avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalizari la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalizari la intretinere

Pana in luna aprilie anul curent am avut restanta la intretinere.Am achitat integral suma ,iar cand s-a afisat intretinerea pt luna aprilie am avut surpriza sa apar cu penalizare.Este legal?..Penalizare la ce..daca eram la zi?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 20:46, 8 August 2016
In primul rând, cereți-le șefilor Asociației sa va arate modul de calcul al penalizărilor și al celorlalte cheltuieli afișate pe lista de Întreținere lunara, știind ca în Martie Parlamentul a votat aceasta obligație ca și Legea nr. 17/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 230/2007 - www.avocatnet.ro/content/art...
CITEZ: "Asociaţia de proprietari, prin grija preşedintelui asociaţiei, va afişa lunar, la vedere, lângă lista de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, modalitatea de calcul în urma căreia au rezultat sumele lunare de plată ale proprietarilor. Modalitatea de calcul va conţine şi va arăta explicit toate costurile şi sumele care formează totalul de plată al proprietarilor, respectiv modul de calcul şi de repartizare a acestor cheltuieli către proprietari", este prevăzut în noua lege.
În situaţia în care modalitatea de calcul a sumelor lunare de plată ce revin proprietarilor de apartamente nu este afişată, amenda aplicabilă poate fi cuprinsă între 500 şi 3.000 de lei.
Iniţiatorul actului normativ a afirmat că introducerea acestei obligaţii impune un plus de transparenţă în repartizarea şi stabilirea cheltuielilor asociaţiilor de proprietari.
De reţinut este că orice persoană interesată poate să facă sesizări cu privire la faptele ce constituie contravenţii. Iar de constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se ocupă persoanele împuternicite de Inspectoratul de Stat în Construcţii şi de Ministerul Afacerilor Interne, primarii sau împuterniciţii acestora.
"
Oricum, si Art. 12 din H.G. nr. 1588/2007 va ajuta sa aflati daca v-au inselat sau nu -
Proprietarii membri ai asociaţiei, pe lângă drepturile şi îndatoririle prevăzute în statutul asociaţiei de proprietari, au şi următoarele drepturi şi obligaţii:
A. Drepturi:
c) să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi să aibă acces, la cerere, la orice document al acesteia;
d) să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari şi, eventual, să o conteste la preşedintele asociaţiei de proprietari, în termen de 10 zile de la afişarea listei de plată. Preşedintele asociaţiei de proprietari este obligat să răspundă la contestaţie în termen de 7 zile ...

Daca nu va vor arata calculele făcute doar pe baza articolelor de legi din domeniu, ii puteți reclama la Primărie, iar dacă Primarul nu aplica amenzile de rigoare, puteți intenta proces, bazându-va pe articolele de legi menționate.
Alte soluții nu prea sunt, din ce vad !
@asa123

Iar inventati.
Se afiseaza baza de calcul, adica cum se impart facturile, cheltuielile administrative si reparatiile, precum si anvelopa salariala, adica sumele care au fost cheltuite.
Stiti ce e aceea o baza de calcul?
Penalizarile nu fac parte din aceste cheltuieli lunare.
Ele sunt sume auxiliare, accesorii, in afara cheltuielilor lunare si numai daca este cazul aplicate. Legea 16/2016 nu la astea se refera, ci la cheltuieli.
Asociaţia de proprietari, prin grija preşedintelui asociaţiei, va afişa lunar, la vedere, lângă lista de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, modalitatea de calcul în urma căreia au rezultat sumele lunare de plată ale proprietarilor. Modalitatea de calcul va conţine şi va arăta explicit toate costurile şi sumele care formează totalul de plată al proprietarilor, respectiv modul de calcul şi de repartizare a acestor cheltuieli către proprietari.


Daca un proprietar are trecute penalizari pe lista de intretinere se poate adresa cu o solicitare catre presedintele asociatiei sa i se dea o situatie specifica de calcul a acestor penalizari.
Nu este obligatorie afisarea modului de calcul al penalizarilor.
Ultima modificare: Luni, 8 August 2016
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati de intarziere la plata intretinerii adrianngt adrianngt In anul curent 2013 , o anumita perioada de timp nu am putut plati la zi cheltuielile de intretinere . In luna septembrie am achitat toata datoria , inclusiv ... (vezi toată discuția)
Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)
Datorii asociatie locatari Lizzy Lizzy Buna ziua! Am o intrebare. Daca figurez la intretinere cu o datorie desul de mare, dat fiind ca membrii familiei mele nu au achitat de ceva timp aceste ... (vezi toată discuția)