul pe bucatele pentru un om extrem de bolnav, asigurat CNAS, care chiar are dreptul la el. Am pierdut si continuitatea din cauza refuzului din Galati si a rautatii asistentelor.

Va rog mult ajutati-ma sa inteleg, conform legii, cine este responsabil si ce este de facut?

Multumesc frumos.
Andreea
Ultima modificare: Duminică, 10 Iulie 2016
andry12, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters391349 , utilizator 14:21, 15 Iulie 2016
Va scriu in calitate de pacient oncologic. Locuiesc in Bistrita, judetul Bistrita-Nasaud, iar tratamentele (chimio, radio si chirurgicale) le-am facut la Cluj-Napoca (jud. Cluj).
Din momentul diagnosticarii si in continuare cu prima sedinta de chimio, am primit concediu medical de la doctorul curant oncolog din Cluj-Napoca.
Dupa prima sedinta de chimio am mers la Policlinica din Bistrita, cabinetul de oncologie, unde am fost luata in evidenta.
Inainte de expirarea concediului acordat la Cluj-Napoca, am revenit la cabinetul de oncologie din Bistrita, iar concediul mi-a fost prelungit. Acest lucru s-a intamplat in fiecare luna care a urmat, indiferent unde mi-am urmat terapiile (am precizat mai sus ca toate au fost facute la Cluj-Napoca). Am avut doar grija ca personalului medical din Cluj-Napoca sa-i aduc la cunostinta faptul ca(,) concediile sunt emise la Bistrita, pentru a evita o suprapunere.
Am beneficiat de 18 luni de concediu medical: 12 luni emise de cabinetul de oncologie din cadrul Policlinicii Bistrita, si 6 luni emise de aceeasi unitate, insa cu avizul medicului expert, de la cabinetul de expertiza medicala.
Precizez si faptul ca in situatiile in care nu m-am putut prezenta pentru primirea concediului medical, acesta a foast eliberat unui membru al familiei mele, fara sa fie nevoie de procuri sau alte documente.
Sper ca aceste informatii sa va fie de folos!
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iulie 2016
CTeodora, utilizator
Doctorita din Bucuresti a refuzat categoric sa ne dea concediu medical pana la sfarsitul lunii. A vorbit mama mea cu dumneaei si efectiv nu a vrut. A injosit-o pe mama, a urlat pur si simplu la ea ca o preseaza sa faca ilegalitati si ca isi va pierde parafa de medic, ca in lege de fapt se vorbeste de ambulator si ca ea nu are dreptul sa dea mai multe de 14 zile cum a si facut.

Mama printase legea si i-ai dat-o. I-a smuls-o din mana si a zis ca merge sa discute cu sefa de sectie insa s-a intors foarte nervoasa si iritata ca nu avem dreptate, ca nu asta spune legea, ca se refera la ambulator si ca sa mergem la Galati. Ea nu va da nici un concediu suplimentar.

Acum suntem nevoiti sa mergem cu tata la Galati pentru ca acolo nu ne primeste fara pacient. Dar spuneti si dvs, cum se poate asa ceva?! Si medicul expert de la CNAS ne-a spus la fel ca dvs, ca poate primi direct din spital concediul pe cele 3 saptamani. Cum poate aceasta doctorita si sefa ei sa ne zica ca legea nu e asa si sa urle si sa trateze oamenii in ultimul hal?!

Eu nu mai locuiesc in tara. Am fost timp de 3 saptamani dar m-am intors in Anglia saptamana aceasta. Vreau sa lamuresc niste lucruri aici, la locul de munca si sa ma intorc saptamana viitoare sa fiu cu parintii mei. Caci m-as fi dus eu sa vorbesc cu aceasta doctorita inumana si rea pentru ca mama e mult prea simtita si a vrut doar sa discute calm cu ea si cu gandul sa nu o supere.

Dar degeaba. Aceasta doctorita si sefa ei au trata-o efectiv cu ura si inuman. Nu inteleg de ce si vreau sa fac ceva in privinta asta. Din pacate sunt legata de maini si de picioare acum pentru ca nu sunt acolo.

E o situatie extrem de frustranta. Nu pot sa inteleg de unde atata rautate si de ce?!
andry12 a scris:

ut.

Mama printase legea si i-ai dat-o. I-a smuls-o din mana si a zis ca merge sa discute cu sefa de sectie insa s-a intors foarte nervoasa si iritata ca nu avem dreptate, ca nu asta spune legea, ca se refera la ambulator si ca sa mergem la Galati. Ea nu va da nici un concediu suplimentar.




Legea e foarte clara de data aceasta,pt ca se precizeaza ca medicii curanţi din unităţile sanitare cu paturi, care îngrijesc pacienţi cu TBC, SIDA, neoplazii, eliberează certificatele de concediu medical pe durata internării asiguraţilor, iar la externare pot acorda concediu medical până la 30/31 de zile

Unitate sanitara cu paturi inseamna spital ,nu ambulator,asadar medicul respectiv da dovada de lipsa crasa de profesionalism! Parerea mea este ca ar trebui sa inaintati totusi o sesizare scrisa catre Casa de Sanatate !
Nu va spun unde s-a ajuns cu aceasta dna doctor. Sora mea a fost ieri la CNAS Bucuresti si a discutat cu medicul expert. Aceasta a sunat-o pe dna doctor, i-a explicat legea si dna doctor a zis ca ok, sa venim a doua zi cu concediul medical sa il modifice.

Azi dimineata s-a dus mama la ea si a avut iar parte de o tura de cearta. Doctorita a zis ca se simte foarte jignita de faptul ca am facut atatea presiuni sa obtinem concediul medical si ca a apelat la un avocat si o da in judecata pe mama, ca de acum ea nu va mai vorbi cu ea decat prin intermediul avocatului si ca vom primi in curand citatia acasa. Acuza ca mama a incercat sa o mituiasca pentru concediul medical si solicita daune morale.

Cred ca mama a incercat la un moment dat sa ii dea 100 lei ca sa calmeze spiritele, in cearta de marti. Si cat a stat tata in spital toate asistentele au primit cate ceva de la pacienti, inclusiv doctorii. Stiu ca nu e o scuza dar daca nu dai, esti tratat mizerabil. Eu nu sunt de acord cu asta si nu am dat niciodata bani vreunui medic dar parintii nostri, oameni de varsta a treia care ajung prin spitalele romanesti, dau pt ca sunt neajutorati si depind de personalul medical.

Ma simt absolut depasita de aceasta situatie si nici nu stiu ce e de facut. Numai prin tribunale nu avem timp si bani sa stam acum sa ne judecam cu un doctor care oricum ne-a tratat, moral vorbind, urat si a abuzat emotional de mama mea care si asa este sufletista si sufera foarte mult din cauza a tot ce se intampla.

Ne-am luptat foarte mult, timp de o luna, sa ajungem cu tata sub tratament, ne-am zbatut sa ajungem cu el sa ii facem toate analizele si investigatiile extra caci in spital era mult de asteptat si pana si cand a fost internat, tot noi a trebuit sa il ducem in alta cladire la cardiologie, ne-am zbatut sa nu trebuiasca sa il mutam dintr-o parte in alta pentru o hartie care se putea da de la bun inceput de aici, pt ca omul are dureri mari si abia se poate deplasa si acum suntem dati in judecata.

Toti suntem intr-un stres si o suferinta crunta de aproape 2 luni incoace si acum aceasta doctorita ne da in judecata. Simt ca nu mai pot investi emotional si in asa ceva. Este prea mult.

Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Nu am crezut ca asa ceva se poate intampla si ca unii doctori chiar pot atat de inumani.



Imi pare sincer rau de aceasta situatie neplacuta,dar parerea mea este ca ceea ce a afirmat doctorita ,cu deschiderea unei actiuni in instanta indreptata impotriva mamei dvs .a avut scopul doar sa o intimideze pe mama dvs. pt ca va dati seama a fost pusa intr-o ipostaza penibila din care nu rezulta decat ca nu stapaneste minime cunostinte in ceea ce priveste eliberarea unor documente medicale ,iar asta cam intra in atributiile sale de serviciu...
Pentru a sustine in fata unei instante o acuzatie de tipul celei prezentate,medicul respectiv ar trebui sa vina si cu probe in favoarea dansei,constand fie in inscrisuri(acte) fie in marturii ale unor martori prezenti cand i s-ar fi oferit respectiva mita!
Multa sanatate ,si eu zic sa va pastrati "resursele "pentru probleme care chiar conteaza in toata aceata ecuatie ,nu ramane decat sa asteptati ,dar inca o data sincer nu cred ca se va intampla sa primeasca citatie !
Ma bucur ca in final , macar s-a rezolvat favorabil problema cu concediul medical !
Ultima modificare: Vineri, 15 Iulie 2016
ContSters391349, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta concediu medical mai mult de 90 de zile rusualexandra rusualexandra Am un salariat care in 15 iulie face 90 zile concediu medical, a fost operat si are in continuare medical. Pana acum a avut cod 01 acum vine cu cod 14 a fost ... (vezi toată discuția)
Prelungire concediu medical miky2014 miky2014 In perioada 15 ian - 25 febr 2014 am beneficiat de CM, datorita unei interventii chirurgicale. In 4 decembrie 2014 am suferit o noua interventie chirurgicala ... (vezi toată discuția)
Concediu medical lupi69 lupi69 Buna seara,am fost operat (interventie chirurgicala principala E00706-REZECTIA SUBMUCOASA DE CORNETE NAZALE,BILATERAL) am primit 5 zile concediu medical pe ... (vezi toată discuția)